MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

Studio Urbanization 2015

Interdisciplinaire installatie rond ‘de muur’ (april)

In 2015 werken we multi- en interdisciplinair (beeld, tekst en muziek) met als gemeenschappelijk thema ‘de muur’, het thema van #MAF15. De muur als canvas, als drempel, als grens, als inspiratie, … en het Muralisme van Diego Rivera (Mexico) versus de hedendaagse vormen van Street Arts.
Van 13 t.e.m. 25 april werden een aantal nieuwe artiesten in Het Oude Badhuis gecoacht om over de verschillende disciplines heen aan een installatie te werken. De installatie werd de interpretatie en artistieke bewerking van een ruimte. Met foto’s, tekeningen, slam poetry, rap, geluiden, … werd de ruimte getransformeerd. De expo had plaats op 25 oktober ihkv ENTER en Liefhebber festival.

Met volgende artiesten: Enrique Nicolas Noviello (El Juntacadáveres, Rumble in da jungle, Murga, …), Max Greyson (ARType vzw), SMOK aka Bart Boudewijns, Spitlart aka Younes Van den Broeck, Joachim Lambrechts, Julie Mughunda, Omzo minen Teye aka Adama Diallo, Brahiem Aïssa, Ali Ambitiouz, Alex Cordova, Michiel Mels (Afterstorm), Laurie Mottie, Martijn Nelen en Louis Philippe en Margot Hofmans (Resonance Visuals).

Campagnemuur #MAF15 (juli)

Voor #MAF15DEMUUR maakten hedendaagse muurkunstenaars  (Jaz  aka Franco  Fasoli  uit  Argentinië,  Gijs  Vanhee  uit  Mechelen,  …)  een  eigen  interpretatie  van  enkele werken van de bekende muralist Diego Rivera (Mexico) in  theaterhuizen KVS, t,arsenaal, Arenberg, KOP vzw en DE Studio. Dit project staat onder de naam ‘MURAL, de muur als canvas‘.
Ook enkele beeldende artiesten (Bart Boudewijns, Joachim Lambrechts, Younes Van den Broeck, Alex Cordova en Michiel Mels) die deelnamen aan de multidisciplinaire installatie die met Studio Urbanization gemaakt werd in april, vroegen we samen een bewerking te maken. 1 van de muralen van Diego Rivera, Sueño de una tarde dominical en la Alameda, werd door hen verwerkt tot de muur van #MAF15. De muur vormde de basis voor de festivalcampagne en werd verwerkt in de campagnevideo, brochure, flyer,  … Younes Van den Broeck bracht ook een tekst als performance langs de tour van EXPO van de muren. Louis Philippe en Margot Hofmans maakten een 3D projectie voor 1 van de muren in de Arenberg tijdens het Mestizo Arts Festival.

Fototraject (juli-oktober)

Begin juli startte ook een fototraject in samenwerking met het FotoMuseum. Een oproep werd gelanceerd en na selectie van talrijke inzendingen werd met een groep van 21 fotografen aan de slag gegaan. Op 13 en 14 juli gingen zij met hun camera op onderzoek in Antwerpen, begeleid door beeldend artieste Lucila Guichón. In een volgend stadium maakten zij in Antwerpen, Brussel en/of Mechelen een fotoreportage van de verschillende muurkunstenaars/muralisten die i.h.k.v. het project ‘MURAL, de muur als canvas‘ aan de slag gingen. De beste foto’s worden verwerkt in een expositie in Arenberg (tijdens #MAF15DEMUUR van 16-31OKT), op 30/10 in een projectie op de gevel van het FotoMuseum (Foto Expo op Nightwatch) en in een reeks postkaarten. Alle foto’s verschijnen in een online publicatie.

Het Altaar van Antwerpen (31/10 in MAS)

Elk jaar stelt MAF, geïnspireerd door de Mexicaanse tradities rond leven en dood, twee altaren tentoon in het MAS. Het eerste altaar is een traditioneel Mexicaans dodenaltaar voor Diego Rivera. Dit wordt gecureerd door de Ambassade van Mexico. Het altaar van Antwerpen is een eclectische installatie die ieder jaar groeit. Dit jaar namen twee artistieke duo’s, die ook betrokken waren bij andere projecten zoals Studio Urbanization de taak op zich. Bart Boudewijns & Michiel Mels gingen samen aan de slag en Alex Cordova & Elizabeth Carrazco ook. Het werd een eerbetoon aan Diego Rivera, een artistieke aanwezigheid die in dialoog trad met zijn dodenaltaar. Meer info over dit event: klik HIER

Oproep ‘Social Media Reporters’ (-26j) i.s.m. StampMedia

Voor MAF 2015 wordt een eerste ‘try-out’ gedaan voor een samenwerking met StampMedia in de vorm van een oproep ‘Social media reporters voor #MAF15DEMUUR’. Daarnaast worden jongeren ook aangespoord om enkele voorstellingen en achter de schermen te verslagen. We hopen een enthousiaste reportersploeg te kunnen uitbouwen die creatief verslag uit brengt van wat de nieuwe lichting artiesten te bieden heeft.

Partners 2015: Jeugdwerkingen Kras, JES, Formaat en Habbekrats, de8, CC Deurne, Fameus, FoMu, KunstZ, Kunstbende, Sunshine Projects, Het Oude Badhuis, ENTER Festival, A school called tribe en MAF (Arenberg, Fiëbre) waarbij Fiëbre de coördinatie op zich neemt.

Studio Urbanization wordt ondersteund door het Impulsfonds voor het Migrantenbeleid (Samen Leven), Stad Antwerpen en Provincie Antwerpen. 

partners_0012_sponsorlogo_print_300ppi_NLpartners_0014_provincie_antwerpen_logo_klein_RGB_webpartners_0036_centrum-gelijkheidFameus_logo_1partners_0012_logo-fotomuseum-wit

Leave a Reply

Mestizo Arts Platform