Wat we doen

Onze steden vormen de broedplaats voor artiesten die zich niet laten labelen en zich voeden met alle denkbare invloeden. Hoe kan hun werk de kunstensector nog meer voeden? Mestizo Arts Platform (MAP) mixt en matcht artiesten en kunstorganisaties. Samen verbinden we de rijkdom aan verhalen, artistieke talen en netwerken in de stad. En we brengen die rijkdom ook op het podium… naar het publiek, en zo terug de stad in.

Mestizo Arts Platform (MAP) ondersteunt opkomende artiesten om nieuw werk te ontwikkelen én dat in dialoog te brengen met de kunstsector, en omgekeerd. Via samenwerking met vele partners helpt MAP deze makers doorgroeien naar de podia in Vlaanderen en daarbuiten.

     Van vele projecten en het Mestizo Arts Festival …

MAP ontstond in 2005 op initiatief van Gerardo Salinas, toen programmator bij Arenbergschouwburg in Antwerpen. Samen met enkele gedreven medewerkers wilde hij de stad van vandaag – rijke broeihaarden van heel diverse stemmen en verhalen – nog meer binnen de kunstensector weerspiegeld zien. 

MAP creëerde verschillende projecten en formats om de bruisende artistieke stad te onderzoeken en te ontwikkelen, zoals o.a. Studio Urbanization, Murga, Work in Progress (nu WIPCOOP), MAPping, BRAINS, Mijn Dagelijkse Portie Kunst, VERSUS, Mural, … Jaarlijkse apotheose was tussen 2005 en 2017 het Mestizo Arts Festival (MAF). 

MAP coproduceerde ook enkele verrassende voorstellingen, zoals Rumble in da Jungle (SINCOLLECTIEF) en Malcolm X (Jr.cE.sA.r). Zij waren op vele podia te zien. Zo groeide al die jaren een betrokken community van artiesten, organisaties en publiek in meerdere steden.

     … tot WIPCOOP, de Work In Progress Coöperatie

Sinds 2017 zet MAP volledig in op Work In Progress (WIP), een bekend succesformat binnen het Mestizo Arts Festival. Op WIP-dagen tonen artiesten Work In Progress en gaan ze in dialoog met professionals uit de kunstensector. Iedereen legt er nieuwe contacten, die vaak tot verdere samenwerking leiden. 

Intussen is Work In Progress omgedoopt tot een uniek samenwerkingsmodel van ruim 50 kleine en grote kunstorganisaties in Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Leuven: WIPCOOP, de Work In Progress Coöperatie. WIPCOOP biedt artiesten nog meer netwerk en begeleiding in hun ontwikkeling en doorstroom. 

Vele makers kunnen dat bevestigen. Voor hen is WIP een belangrijke stap in hun loopbaan geweest: Junior Mthombeni, Fikry el Azzouzi, Aminata Demba, Pitcho Womba Konga, Aicha Cissé, Jaouad Alloul, Sachli Gholamalizad, Luanda Casella, Nathalie & Doris Bokongo (Les Mybalés), Mike De Ridder, Alex Akuete, … De volledige lijst vind je verderop. 

[Lees meer over WIPCOOP: HIER]

     Wat MAP ook nog doet

Daarnaast ontwikkelde MAP het project DE MENSEN MAKEN DE STAD in Mechelen en ook daaruit afgeleide kunsteducatieve pakketten. Met het MAS (Museum Aan de Stroom) en de Mexicaanse Ambassade werken we verder samen voor het ALTAAR VAN ANTWERPEN, een interactieve installatie waarin kunstenaars en Antwerpenaren werken rond dood en verlies. En elk jaar ondersteunen we 2 artiesten met een eigen onderzoek in RESIDENTIES.

Mestizo Arts Platform