2007

Mestizo goes Theatre I

In 2007 gingen we van start onder de naam ‘Mestizo goes Theatre’.

Wat vooraf ging waren de Mestizo Clubs: eendaagse multidisciplinaire festivals waar mix centraal stond.  We hadden behoefte aan meer dagen en tijd om podiumkunsten te kunnen tonen en te helpen ontwikkelen. We werden geconfronteerd met de moeilijkheden van veel kunstenaars die alternatieve parcours hadden of met nieuwe kunsttalen bezig waren in de nieuwe stedelijke context. MGT is geboren als een eenmalig initiatief en statement om deze stemmen een podium te bieden. De eerste editie was meteen een succes en de tweede editie werd georganiseerd op vraag van de artiesten die de noodzaak van een nieuw artistiek verhaal aankaartten.

In 2007 werkte Fiëbre vzw samen met Arenberg een reeks artistieke producties uit, die resulteerden in een eerste Mestizo goes Theatre (nu omgedoopt tot Mestizo Arts Festival). Het idee ontstond vanuit de werkpraktijk voor diversiteit dat doorging onder de noemer ‘Dialectica’ die de Arenberg sinds enkele jaren hanteerde en waarin Fiëbre één van de voornaamste partners was. De doelstelling van Mestizo goes Theatre was het stimuleren van de dialoog en de uitwisseling tussen de artiesten en de organisatoren. Het festival bood artiesten de ruimte om een eerste voorstelling uit te werken en vervolgens op een podium te presenteren. Het resultaat was positief. Dankzij het netwerk van artiesten en organisatoren kwam een reeks van 7 voorstellingen tot stand.

Coproductie Arenbergschouwburg en Fiëbre i.s.m. Grupo Noisette, Nok, La Llave Inglesa, Cirkanto, Europalia en Red A.

Programma

7.10.07 
35 - MM van LA LLAVE INGLESA

Arenbergschouwburg

Het mimeduo La Llave Inglesa zijn de Madrileense acteurs Yeyo Guerrero en Fausto Ansaldi. La Llave Inglesa laat u stil worden. Aan de hand van zeven etappes uit het menselijk leven vertelt 35mm het verhaal van twee mensen. Rode draad in deze vertelling is een 35mm-filmblik, spreekbuis voor een stuk vol dialogen maar zonder woorden over geboorte, liefde en dood.

9.10.07 
- ALÉM MAR van GRUPO NOISETTE

Arenbergschouwburg


Grupo Noisette brengt ism Arte Brasil Além Mar, een theaterspektakel waarin met een poëtische blik wordt gekeken naar personen die om verschillende redenen hun land verlieten. Grupo Noisette wil met klank en beeld van een plaats de geschiedenis en die van zijn mensen weerspiegelen. Het resultaat is een non-verbale dialoog tussen acteurs, klanken en beelden.


Met Géssica Arjona, Lili de Almeida, Luiz Renato Ferreira en Maria Fernanda Coelho.

17 + 18.10.07 
- QUIZAS van LOS LATINOS LOCOS

Arenbergschouwburg


Een grote man en een kleine vrouw en de cruciale vraag: zullen ze of zullen ze niet? Quizas (‘Misschien’) is een komische voorstelling over de tijdloze strijd tussen man en vrouw. Grappig, hartverwarmend, uitdagend en absurd; Los Latinos Locos nemen je mee op een heerlijk, hoogenergetisch avontuur doorheen liefde en andere catastrofes.

Ism Cirkanto, een creatie van en door Juan Luis Quintanar (Cuba) en Abigail Collins (Australië/UK), met regie-assistentie van Karen Claessens (België).

2 + 3.11.07 
- ZONDER KABOUTERS

Arenberg

Zes spelers scheppen een magische ruimte van verhalen, dans en spel om op de laatste avond van hun leven samen te strijden tegen honger en koude. Zelfregulerende hormonen, losgeslagen kunstenaars …. of horen we hier enkel wat wij als voyeur in een theaterzaal altijd al zelf hebben willen zeggen? Zes sprookjes zonder kabouters of elfjes, zes invullingen van een ooh zo kort bestaan buiten de muren van de eigen cultuur. Uw kalkoen wordt alvast voorgesneden en netjes op uw bord geserveerd door de obers van vzw Nok en vzw Fiëbre.


Spel en tekst door Gerda Dendooven, Vitalski, Chika Unigwe, Ali Wauters, Mostafa Benkerroum en Orlando Verde. Regie door Jef Staes naar een idee van vzw Nok & vzw Fiëbre

5 + 6.11.07 
- SWIETY EDYP / DE HEILIGE OEDIPUS van THEATER WIERSZALIN


Arenbergschouwburg

Het Wierszalin Theater opgericht in 1990 door Piotr Tomaszuk is gevestigd in Bialystok, aan de grens van Polen en Wit-Rusland. De stad is een smeltkroes van de katholieke, Russisch-orthodoxe en de Joodse cultuur en is tevens een belangrijk centrum van traditionele Poolse gewoontes en volkscultuur. Het werk van dit gezelschap is sterk gebaseerd op deze culturele mix op de grens tussen Oost en West en onderzoekt de invloeden van de traditionele verbeelding, muziek en gewoontes op het leven. Hun voorstellingen zijn een intrigerende interactie tussen poppen en acteurs, waarin de mens zowel de rol van de gemanipuleerde als de manipulator speelt. Door de combinatie van echte acteurs en ruw gehouwen houten fi guren, creëert Wierszalin een levendig, archetypisch spektakel, met enerzijds elementen van de Poolse Szopka volksspelen en anderzijds elementen uit de abstracte Poolse avant-garde. Met Alicja Rapsiewicz en Rafal Gasowski. Regie en teksten door Piotr Tomaszuk en scenografi e door Jano Zavarsky.

Coproductie Institute A. Mickiewicz,Europalia en Arenberg

9.11.07 
- CABARETAVOND van LATIF EN UWAMUNGU CORNELIS

Arenbergschouwburg


Latif behoort tot de nieuwe lichting stand-up comedians, hij neemt deel aan de wedstrijd ‘Get up, stand up’. Zijn mentor is niemand minder dan Nigel Williams, u bent verwittigd, niets is taboe.
Sinds begin 2006 timmert de Rwandese Belg Uwamungu Cornelis aan de weg als comedian. Zijn grote voorbeeld is ‘the king of comedy’ Richard Pryor. In minder dan vijf minuten zal Uwamungu u ‘binnendoen’. In zijn debuutshow Mungu laat hij u lachen met verhalen over zijn jeugd, liefdes, dromen, frustraties en over ons, de Belgen.

I.s.m. Red A

Doorlopend - Liquidación van La Llave Inglesa

Laat je verrassen in de straten van Antwerpen: Liquidación van La Llave Inglesa is een straatspektakel waarin twee strijders het tegen elkaar opnemen in een ongezien gevecht. Onervaren en onschadelijk als ze zijn, ontdekken ze beetje bij beetje de onderdelen van de strijd: een ring, een presentator, wapens, een scheidsrechter, een gong, … tot ze uiteindelijk alle elementen samenbrengen en dan toch de strijd aanbinden in een dolkomisch spektakel.

Mestizo Arts Platform