2010

MAF: Eat This!

De voorbije jaren vonden veel artiesten elkaar en we merkten dat het niet meer ging over uitzonderingen maar over een nieuwe en brede artistiek praktijk. Die van de nieuwe stedelijkheid.

Verrast door de rijkdom van deze praktijk hebben we ons programma onder de naam Eat This! gelanceerd. Dit was het hoogtepunt van onze punkjaren! ‘Mestizo goes Theatre’ (edities ’07, ’08 & ’09) werd omgedoopt tot ‘Mestizo Arts Festival’: hét multidisciplinair en extra-ordinair kunstenfestival van de Lage Landen!

‘MAF. Eat this!’ 9-13.11.10

Mestizo Arts Festival, Nouvelle Fusion: ‘Experimenteer & degusteer’ !
Van ontbijt tot digestief serveert het kookteam Fiëbre, Arenberg, KunstZ, VTI (Vlaams Theater Instituut), Dēmos, en Prospekta je een assortiment van workshops, debatten, Work In Progress, film, theater, dans en muziek. Dit alles op een bedje van divers artiestenpluimage. Romig of krokant, stevig gekruid of zacht van smaak, maar nooit bang van maffe en straffe combinaties van genres, kunstvormen en artiesten. MAF zorgt voor een smakelijke confrontatie tussen artiesten onderling, tussen maker en programmator en natuurlijk tussen publiek en artiest.

Programma

9.11.10 - Avant-Première Gecrasht

Een unieke productie die voortvloeit uit een Work-In-Progress dat tijdens de editie 2009 getoond werd. Dankzij de Work-In-Progress hebben deze artiesten een producent voor het stuk gevonden.

Mensen komen om in een ontploffing, herinneren zich niks. Hoe kan je je zintuigen nog gebruiken als je hoofd gecrasht is? Misschien zijn onze overtuigingen veranderd. Beetje bij beetje komt alles terug. We beginnen te begrijpen waarom we zijn waar we zijn. We willen een zwart schaap aanwijzen, iemand die schuld met onschuld kan witwassen. En dan, als alles stil wordt, begint het gewoon opnieuw. Oorverdovend. Onvermijdelijk. Adembenemend.

Coproductie van MAF, d e t h e a t e r m a k e r en Monty i.s.m De Scheld’ Apen en Arenberg
Van en door de Irakees Ahmed Khaled

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón: HYPERLINK https://www.youtube.com/watch?v=maPSOa2D69A https://www.youtube.com/watch?v=maPSOa2D69A

10.11.10 - WORK IN PROGRESS

Het MAF festival creëert op deze manier de mogelijkheid voor makers om hun werk te tonen aan professionelen uit de culturele sector. De makers tonen geen afgewerkte voorstellingen, maar work in progress waarop een groep professionelen op een informele manier feedback geeft. Dat zo’n work in progress kan uitgroeien tot een echte voorstelling, bewees Ahmed Khaled met zijn Gecrasht.
Het feedbackteam bestaat uit: Elsemieke Scholte (artistieke coördinatie d e t h e a t e r m a k e r), Wouter Hillaert (recensent), Johan Vansteenkiste (kunstenbeleidscoördinator Stad Antwerpen), An-Marie Lambrechts (artistieke coördinatie Toneelhuis), Mesut Arslan (OO90), Marie Roofthooft (medewerker podiumkunsten VTI) en Jo Roets (Laika).

