Enrique Noviello (2018)

Tien dagen kreeg Enrique Noviello aka Kike vrij spel in een residentie bij MAP in Rataplan. Hij ging als muzikant, producer en theatermaker op zoek naar het verhaal van een Poolse arbeider uit Gdansk, Lech Walesa, die een domino-effect veroorzaakte dat de wereld danig veranderde. Tijdens zijn onderzoek tastte Kike verschillende kunstdisciplines af, ging hij in gesprek met andere makers en bracht hij zijn verhaal in een muzikaal, performatief en audiovisueel toonmoment, gevolgd door een kort nagesprek. In de voor de gelegenheid ‘Poolse bar’ kon je achteraf iets drinken met nog wat live muziek door El Juntacadáveres.

In 1980 brak er een staking uit bij een scheepswerf in een havenstad ten noorden van Polen. Die staking leidt tot een nieuwe vakbond die de politieke structuur van de toenmalige USSR in vraag stelt. Deze kleine beweging zorgt voor een gigantisch sneeuwbal-effect die de geopolitiek doet daveren en de wereld fundamenteel zal veranderen. In 1989 valt de Berlijnse muur en breken er andere tijden aan. Alles is begonnen bij een arbeider uit Polen… Een man die alles anders ziet en zelf een controversieel figuur wordt.

Kike is een vaste waarde bij Mestizo Arts Platform (MAP). Hij heeft 2 bands: El Juntacadáveres (Argentijnse tango met hiphop, electro, jazz en latin) en Murga Armada (muzikale straatband). Daarnaast maakte hij muziek voor voorstellingen Amigos en Hannibal (t, arsenaal), Rumble in da Jungle  (SINCOLLECTIEF,  Arenberg, MAF, t,arsenaal), Klank van de stad (Madam Fortuna), Mag ik een danske? (HETPALEIS) en Kamyon (KVS). Met Junior Mthombeni stelde hij tevens een cd samen voor het kinderboek Verre Vrienden (van Michael De Cock/Gerda Dendooven).

VAN/MET: ENRIQUE NOVIELLO, EL JUNTACADAVERES, JO SMITHS / TEKST: MAX GREYSON / SPECIAL GUESTS: O.A. BENEDICT LENSKY & NELE PAELINCK, RYSIEK TURBIASZ / KOSTUUM: JOANA ROSSI / CAMERA: WANDA CHMIELINSKA / FOTO: KAROLINA MARUSZAK & LUC VAN PEER / POOLSE EXPERT, SPREIDING, SCENOGRAFIE BAR: PAULA KOPCZYK / MET DANK AAN: DIMITRI LEUE, JEROEN OLYSLAEGERS, LUK NYS, GERARDO SALINAS, MICHAEL DE COCK & KdG STUDENTEN EN EMS DEPREEUW / MET STEUN VAN: PROVINCIE ANTWERPEN

MAP en Rataplan maken ruimte voor onderzoek om nieuwe vormen van theater, performance, dans en beeldende kunst te brengen. De artiesten geven invulling aan een theaterhuis volgens nieuwe regels. De resultaten zijn niet vastgelegd, noch de publiekservaring, want ook die interactie hoort bij deze zoektocht. 

Mestizo Arts Platform