LASTESIS, Maryam Hedayat, Jennifer Baez Matos en Lucila Guichón (2021)

SUBALTERNAS: Mestizo Arts Platform was verheugd een bijzondere samenwerking te kunnen doen met KVS, in het kader van hun festival Proximamente. Het Chileense LASTESIS Collectief uit Valparaiso ging samen met kunstenaars Maryam K. Hedayat, Lucila Guichón en Jennifer Baez Matos, allen deel van het netwerk van MAP, in residentie. Gedurende 10 dagen werkten ze samen rond het thema subalterniteit (Spivak; Bidaseca) in dialoog met de diaspora.

Enkele van de vragen die zij opwierpen: Hoe kunnen we grenspolitiek verstaan zowel van binnenin het territorium als van buitenaf gezien? Welke snijpunten zijn er tussen dit beleid met de verhalen van gedwongen en ongedwongen migratie en ballingschap, van vrouwen en dissidenten (LGBTQIA+) van de eerste, tweede, derde … generatie. Hoe verhoudt de organisatie van een stad, het stedelijk ontwerp, zich met goede leefomstandigheden voor migranten in dialoog met subalternity, wanneer we het begrip bekijken in verhouding met een kolonisatiecontext?

Een cross-over tussen koloniale geschiedenis, zowel uit het opzicht van het koloniserend als het gekoloniseerde land, en de extractivistische logica die tot op vandaag bestendigd wordt in verschillende gebieden. 

CARTA ABIERTA

18 november lanceerden het Lastesis Collectief, Maryam Kamal Hedayat, Jennifer Baez Matos en Lucila Guichon een open call voor de Internationale dag voor bestrijding van...
Lees meer
Mestizo Arts Platform