> Mauricio Ramírez & Sarah Dillen (danstheater)

Het concept van de voorstelling ‘Caricias’ door Mauricio Ramírez Carmona: De voorstelling werd gemaakt vanuit het principe van de ‘collective creation’. Deze ‘work in progress’ is een theaterdansstuk waarin de dansers door middel van een dramatische lijn en een podiumstructuur het begrip ‘caricias’ (strelingen) uitbeelden. De stelling is een metafoor voor hun dromen, verwachtingen en uitdagingen in het leven. Een stelling opbouwen kost tijd, energie en moet uiteindelijk vertrouwen en stabiliteit uitstralen.
Door ‘aanrakingen’ (aanvallend, verdedigend, gewelddadig, heftig…) of ‘strelingen’ (traag, zacht, liefkozend, warm,…) wordt de stelling opgebouwd.
Eén muzikant, vier dansers, elk met eigen wensen en dromen en slechts één stelling. Zij (en u) hebben de keuze: alleen opbouwen, mislukken en sterven, of samenwerken, samen delen, samen leven?

Dansers: Sarah Dillen, Fenne Toorman, Mauricio Ramírez en Tom Brewee Kostuums: Karoline de Belder Muziek: Renato Marquez Tekst: “Caricias” van Sergi Belbel

> Mostafa Benkerroum (cartoons-theater)

Dit is een theaterverwerking van de cartoons door Alejandro Levacov ( HYPERLINK http://www.alejandrolevacov.com www.alejandrolevacov.com)

> Nomadic (urban)

Nomadic is een Work in Progress van Samir Bakhat en Said Ouadrassi. De productie verwerkt breakdance, tricking, beatbox, live music en slam poetry tot een romantisch explosieve voorstelling. De twee jonge choreografen werken vanuit hun eigen ervaringen en integreren verschillende talen, tradities en achtergronden in een complexe realiteit. Centraal staat het voortdurende zoeken naar zichzelf in een wereld waarin ze zich moeten verantwoorden voor hun diverse identiteiten. Van stroming naar stroming, pendelend tussen ruimtes en grenzen, trachten ze hun succes te vinden. De voorstelling Nomadic werkt met professionele artiesten en nieuw opkomend talent. Elk individu draagt met zijn eigen specialiteit bij aan een onvergetelijk geheel!

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón

> Speed Dating Lunch

First Aid @ Mestizo Arts Festival start met een lichtverteerbare sessie dating vol stevige babbels, nieuwe contacten en ontmoetingen. Niet alleen tussen makers onder elkaar, maar ook tussen makers en ervaren rotten uit het vak. Alles met de bedoeling om kennis en ervaringen uit te wisselen.

> Pikant debat

Na de speed dating lunch volgt er een informeel debat met een aantal professionelen uit de feedbackgroep. Zij gaan in gesprek over wat ze die ochtend zagen. Thema’s als talentdoorstroming en talentontwikkeling van diverse makers staan centraal.

Pikant debat met Wouter Hillaert (recensent), Johan Vansteenkiste (kunstenbeleidscoördinator Stad Antwerpen), An-Marie Lambrechts (artistieke coördinatie Toneelhuis), en Gerardo Salinas (programmator & publiekswerker Arenberg). Moderator: Ann Olaerts (voormalig directeur VTI, nu bij kabinet Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel met focus op snijlijn Onderwijs en Cultuur).

CHICANO ART & CUISINE
Door Rudi Galindo & Alejandro Levacov (! gesproken taal: Engels)
Arenberg

Gezellige lezing/workshop van Rudi Galindo, artistiek leider van het gezelschap Teatro Pachuco. Hij is een Amerikaan uit Californië van Mexicaanse afkomst. In zijn voorstellingen maakt hij gebruik van de Chicano kunst, een kunstvorm die ontstond uit het migratieproces van Mexico naar de Verenigde Staten. Ze ontwikkelden hun eigen cultuur, die balanceert tussen de Mexicaanse en de Noord Amerikaanse. Een echte contra-kunst, die mettertijd als een waardevolle kunst geïnstalleerd werd. Rudi Galindo vertelt ons wat het betekent een Chicano kunstenaar te zijn; hoe dit zijn artistieke expressie én zijn manier om naar kunst te kijken beïnvloedt. Tijdens deze ‘babbel’ zal chef-kok Alejandro Levacov (resident chef-kok & artiest van het festival) Tex-Mex koken en samen met Rudi en het publiek gezellig dineren.

