2009

Mestizo goes Theatre III

Voor de derde editie van Mestizo goes Theatre in 2009 werden nieuwe bijkomende partners aangetrokken, waaronder Dēmos (kenniscentrum voor participatie en democratie), Kif Kif (organisatie voor interculturele participatie) en Flying Carpet (atelier voor beeldende kunsten dat mensen en instellingen van verschillende achtergronden samenbrengt en begeleidt). Elke partner werkte vanuit de eigen visie, deskundigheid en ervaring rond Mestizaje. En dit met aandacht voor grensoverschrijdende producties of samenwerkingsvormen op verschillende niveaus.
Tijdens de Mestizo goes Theatre 2009 werd binnen het slotevenement voor de eerste maal een reeks ‘Work In Progress’ gerealiseerd.

Artiesten kregen de kans om hun onafgewerkte producties te tonen binnen een professioneel kader en voor een publiek. Er werden drie Work In Progress voorstellingen getoond, die gedurende twee maanden werden voorbereid en maximaal 40 minuten duurden. Vervolgens kregen de artiesten de kans om hun netwerk te verbreden en feedback te vragen aan vertegenwoordigers uit de culturele sector die optraden als  ‘juryleden’.  Yves de Backer (VG podium administratie), Roel Verniers (coördinator Culturele Centra Antwerpen), Elsemieke Scholte (coordinator d e t h e a t e r m a k e r ), Ann Olaerts (VTi), Mesut Arslan (0090), Femke Van Poucke (Arenberg) en Wouter Hillaert (journalist) engageerden zich hiervoor. Er ontstond een dialoog die door artiesten en juryleden als verrijkend werd ervaren. Een concreet resultaat van dit experiment is dat D e t h e a t e r m a k e r  besliste om ‘Gecrasht’ (één van de Work In Progress) te coproduceren tot een productie die tijdens Mestizo Arts Festival 2010 te zien is. Deze unieke formule werd in 2010 herhaald en verdiept.

De evaluatie van editie 2009 leidde tot enkele duidelijke inzichten die de toekomst van het festival zullen bepalen. Zo moesten het slotevenement en de Work In Progress vaste onderdelen blijven van het programma. Daarenboven moeten de Work In Progress zorgen voor een doorstroom van artiesten naar het reguliere circuit. Uit alle Work In Progress voorstellingen wordt elk jaar één voorstelling geselecteerd die het jaar nadien als uitgewerkte productie in première kan gaan. Bovendien wordt de festivalperiode ingekort en meer geconcentreerd. Daarnaast wordt de doelgroep uitgebreid. Naast artiesten en het brede publiek wordt ook op de kunstensector als doelgroep gefocust.
2009 Verbouwingen: Onze statement was dat de kunsten verbreed moesten worden. Nieuwe inzichten ontsnapten aan de professionele kunsten. We moesten de kunstensector verbouwen en verbreden. Het is het eerste jaar van Work In Progress (WIP): een brug tussen vertegenwoordigers van de kunstensector en nieuwe makers en hun werelden.

Coproductie Arenbergschouwburg en Fiëbre i.s.m. Kopspel, Demos, deSingel Flying Carpet, Moussem, Cirkanto, Nok en Kif Kif

Programma

29,30 en 31.10.09 - MACBETH door Platform Kopspel

Rataplan

Twee jaar geleden startte Kopspel met theaterworkshops voor migranten en nieuwkomers. Het resultaat was ‘Genesis’, een productie die in december 2007 te zien was in Rataplan en in november 2008 in de Arenberg. 
Dit jaar startte Kopspel een nieuwe reeks workshops. Een vijftiental enthousiaste deelnemers worden ingewijd in de geheimen van het theater spelen. Ze staan voor de uitdaging om een eigen versie van Shakespeares’ Macbeth op de planken te zetten. Benieuwd ?Spel: Abdullah Dara, Awosanmi Emmanuel, Bamidele Babatunde, Degity Alfa, Kamagate Ousmane, Abdoul Kader, Khalid Ahmed, Kilic Meryem, Konaté Ali, Kumar Ahmed, Mayuku Benedict, Mensah Adams, Oyetti Opie, Polat Belgiz en Zuniga Leon Mayra Carmen / Regie: Greet Vissers / Choreografie: Marie De Corte / Kostuums: Mieja Hollevoet / Scenografie: Steven Brys / ‘Macbeth’ is een productie van vzw Kopspel met steun van de Vlaamse Overheid.


