2008

Mestizo goes Theatre II

Het succes van het eerste festival leidde al snel tot de beslissing om in 2008 een tweede editie te organiseren.

Fiëbre en Arenberg gingen hiervoor een samenwerking aan met onder andere Kopspel en deSingel. Beide organisaties hebben een uitgesproken profiel en expertise in de ontwikkeling van theaterproducties. deSingel richt zich sterk op gevestigde waarden en internationale producties. Kopspel werkt met beginnende allochtone artiesten die hun weg zoeken in Vlaanderen.  Deze twee extremen stonden symbool voor het spanningsveld waarop Mestizo goes Theatre wilde inspelen.

Coproductie Arenbergschouwburg en Fiëbre i.s.m. Grupo Noisette, Cirkanto, Red A, deSingel en Kopspel.

Programma

11.10.08 - 
DUO-DANSVOORSTELLING: JUDAS ISCARIOTE + MISSING & CARRY, ME & US


Arenbergschouwburg



JUDAS ISCARIOTE



Judas Iscariot en Maria Magdalena ontmoeten elkaar de nacht voor het Laatste Avondmaal. Zij was een vermaarde prostituee en hij een terrorist. Nochtans zijn ze niet het één noch het ander. Zij aanvaardt stilzwijgend haar nieuwe situatie en offert zich op, hij probeert met alle middelen te onsnappen aan zijn lot als verrader. Hij verloochent de rol die hij verplicht was te spelen, de woorden die het lot in zijn mond legde en spot met messias. In het verleden waren ze minaars, maar nu wil Judas meer van haar; één enkele handeling van Maria Magdalena zal volstaan om van hem een messias te maken en niet de man te zijn die verraad zal plegen en zich van kant zal maken. 
Het hedendaagse antwoord van Camarcio en Ramírez, maakt deel uit van een onderzoeksproces in volle ontwikkeling, waarin het lichaam wordt uitgenodigd zich te bevrijden van de beperkingen van de rede. Ramírez zoekt voor deze performance naar een “buitengewone” realiteit die niet wordt uitgebeeld, wel gelééfd, via verschillende kunstvormen die zich niet langer onderwerpen aan de dictatuur van het woord.



Performers :Mauricio Ramírez & Leonardo Camarcio / Kostuum: Luciana Burgoa / MuziekFlores Horizontais & Elsa Suarez



MISSING & CARRY, ME & US van GRUPO NOISETTE



Missing & Carry, Me & Us is een dansvoorstelling die de mens voorstelt als een pelgrim op reis van bij zijn geboorte tot aan zijn dood. Gedurende zijn leven wordt de mens gedreven door verandering waardoor hij in contact komt met objecten en personen in zijn omgeving die hij draagt of door wie hij gedragen wordt. Op deze weg maken we gebeurtenissen en gevoelens door die we nooit opnieuw op dezelfde manier zullen ervaren. Het gevoel van gemis dringt ons leven binnen, een voortdurende en toenemende vorm van nostalgie. De voorstelling wordt live begeleid door een muzikant die door het gebruik van verschillende instrumenten de eigenheid van ieder van de dansers benadrukt.



I.s.m Kopspel / Spel: Alyson Pedrão en Luiz Renato Ferreira / Muziek: Peter Verwimp

16.10.08 
- SPOKEN WORD MET SECKOU, BOSSMAN, MAGOT & BAZ


Arenbergschouwburg



De Malinees-Belgische Seckou, aka ‘Mental Chess’, performer en woordkunstenaar, is gekend als lid van de band ‘Inserted’, maar gooit zich speciaal voor Mestizo solo voor de leeuwen. Zijn charisma en ontwapenende lach zullen u niet onberoerd laten!
Bossman, aka de Congolees-Belgische Patrick N’siala Kiese, is journalist, schrijver en medeoprichter van Antwerp Hip Hop City. Hij waagt zich op deze Mestizo Club als Bossman op de planken en vuurt zijn semantische tirades op u af!
De Mechelse rapper Baz is een artiest die vóór alles eerlijke muziek maakt. In 2006 bood Showarma Records Baz een platencontract aan en samen brachten ze een volwaardig album uit dat bewijst dat dit jong talent heel wat in zijn mars heeft. Laat u verwarmen door Baz’ passie voor muziek.
Magot maakte samen met Baz en Pita deel uit van Cycluz, een Mechelse rapgroep, en bracht onlangs zijn eerste soloalbum ‘Los’ uit onder het label Showarma. Deze Mechelse rapper met Berberse roots zal je verrassen met zijn rap-performance.