GECRASHT (première)
Arenberg

Een unieke productie die voortvloeit uit een Work-In-Progress dat tijdens de editie 2009 getoond werd. Dankzij de Work-In-Progress hebben deze artiesten een producent voor het stuk gevonden.

Mensen komen om in een ontploffing, herinneren zich niks. Hoe kan je je zintuigen nog gebruiken als je hoofd gecrasht is? Misschien zijn onze overtuigingen veranderd. Beetje bij beetje komt alles terug. We beginnen te begrijpen waarom we zijn waar we zijn. We willen een zwart schaap aanwijzen, iemand die schuld met onschuld kan witwassen. En dan, als alles stil wordt, begint het gewoon opnieuw. Oorverdovend. Onvermijdelijk. Adembenemend.

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón

Coproductie van MAF, d e t h e a t e r m a k e r en Monty i.s.m De Scheld’ Apen en Arenberg
Van en door de Irakees Ahmed Khaled

11.11.10 - Filmbuffet Sessions door Orlando Verde

Arenberg

In het kader van MAF worden op 11 November drie GRATIS Film Buffet Sessions georganiseerd waar de film centraal staat, maar ook verspreid. Terwijl onze huizen worden versierd met een zo groot mogelijk LED-LCD-HD-TV-scherm, kijken we meer en meer naar internetfilmpjes in minischermpjes en meestal ver van een optimale resolutie. Dat is niet echt een contradictie. Dat is een teken dat alles mag. Dat ons film-kijken-gedrag zich aangepast heeft aan het huidige veelzijdige filmaanbod.
Elke Film Buffet Session zal beschikbaar zijn voor amper 35 man. 7 TV’s staan verspreid in de kleine zaal van de Arenberg. 5 stoelen per tafel geven ons de kans om naar de films te kijken terwijl we een hapje nemen. Zo doen we dat soms thuis (in minder strenge gezinnen): eten en films kijken. De perfecte combinatie. In de zaal naar een film kijken alsof we thuis waren. Een collectieve, nostalgische ervaring. Maar de films zijn ook belangrijk. Niet alleen de sfeer.

Stenen onder elkaar: ‘Zaman, zaman’ door Bülent Özturk, 30 min.
Bejaarden onder elkaar: ‘Bedankt en Merci’ door Kat Steppe & Nahid Shaikh, 70 min.
Meisjes onder elkaar: ‘Notre Mariage’ door Tülin Özdemir, 30 min.
Jongens onder elkaar: ‘De Boksers van Crooswijk’ door Mieke Witkamp, 20 min.

Aankondigingsfilmpje door Orlando Verde

Battle der Smaken door Mostafa Benkerroum & Sandra Delgadillo
Arenberg

Een strijd op het scherpst van de snede. Een strijd van smaken en verhalen. Mostafa Benkerroum, acteur, neemt ons bij de hand en leidt ons door de verhalen die achter de recepten schuilen; hij verorbert ze woord per woord. Zijn oponent is danseres Sandra Delgadillo. Haar wapen is de dans die inherent plaats vindt in de act van het koken. Het resultaat van deze artistiek-culinaire strijd is een menu dat met het publiek geconsumeerd wordt.

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón

WORK IN PROGRESS

Arenberg

Het MAF festival creëert op deze manier de mogelijkheid voor makers om hun werk te tonen aan professionelen uit de culturele sector. De makers tonen geen afgewerkte voorstellingen, maar work in progress waarop een groep professionelen op een informele manier feedback geeft. Dat zo’n work in progress kan uitgroeien tot een volwaardige voorstelling, bewees Ahmed Khaled met zijn Gecrasht.

