Studio Urbanization

Experiment met nieuw talent en nieuwe kunstvormen. Een voedingsbodem voor MAF...

Bij Studio Urbanization staat experiment centraal. Mestizo Arts Platform brengt in kaart wie en wat bruist in de stad. Via een open oproep en de immer alerte tentakels van een breed netwerk komen we talenten op het spoor. Met een groep artiesten uit verschillende disciplines en genres werken we in een eerste experimentele fase samen aan een voorstelling of installatie. Doorheen het creatieproces zoeken de artiesten en kunstenaars samen naar een gedeelde taal. Toch is er ook ruimte voor individuele creativiteit: iedereen vertrekt vanuit de eigen sterktes. Een artistieke gids leidt de groep om ambities te achterhalen, kruisbestuiving te stimuleren en ideeën te vertalen naar nieuw repertoire. Nadien wordt met een aantal artiesten verder gewerkt in de werking van MAP. We spreken van een ‘doorstroomversnelling’, want vaak vinden artiesten via Studio Urbanization hun weg naar andere organisaties en creatieopdrachten.

Studio Urbanization werd als pilootproject opgericht in 2009 vanuit een samenwerking van Arenberg en Fiëbre voor Mestizo Arts Festival. De eerste jaren lag er veel nadruk op jonge artiesten die met hiphop, rap, spoken word bezig zijn. Gloria Boateng, Salah Ibnou Kacemi van NoMoBS, Simon Den Haerynck en nog anderen deden later mee met producties als H&G (grimmiger), TROOST, de bigband B.U.R.K.A., Rumble in da Jungle, … Eind 2014 startte Fiëbre onderzoek binnen de beeldende kunst om ook daar nieuw talent op te speuren. In 2015 werkten we voor de eerste keer met een multidisciplinaire groep artiesten en in het jaarthema van MAF: ‘De muur als canvas‘.  Artiesten die mee deden in het onderzoek werden later ook geselecteerd om mee te werken aan het campagnebeeld en andere producties van MAF. In 2016 werd met een nieuwe groep gewerkt rond ‘De wetten van de straat‘, de installatie en performance hadden plaats in CC Mechelen, Bozar en MAF.

In 2017 werken we met enkele artiesten rond de nieuwe locatie waar MAP nu werkt, aan het Terloplein in Borgerhout. Het thema: ‘Terlo, dit is jouw plein’. Zie HIER de vlog die Mike De Ridder (NoMoBS) maakte van dit onderzoek.


Volg Studio Urbanization op: Facebook


Studio Urbanization 2017 met steun van: Stad Antwerpen

 

Nieuws, vorige edities, ...

Mestizo Arts Platform