02.11.09 
- MESTIZO FILMS 2009: Kortfilmselectie door Orlando Verde 


ArenbergDe thematiek is niet vrij, maar ook niet beperkt. De duur van de films staat officieel geschreven als liefst niet te lang maar met uitzonderingen. Als een kortfilm lang duurt, moet je zeker zijn dat die de moeite waard is. De ‘mestizaje’ is daar, maar niet altijd evident. Een Chileen in Berlijn… Zeven latino’s in brussel onder de donkere wolken van Cesar Vallejo, een Vlaamse verfilming van een half Pakistaanse schrijver… De kwaliteit van de films is eerder het leitmotiv. Films die al scoorden in Leuven, nu ook op het witte doek in de Arenberg.

04.11.09 - 
VOLTA!: Kindervoorstelling door Cirkanto


ArenbergEen circustheatervoorstelling voor kinderen vanaf 5 jaar met poppenspel, slapstick-acrobatie, jongleren en live-muziek. Volta vertelt het verhaal van Trukyman, een speelse latino zonder papieren die wordt teruggestuurd naar zijn land.
Een actueel verhaal dat je hard laat lachen maar ook kippenvel bezorgt. Coproductie Arenberg & Cirkanto / Spel en concept: Karen Claessens en Juan Luis Quintanar Arrieta / Muziek: Enrique Noviello / Creatie poppen: Lien Claessens / Coaching: Jan Daems

04.11.09 
- Een selectie van Kif Kif Awards 08


ArenbergAls Anne Teresa De Keersmaeker, Chokri Ben Chikha en Tutu Puoane deze jongeren als talentrijk beschouwen, moet je ze zeker aan het werk hebben gezien.
Spoken word: Gökhan Girginol
Deze Limburger houdt van grenzen en zoekt ze ook op. Na te hebben deelgenomen aan de Kif Kif Awards probeert hij nu zijn energie te kanaliseren op het Rits in Brussel. 
Muziek : Joni
Singer-songwriter met veel pit. Met haar akoestische gitaar en loop zingt ze met veel flair over de hoop en eigenzinnigheid van haar leeftijdgenoten.


Dans: Ibrahim
Lefgozer eerste klasse, een ‘must-see’ voor alle dansliefhebbers. Ibrahim heeft alles in huis om de Belgische urban dance op de wereldkaart te zetten.


05.11.09 
- RAP POETRY / TRY-OUT


ArenbergRappers en dichters: een onverwachte combinatie. Wordt het een clash of een zoete verleiding?
Stedelijke avant-garde woordkunstenaars ontmoeten de hipste sterren van het literaire establishment. Met Christophe Vekeman, Eva Cox, Naima Albdiouni, Gloria, Jizz en Magot. Presentatie: Stijn VrankenCoproductie: Nok, Arenberg en Fiëbre

BRAINPOWER (Muziektheater)

‘

Wie maakt die vette plaatjes, wie heeft er never praatjes…’
De 33-jarige rapper Brainpower, zijn echte naam is Gert-Jan Mulder, werd geboren in Antwerpen en als hij bijna vier is, verhuist hij naar Alphen aan den Rijn in Nederland. In 1986 maakt hij zijn eerste rapnummer en intussen staat de teller op vijf albums. In 2001 verschijnt zijn debuut ‘Door Merg & Brain’. Zijn grootste nummer één hit is ‘Dansplaat’ uit 2002. Momenteel werkt hij aan een Engelstalig album. Eind 2008 wordt Brainpower in Nederland bekroond met de ‘Lifetime Achievement Award’ voor zijn bijdrage aan de Nederlandse hiphop cultuur. 