Het feedbackteam bestaat uit: Elsemieke Scholte (artistieke coördinatie d e t h e a t e r m a k e r), Sarah Vankersschaever (De Standaard), Gustavo Miranda (danser), Mesut Arslan (OO90), Marie Roofthooft (medewerker podiumkunsten VTI) en Michael de Cock (acteur, schrijver en regisseur).

> Traces/Sporen – Multidisciplinaire performance

Dans, muziek, schilderkunst: Vanuit deze drie kunstdisciplines laten Paula, Vivian en Paolo zich inspireren door “DE SPOREN” die de herinnering hen nalaat, de littekens of de afdruk van hun eigen belevenissen en ervaringen in tijd en ruimte. De verschillende kunstenaars gaan samen op zoektocht, ze tasten hun eigen grenzen af en overschrijden ze, ontdekken elkaar, elk in zijn eigen kunstdiscipline, ontdekken de eigenheid, de verschillen, ze vervloeien met elkaar en gaan in elkaar over, de kunstenaars gaan zich ook uitdrukken in de taal van de ander.

Collectief PPV / Paula Opazo Osorio – choreografe / Vivian Lucic Van Vaerenbergh – plastisch kunstenaar / Paolo Pecci Boriani – muzikant

> H&G (grimmiger)

Grootstad. Asfalten jungle. Nacht. De hoofdstraat ademt leegte. Verkeerslichten springen doelloos op rood, groen, oranje, rood. Huizen hullen zich in eenzaamheid. Winkelvitrines verschuilen zich achter metaal. Hier en daar een verdwaalde reclameboodschap. Neonlicht. In deze grauwheid: twee schimmen. Een broer en een zus, hollend voor hun leven, vluchtend van hun kindertijd. Bloed druipt van hun handen. De wolven volgen het spoor. In de verte loeien de sirenes.

In H&G wordt Grimm’s Hans en Grietje hertaald naar het hier en nu. De makers vertellen het verhaal van ontwortelde jongeren, zoekend naar houvast in de gejaagdheid van het stadsleven. Overal loert gevaar. Afwijken van het pad is een risico, maar risico’s zijn als zuurstof. Vele vragen worden gesteld. Antwoorden worden gegeven in de vorm van verzet, geweld en agressie. Toch is er meer. Achter de façades van dierlijke overlevingsdrang schuilen reflectie, samenhorigheid en onvoorwaardelijke liefde.H&G leven in hun eigen werkelijkheid. De verhalen van vroeger vormen het decor van hun verbeelding. Het bos is hun stad, het peperkoeken huisje het kraakpand vol verlokkingen, de heks de opportunistische raadgever. In de duisternis schijnt slechts één licht: de zorg die zij dragen voor elkaar. Vreemd genoeg kenmerkt die ook hun meedogenloosheid.

H&G (grimmiger) is een opzwepende vertelling, een zinderende performance en een stomend concert. Live-muziek, straat-poëzie en hip hop katapulteren het oorspronkelijke verhaal naar Vlaanderen anno 2010. H&G ontroert, entertaint en doet lachen en huilen. Het stuk maakt de Westerse sprookjesgeschiedenis universeler en kleurrijker. Het maakt komaf met stereotypering en wekt herkenbaarheid op. De makers geven een gezicht aan diegenen die zich ophouden in de schemerzone van illegaliteit en criminaliteit. H&G is gewelddadig en weldadig muziektheater op de rand van de samenleving.

SIN productions presenteert: H&G – Grimmiger van en met Ikram Aoulad en Junior Mthombeni . Coaching: Wim Geysen. Muzikanten; Frits Standaert, Alberto Sifort Luzongo en Gloria Boateng.

