ALTAAR VAN ANTWERPEN

Het ALTAAR VAN ANTWERPEN is een installatie die in samenwerking met het MAS (Museum aan de Stroom) jaarlijks groeit, gevoed door artiesten en bewoners van de stad. De volkstraditie van Mexico reikt ons een manier aan om verloren geliefden te herdenken.

Het ALTAAR VAN ANTWERPEN is geïnspireerd op een precolumbiaanse traditie (dus vóór de Europeanen in Amerika toekwamen). Vooral in Mexico is die traditie nog heel populair om iemand die we verloren hebben met een altaar te herdenken en ook even terug onder ons te brengen. Zo voelt de dood minder definitief en angstaanjagend.

Sinds het Mestizo Arts Festival 2012 vraagt Gerardo Salinas, curator van het Antwerpse ALTAAR, elk jaar 1 of meerdere artiesten om een nieuwe laag aan de installatie toe te voegen. Daarnaast worden bezoekers of bewoners van Antwerpen uitgenodigd om via workshops ook deel te nemen.

Zo groeit deze interactieve installatie in het MAS elk jaar verder aan dankzij weer nieuwe artiesten die samen met Antwerpse bewoners werken rond verlies en herdenking.

Het ALTAAR helpt Antwerpenaren te reflecteren over wie en wat voor hen waardevol is (geweest), gevoelens, momenten en dierbaren terug op te roepen en zo te voelen dat we nog steeds met hen verbonden zijn. In 2017 werd het deel van de permanente collectie van het MAS. 

Sinds 2019 is het Altaar als 1 van de 8 ambassadeurs opgenomen in het Register voor goede praktijkvoorbeelden van Immaterieel erfgoed in Vlaanderen. 

Colección

Colección is een reeks video’s als reflectie op het verhaal over de voorouderlijke culturen van Latijns-Amerika vanuit het perspectief van zes Belgische kunstenaars van Latijns-Amerikaanse origine.

A Playlist

De soundtrack van de stad. Elke deelnemer kiest een muzieknummer en een herinnering die er bij hoort.

Catalogus Altaar van Antwerpen

In de catalogus vind je een bundeling van de informatie bij elke nieuwe laag die per jaar werd toegevoegd.

De artiesten die deelnamen aan het Altaar van Antwerpen:

  • 2012 & 2013: Patricia Lopez (Belgisch-Mexicaanse beeldende kunstenares)
  • 2014: Bárbara Echevarría (Argentijnse theatermaakster en oprichter Acéfala Galería)
  • 2015: Bart Boudewijns aka SMOK, Michiel Mels, Alex Cordova & Elizabeth Carrazco (beeldende kunstenaars)
  • 2016: Lucila Guichón (beeldend kunstenares) met verwerking van verhalen van Elli Severino Fernandes (spoken word artieste), Yentl De Werdt (choreografe, danseres), Mike De Ridder (rapper, digital creative en videomaker) en Nicolas Delalieux (theatermaker)
  • 2017: Joana Rossi (beeldende kunstenares)
  • 2018: Aimée Zito Lema (beeldende kunstenares)
  • 2019: Cuauthemoc Garmendia, Lucila Guichón and Israel Alonso
  • 2020: Gerardo Salinas, Gea Zazil, Joana Rossi, Juan Carlos Bonifaz, Lucila Guichón, Javier Perugachi 
Mestizo Arts Platform