I.s.m. Red A

22+23+24+25.10.08 - LA PESCA VAN RICARDO BARTIS, SPORTIVO TEATRAL


deSingel



Ricardo Bartis is het boegbeeld van het Argentijnse onafhankelijke theater. In zijn melancholische, veelal absurde teksten verwijst de auteur/regisseur vaak naar een donkere periode uit de geschiedenis van zijn land: de verdwijning van meer dan vijfendertig landgenoten onder de dictatuur tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zoals de moeders van de Plaza del Mayo, die nog steeds elke donderdag exact om vier uur de verdwijning van hun vaders, echtgenoten en zonen herdenken. In ‘La Pesca’ (de visvangst) dalen drie vissers af in de kelders van een verlaten fabriek. Door ondergrondse verbindingen met de rivier Maldonado heeft er zich een reusachtig bassin van bijna drie meter diep gevormd. Daar trachten Miguel Angel, Don Atilio en René nog eenmaal ‘tararira’s’ te vissen. De vangst van deze gigantische, vleesetende forellen is explosief. Bovendien zijn deze vissen inmiddels door pollutie en giftig afvalwater gemuteerd. Door uitdroging van de visput zochten ze hun weg via de riolen naar het machtscentrum van de stad, waar ze gretig voedsel vonden. Tot ze ronduit moorddadig werden en elkaar begonnen op te eten. Hen trachten te vangen, blijkt levensgevaarlijk te zijn. Waar moet dit eindigen?



I.s.m. deSingel / Spel: Sergio Boris, Carlos Defeo, Luis Machin / Regie: Ricardo Bartis
Spreektaal Spaans – boventiteling Nederlands en Frans

29.10.08 
- VOLTA van TRUKYMAN, MADAM & TAMTAM


Arenbergschouwburg



Na twee seizoenen in het Openluchttheater met circusvoorstellingen voor kinderen, is Trukyman klaar voor het grotere werk; samen met Madam & Tamtam bereidt hij zich druk voor op een grote zaalshow. Speciaal voor Mestizo tonen zij een tryout van Volta, een sprookjesachtige circustheatervoorstelling vol verbluffende acrobatie, muziek en humor. Voor jong en oud!



I.s.m. Cirkanto / Creatie en spel: Juan Luis Quintanar Arrieta en Karen Claessens / Muziek: Enrique Noviello / Een productie van Cirkanto met regie-assistentie van Abigail Collins (UK/Australië)

29.10.08 - MESTIZO CORTO: AMBRASSBAND door ANDRÉS LÜBBERT, UN SEGURO HOGAR EUROPEO door GONZALO MARCUZZI, DESARMADOR door FAUSTO ANSALDI, HOMEWORK (DIT WAS IK) door ORLANDO VERDE


Arenbergschouwburg



De Belgisch-Chileense Andrés Lübbert werkt sinds 2004 als regisseur, cameraman en monteur aan het vastleggen van verhalen uit zijn multiculturele omgeving. Zijn documentaires werden vertoond op 20 internationale filmfestivals. Met zijn documentaire ‘Búsqueda en el silencio’ (2007) ontving hij een Special Mention op het Internationale Film Festival van Bogota. En ‘Mendoza Territorio Punk’ (2007), een documentaire die hij co-regisseerde werd uitgezonden op Canal 7 (Argentijnse publieke omroep). ‘Ambrassband’ is een kortfilm over de gelijknamige Antwerpse fanfare.



Gonzalo Marcuzzi won in 2000 een beurs met zijn documentaire ‘La industria de la muerte’, waarmee hij in Rome ging verder studeren en werken aan zijn docu-portfolio. Marcuzzi beschikt inmiddels over een uitgebreid repertorium kortfilms, documentaires en videoclips en bezondigt zich ook af en toe aan videopoësie. ‘Un seguro hogar europeo’, of ‘A safe European home’ is één van zijn meer persoonlijke werken waarin hij de oorzaken en gevolgen van de verschillende migratiestromingen van Europa naar Argentinië en vice versa onder de loep neemt. Marcuzzi is zelf Argentijn en kleinkind van Europese migranten, en verblijft sinds 2002 in Spanje.