> Liberté/Vrijheden – Danstheater

Deze choreografie is geïnspireerd op de slavernij en de deportatie van de zwarte volkeren naar Amerika.
“Wanneer men een deel van jezelf ontneemt, wat zal er dan met jou gebeuren? Als je gedwongen word om je huis te verlaten en je land te ontvluchten, dan zal je je vastklampen aan je geheugen. Men kan je castreren of verminken. Men kan je blind maken, doof of stom doen worden, maar men zal er niet in slagen je geheugen en je herinneringen af te nemen. Jouw geheugen en jouw herinneringen blijven jouw bezittingen. Dat is wat jou bijzonder maakt in vergelijking met anderen. Jouw geheugen is jouw vrijheid.”

Zassii Dans Theater / Choreografie van Jojo Ngamou / Dansers: Jojo Ngamou, Augusta Da Silva, Fidèle Happi, Hiroshi Wakamatsu

BRZZVLL feat. Gloria
Arenberg

Een eigen, nieuwe productie van MAF: BRZZVLL featuring Gloria! Een sappige combinatie van jazz, funk, afrobeat en … rap!!

Aankondigingsfilmpje door Orlando Verde: HYPERLINK https://www.youtube.com/watch?v=gWN4HA1puTY https://www.youtube.com/watch?v=gWN4HA1puTY

BRZZVLL is een collectief van 7 muzikanten dat verrassende en avontuurlijke muziek maakt met een zeer funky sound. De muziek is geïnspireerd op de jaren ’70 jazz & funk, psychedelische, afrobeat grooves. BRZZVLL speelde reeds als voorprogramma, funky opwarmers, van artiesten als Al Jarreau, The Neville Brothers & Marcus Miller. In 2007 wonnen ze de ‘Jong Jazz Talent Gent’ wedstrijd. Volgens Le Soir is ‘Days of thunder, days of grace’ het beste Belgische jazz album van 2008.
BRZZVLL speelt en speelde ook samen met Dez Mona, Zita Swoon, Zap Mama, Stijn, Guido Belcanto, Go Tell, Alano Gruarin, Pieter Embrechts Big Band, … En nu… ook met Gloria!

BRZZVLL is: Vincent Brijs – Baritone sax Andrew Claes – Tenor sax + effects Geert Hellings – Guitar
Jan Willems – Keys Nicolas Rombouts – Electric Bass Maarten Moesen – Drums Amel Serra – Percussion . www. brazzavillemusic.com (inteviews, pers, bio’s, filmpjes, …)

Gloria Boateng, een jonge Gentse rapster met Ghanese roots, won in 2009 de Kif Kif Awards in de categorie muziek en belandde inmiddels in de finale van Humo’s Rock Rally. Gloria schrijft op ww.vi.be/gloria: ”Sinds mijn 7de verslingerd aan muziek. Oorzaak: Inners Circle’s Sweat. Maandenlang meegezongen. Sedert mijn 13de schrijf ik eigen nummers; toen begeleid door de handen van mijn vriend Joe op de schoolbank. Op mijn zeventiende kon ik deelnemen aan een jongerenproject in Gent ‘The equal people riot’. Met verschillende jongeren konden we onder de coaching van Said, ook wel gekend als Pita, en met ABN, één van de grondleggers van de Nederlandstalige Hip Hop, in een studio aan eigen nummers werken.” www.myspace.com/boatengloria

12.11.10 - First Aid Workshops VTi

Arenberg

Voor alle hongerige makers… Een intense sessie workshops! Een dag om te horen, zien, vragen en … hopelijk te leren. Van een setje kenners uit het vak, maar ook van elkaar. Hup hup: The world is your Oyster!

How to develop your artistic ideas?

Goede ideeën heb je ongetwijfeld genoeg. Maar hoe vertaal je ze naar een goed plan? In deze sessie gaan we dieper in op het artistiek/inhoudelijke luik van subsidiedossiers. Twee experten geven feedback op een idee dat je van plan bent uit te werken (voor een toonmoment, solo, projectvoorstel, subsidieaanvraag).

Begeleid door: Yasmina Boudia (communicatie kc nOna, lid van de theatercommissie) & Dirk De Lathauwer (artistiek leider fABULEUS).