06.11.09 
- DUO DANSVOORSTELLING i.s.m. Zinnema


ArenbergONTMOETING/RENCONTRE – Choreografie: Jojo NgamouDeze dansvoorstelling combineert energieke bewegingen met dans en muziek. Jojo Ngamou werkt met ervaren dansers uit de danscompagnie Zassii en de traditionele dansgroep Langiballet. Samen met hen ontwikkelt zij vanuit hun nieuwe thuisbasis Brussel een verrassende Afrikaanse danscultuur.Dansers: Jojo Ngamou, Fidèle Happi, Médiatrice Mujawamariya en Augusta Souza / Decor en film: Claude Levêque / Licht en techniek: Alain Coomans SUSPECT– Choreografie: Paola OpazoPaola Opazo Osario toont met deze energieke en gevoelige voorstelling de persoonlijke herinneringen van ieder van haar dansers. Theatrale en muzikale elementen zijn de inspiratiebron voor de bewegingen van de dansers. Suspect is het bewijs dat mensen uit verschillende landen en culturen ergens samenkomen maar toch allemaal hun eigen herinneringen blijven meedragen.Dansers: Carine Van Hecken, Lai Tin Chan, Krystel Hertmans, Médiatrice Mujawamariya, Els Gillisjans, Frederic Mendes, Fidèle Happi, Iona Renders, Alec Ilyine, Julie Duquesne en Kim Loiseau / Muziek: Sébastien Perez / Audiovisueel: Julie Duquesne

07.11.09 - 
REALIDAD LATINA: Selectie van het Latijns-Amerkaans Filmfestival van Leuven


ArenbergIn oktober vindt in Leuven de eerste editie plaats van het filmfestival Realidad Latina: een eigenzinnige selectie uit recente, Latijns-Amerikaanse films en documentaires die vaak voor het eerst en eenmalig te zien zijn in België. Op het witte doek van de Arenberg krij ge een ‘best of’. Per land worden een of meerdere recente sociale films of documentaires vertoond. Een gastspreker licht het thema toe tijdens de inleiding en een streepje live-muziek maakt het programma compleet.I.s.m. Realidad Latina

08.11.09 
- CLINCH: Danstheater door Les Tupi


Arenberg


Het gezelschap Les Tupi brengt met Clinch een dans- en theaterperformance. Het decor is een boksring waar de ruwheid van de gevechtstaal in schril contrast staat met de delicate broosheid van de vrouwelijke vechters die moeten strijden en niet mogen vallen. Clinch wil een reflectie zijn van ‘la condition humaine’. Uitbundigheid en vermaak versus reflectie, en komedie versus tragedie. Clinch staat voor een absurde vorm van surrealisme in confrontatie met een bizarre sensualiteit. De soundtrack is een mix van Afro-Cubaanse en hedendaagse Europese muziek.Regie: Silmara de Oliveira Fernandez

12.11.09 - HARIR / ZIJDE: Multimedia-theater door Cactusbloem


ArenbergHarir is een multimediaal literair salon rond de dichters Emad Fouad en Eva Cox. Ze lezen voor uit eigen werk en hebben meegewerkt aan de vertaling van elkaars poëzie. Wisselwerking en kruisbestuiving staan centraal. De Iraakse componist, gitarist en qanunspeler Osmama Abdulrasol speelt de verzen aan elkaar. Tarek Abed tekende voor de scenografie. Er wordt gelezen, gesproken en geprojecteerd, in het Nederlands en in het Arabisch. 