De in Spanje verblijvende Argentijnse duizendpoot Fausto Ansaldi maakt met Desarmador een verfilming van een kortverhaal van zijn eigen hand en ging op zoek naar beelden in Antwerpen, Madrid en Buenos Aires. Wie Ansaldi zegt, zegt poëzie, humor en een flinke portie lef. In het dagelijks leven kan hij zijn ei kwijt bij circus-theatergroep La Llave Inglesa. Samen met collega Yeyo Guerrero maakte hij al heel wat kortfilms, waarvan onlangs ‘El explotado’ de Juryprijs ontving tijdens het Festival voor Kortfilms in Barcelona. Ansaldi is dus niet aan zijn proefstuk toe; hopelijk schopt hij het met deze soloregie minstens even ver.



Orlando Verde, een Venezolaan die Antwerpen enkele jaren geleden als vaste verblijfplaats koos, heeft een grote artistieke honger, die zich reeds vertaalde in poëzie, kortverhalen, scenario’s en kortfilms. Reeds tweemaal won hij in Venezuela de eerste prijs op verschillende nationale kortverhalenwedstrijden en in België won hij de tweede prijs op de Kortverhalenwedstrijd van Maison de l’Amérique Latine in Brussel. In 2005 maakte hij naar aanleiding van de dag van de vrouw de documentaire ‘Mujeres’ over Latijns Amerikaanse vrouwen in Antwerpen. De kortfilm ‘Homework (dit was ik)’ werd in 2007 genomineerd voor de amateur-documentairewedstrijd Holland Doc. 


20.11.08 
- VITALSKI IN ZIJN FLIKKER/EN BOLAS door VITALSKI & ORLANDO VERDE


Arenbergschouwburg



Vitalski en Verde leerden mekaar vorig jaar kennen in het kader van Mestizo goes Theatre, naar aanleiding van de voorstelling ‘Zonder Kabouters’, waarin zij beiden een rol speelden. De ontmoeting bleek een open deur te zijn naar meer zinnenstrelende podiumprojecten; tijdens deze editie mag Orlando Verde Vitalski immers geheel ontbloten! Wij zijn samen met jullie benieuwd naar het resultaat van dergelijk gefrunnik en gefriemel…

22.11.08 - GENESIS van PLATFORM KOPSPEL


Arenbergschouwburg



10 acteurs en 8 muzikanten uit vier continenten zijn al maanden samen op zoek naar een universeel scheppingsverhaal. Maar de ene Genesis is de andere niet. Of ze nu komen uit het Himalaya-massief, uit de Irakese woestijn, uit de Afrikaanse savanne, uit de Amazonemodder … eenmaal in België moeten ze allen noodgedwongen door de Vlaamse klei. En hier begint ieders persoonlijk Genesisverhaal: een zoektocht naar eigenheid in een anonieme omgeving. Het debuut van dit kleurrijk gezelschap van anderstalige nieuwkomers is een wervelend geheel van beeldprojectie, improvisatie en dans met een muzikaal fundament. Genesis is een be-klei-vend gebeuren, niet te vatten in één verhaal, in één taal.



I.s.m. Kopspel
 

Doorlopend
 - ACASO van GRUPO NOISETTE



Laat je verrassen in de straten van Antwerpen door ACASO van GRUPO NOISETTE.
Grupo Noisette is een theatercollectief met als kern vier Braziliaanse acteurs: Géssica Arjona, Lili de Almeida, Luiz Renato Ferreira en Maria Fernanda Coelho. Zij zijn allen afkomstig van de stad Londrina in Brazilië, waar zij mekaar leerden kennen via diverse theaterprojecten.
Hun nieuwste straatact ‘Acaso’ is gebaseerd op Hai-Kai, een systeem van verzen dat zijn oorsprong vindt in Japan. De originele vorm bestaat uit drie versregels die in totaal 17 syllaben mogen bevatten. Inhoudelijk gaat Hai-Kai over de eenvoudige dingen des levens, met de natuur als voornaamste inspiratiebron.
In Brazilië is er een vrij omvangrijke migratiestroom geweest vanuit Japan, vooral in het noordelijke deel van de staat Parana en het zuidelijke gedeelte van Sao Paulo. De Japanse immigranten hebben de Hai-Kai geïntroduceerd in hun nieuwe land. 
Grupo Noisette heeft de Braziliaanse schrijfster Renata Machado gevraagd of ze bereid is een aantal teksten te schrijven in de Hai-Kai traditie. De door haar gemaakte Hai-Kai fungeren als inspiratiebron voor de nieuwe straatact. De scenografe Lucila Guichon gaat de structuur van de Hai-Kai en de kalligrafische kenmerken ervan integreren in het scenebeeld van de voorstelling.

Mestizo Arts Platform