Deelnemers kunnen een aanzet schrijven over hun idee of project. Gelieve deze aanzet (max 1A4) vóór 3 november 2010 door te mailen (max 1 A4) naar marie@vti.be. Dat wordt de basis van waaruit gewerkt zal worden.

Podiumkunsten: de basics

Wat is het Kunstendecreet? Wanneer kan ik subsidies aanvragen? Hoe stel ik een subsidiedossier op voor projecten of beurzen? Wat zijn de voorwaarden, hoe pak ik het aan…?

Een infosessie over het reilen en zeilen van de subsidiewerking in het podiumkunstenlandschap. Deze sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het Agentschap Kunsten & Erfgoed en Patrick Sterckx (WP Zimmer).

Meet the workspaces

Waarin verschilt een werkplaats van een kunstencentrum of gezelschap? Wat doen ze? Wie zijn ze? Waar staan ze voor? Wat kunnen ze je bieden? Wat verwacht jij als kunstenaar van een werkplaats?

Een uitgelezen kans om de werking van een kunstenwerkplaats van dichtbij te leren kennen.

Begeleid door: Elsemieke Scholte (d e t h e a t e r m a k e r) & Marie Roofthooft (medewerker podiumkunsten VTi).

12.11.10 - MANGIO PIANO & CANTO FORTE door Angelo De Simone en Maurizio Musetta

Arenberg

Welkom in dit ongewone salon aan het einde van de jaren ’50, begin jaren ’60. Wij ontvangen je in een Felliniaans decor, zwart-wit, la Dolce vita, voor de kenners: i Vitelloni. In dit kader vertellen we je het verhaal van Angelo en Maurizio: twee marginale werkloze psychoten zonder doel. Of wel? Ze hebben beiden een Napolitaanse mamma die hen overspoelde met liefde, eten en gezang. Daarom zijn ze op zoek naar het ultieme genot. Ze sleuren je mee in een spiraal van wellust op de manier die hun eigen is: door te musiceren en te koken. De enige manier waarop ze nu hun liefde kunnen uitdrukken. Van klassiek tot pop en van volks-opera tot chanson, onvermijdelijk in het Italiaans of Napolitaans, zingen en spelen zij doorheen volkse gerechten uit het diepe Zuiden en uit hun culinaire fantasieën. Dress-code: jaren ’50-’60 (let op: pré-hippie-flower-power!)

Aankondigingsfilmpje door Orlando Verde

12.11.10 - RAPPERS VS DICHTERS

Arenberg

Avant-garde woordkunstenaars (Gloria, Jizz, Magot) ontmoeten de hipste sterren van het literaire establishment (Christophe Vekeman, Geert Beullens, Naima Albdiouni). Zij aan zij interpreteren ze elkaars teksten en brengen deze vol overtuiging. Rappers vs dichters: een onverwachte combinatie. Wordt het een clash of een zoete verleiding?

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón

12.11.10 - Let’s go Urban

Arenberg

Performance die deel uitmaakt van de productie die Sihame van Let’s go Urban realiseerde met de Vlaamse Opera. Meer info volgt.

Urbanization Studiowerking
Arenberg

Sifort, Jizz, Joni en Good Idea namen deze zomer deel aan de audities van Urbanization. Ze werken samen met schrijver Geert Beullens en muziekmakers Saïd Aghasai (aka Mc Pita), Enrique Noviello (Murga Armada, El Juntacadáveres) en Nikkie van Lierop (Jade4U, Lord of Acid). Het waren intense maanden vol experimenten en onverwachte ontmoetingen. Deze avond tonen zij hun zoektochten en vondsten.

Aankondigingsfilmpje door Lucila Guichón: HYPERLINK https://www.youtube.com/watch?v=Ke8XRAAhAGg https://www.youtube.com/watch?v=Ke8XRAAhAGg

Mestizo Arts Platform