MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

FOTOALBUM Subalternas

Het LASTESIS Collectief (Chili) doorloopt een ‘gedeelde’ residentie bij Mestizo Arts Platform én KVS  en werkt samen met artiesten Jennifer Baez Matos & Kamal Hedayat (België) en Lucila Guichon (Berlijn). Samen zoomen ze in op het thema subalternity (een staat van ondergeschiktheid teweeggebracht door kolonisatie of andere vormen van economische, sociale, raciale, linguïstische en/of culturele dominantie, Spivak; Bidaseca), in dialoog met de diaspora.

Enkele van de vragen die zij opwerpen zijn: hoe kunnen we grenspolitiek verstaan zowel van binnenin het territorium als van buitenaf gezien? Welke snijpunten zijn er tussen dit beleid met de verhalen van gedwongen en ongedwongen migratie en ballingschap, van vrouwen en dissidenten (LGBTQIA+) van de eerste, tweede, derde … generatie. Hoe verhoudt de organisatie van een stad, het stedelijk ontwerp, zich met goede leefomstandigheden voor migranten in dialoog met subalternity, wanneer we het begrip bekijken in verhouding met een kolonisatiecontext. 
 
Het LASTESIS collectief stelt een crossover voor tussen koloniale geschiedenis, zowel uit het opzicht van koloniserend als gekoloniseerd land, en de winningslogica die tot op vandaag verdergezet wordt in verschillende gebieden.

18 november lanceerden ze een open call voor de Internationale dag voor bestrijding van het geweld tegen vrouwen.

De brieven die naar aanleiding van deze oproep binnenkwamen, voorgelezen (met deelname van andere vrouwen/queers) en op video opgenomen voor de Beursschouwburg in Brussel werden verwerkt tot een toonmoment op 26 november in KVS (ihkv Proximamente Festival).  Het resultaat een beeldende performance-voordracht met videoprojecties van de actie en voordracht uit de brieven.

Mestizo Arts Platform