ALTAAR VAN ANTWERPEN

Het ALTAAR VAN ANTWERPEN is een installatie die in samenwerking met het MAS (Museum aan de Stroom) jaarlijks groeit, gevoed door artiesten en bewoners van de stad. De volkstraditie van Mexico reikt ons een manier aan om verloren geliefden te herdenken.

Het ALTAAR VAN ANTWERPEN is geïnspireerd op een precolumbiaanse traditie (dus vóór de Europeanen in Amerika toekwamen). Vooral in Mexico is die traditie nog heel populair om iemand die we verloren hebben met een altaar te herdenken en ook even terug onder ons te brengen. Zo voelt de dood minder definitief en angstaanjagend.

Sinds het Mestizo Arts Festival 2012 vraagt Gerardo Salinas, curator van het Antwerpse ALTAAR, elk jaar 1 of meerdere artiesten om een nieuwe laag aan de installatie toe te voegen. Daarnaast worden bezoekers of bewoners van Antwerpen uitgenodigd om via workshops ook deel te nemen.

Zo groeit deze interactieve installatie in het MAS elk jaar verder aan dankzij weer nieuwe artiesten die samen met Antwerpse bewoners werken rond verlies en herdenking.

Het ALTAAR helpt Antwerpenaren te reflecteren over wie en wat voor hen waardevol is (geweest), gevoelens, momenten en dierbaren terug op te roepen en zo te voelen dat we nog steeds met hen verbonden zijn. In 2017 werd het deel van de permanente collectie van het MAS. 

Sinds 2019 is het Altaar als 1 van de 8 ambassadeurs opgenomen in het Register voor goede praktijkvoorbeelden van Immaterieel erfgoed in Vlaanderen. 

CATALOGUS ALTAAR VAN ANTWERPEN

In de catalogus vind je een bundeling van de informatie bij elke nieuwe laag die per jaar werd toegevoegd.

Lucila Guichón

Lucila Guichón nam als artiest meermaals deel aan het Altaar (performances, installatie, workshops). In 2020 coördineerde zij het archief, de documentatie en de installatie van het Altaar in het MAS.

lucilaguichon.com