15.11.09 - 
MESTIZO COMEDY: Comedy selectie van MIC’s UP


ArenbergDe mestizo comedy night is het resultaat van MIC’s Up, een project van Kif Kif dat een podium biedt aan jonge artiesten en hen ook artistiek begeleidt. Tijdens de open podia viel op hoeveel comedy talent verdoken zit. Kif Kif zet de spots op stand-up comedians die met succes deel hebben genomen aan de MIC’s Up events in 2009. Ramzi Zarqane is Master of Ceremony.I.s.m. Kif Kif 


19.11.09 - 
SHERAZADE: Theater door Moussem Nomadisch

ArenbergEen sultan, gek van liefdesverdriet, slaapt elke nacht met een andere jonge maagd die hij de volgende ochtend doodt. Maar dan komt Sherazade die hem verhalen vertelt die nooit af zijn. Het ‘verhalende woord’ redt haar leven omdat de sultan het einde wil kennen van die verhalen. Theatermaker Abdelmalek Kadi (Dito Dito, KVS) versmelt verhalen van vroeger en nu, van Oost en West, en stelt zich de vraag of het ‘verhalende woord’ de mens kan genezen van zijn onwetendheid, van zijn domheid. Een voorstelling geschreven, geregisseerd en gespeeld door Abdelmalek Kadi.Muziek: Dick Van Der Harst / Decor: Michiel Van Cauwelaert / Coproductie Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Wereldculturencentrum Zuiderpershuis


23.11.09 
- FLOR DE CAÑA: Theater en dansvoorstelling door Union Suspecte / CAMPO victoria


Arenberg Het Vlaamse theatercollectief Union Suspecte presenteert Flor de Caña. Deze theater- en dansvoorstelling vormt een schetsboek van herinneringen uit een ver verleden. Een zelfbewuste Europese vrouw wordt geconfronteerd met haar geboorteland en haar Latijns-Amerikaanse roots. Georgina Del Carmen Teunissen is geboren in Nicaragua, verhuisde naar Nederland en belandde uiteindelijk in België. Die reis neemt ze mee in haar verhaal, in confrontatie met acteur en danser Guy Dermul. Flor de Caña gaat over de constante aan- of afwezigheid van een ander. Een vader, een minnaar, een geschiedenis. Een voorstelling over grenzen, over verraad, over afscheid. Een intiem verslag van rebelsheid tegen de eigen cultuur en het stille gevecht met zichzelf. De toenadering tussen beiden is zeldzaam maar de omhelzing onverwacht en intens.Productie: Union Suspecte / In samenwerking met KVS, CAMPO en kc nOna / Van: Haider Al Timimi, Georgina Del Carmen Teunissen en Guy Dermul / Spel en dans: Guy Dermul en Georgina Del Carmen Teunissen


23.11.09 
- ALS IK JOU: Literaire voorstelling voor anderstaligen door Fast Forward


ArenbergSinds 2001 maakt Fast Forward jaarlijks een toneelstuk voor anderstaligen die Nederlands leren. ‘Als ik jou’ laat anderstalige tieners en volwassenen op een ontroerende, speelse en interactieve manier laat kennismaken met een aantal bekende Vlaamse en Nederlands dichters.


Met de steun van Het Huis van het Nederlands in Antwerpen.


28.11.09 
- SLOTEVENEMENT MESTIZO GOES THEATRE 2009


ArenbergMestizo trakteert met een kleurrijk slotfeest. De Arenberg verandert in een – symbolische – bouwwerf. We willen immers meer ruimte creëren voor culturele verscheidenheid in de kunstensector. Een stevige verbouwing kondigt zich aan!
Vanaf 16 uur geniet je van een feestprogramma met theater, rondetafelgesprekken, performances, een fototentoonstelling, i.s.m. het centrum voor Beeldexpressie, workshops, mestizo keuken, … .


Op de affiche o.a.: 
 

Talking Heads: een wervelende talkshow op televisieformaat. Kunstenaars uit verschillende disciplines gaan de confrontatie met elkaar aan. Bekend of minder bekend, aanstormend of gevestigd, lokaal of internationaal, nieuwkomers of oudkomers… Het maakt geen verschil, of toch? Pat Donnez (Radio 1) laat artiesten in eigen boezem kijken. Wat volgt is een eigenwijze kijk op kunst, cultuur en samenleving. 
De tweede editie van de Kif Kif Awards, de ultieme interculturele talentenjacht.


En met opnieuw een nu al legendarische Mestizo After Party!I.s.m. Fiëbre, Demos, Kopspel, Kif Kif & Flying Carpet.

Mestizo Arts Platform