VERSUS / The Bobby James Family invites …

In VERSUS zetten we verschillende genres en disciplines tegenover én naast elkaar op het podium.

Kunnen een dichter, een rapper en een slam poet op dezelfde lijn gaan staan? En hoe verandert de kleur van hun stem wanneer je daar een muzikant bij plaatst? Het Mestizo Arts Platform schuwt de confrontatie niet. Integendeel. We vieren de tegenstelling het hele jaar door. Soms provoceren we daarbij. Een paar keer per jaar creëren we zelfs een arena. Daar organiseren we geen gemene straatgevechten. Neen. We brengen krijgers uit verschillende kunsten samen, want pas in de confrontatie met een ander, geven ze hun essentie echt helemaal bloot. Wanneer ze hun krachten bundelen, kunnen ze het eigen repertoire ook verrijken, door de sterktes van de ander uit te buiten. Zo wint iedereen. Voor het publiek is het een oefening in het ontdekken of ontkennen van grenzen. Waar stopt de kunst van de ene en begint die van de ander? In welke artistieke taal vinden de mensen op het podium elkaar? En hoe klinkt hun dialoog?

VERSUS is een breed podium, waar verschillende disciplines en genres naast elkaar worden geplaatst, zodat ze elkaars grenzen kunnen bepotelen. En wees gewaarschuwd: we doen dat met de stiekeme, stille hoop dat de wederzijdse aantrekkingskracht ze intens met elkaar doet versmelten. Al is het maar voor één nacht.

Onder Versus vallen verschillende initiatieven en creatieprocessen zoals ‘The Bobby James Family Invites…’ Al in 2009 werd met een VERSUS van rappers en dichters gestart. Christophe Vekeman, Eva Cox, Naima Albdiouni, Gloria, Jizz en Magot gingen toen de confrontatie met elkaar aan. Het concept herhaalde zich met andere artiesten en groeide zo verder doorheen de jaren. The Bobby James Family werd in 2013 een vast ankerpunt om VERSUS avonden rond op te bouwen.

The Bobby James Family invites …

The Bobby James Family is een band met allure, bekend om ijzersterke improvisaties tijdens hun legendarisch jamsessies. Ze vervlechten met veel liefde hun favoriete muzikale genres zoals soul, funk en jazz – en zijn niet vies van een stevige beat. Voor het Mestizo Arts Platform mengen de muzikanten zich onder kunstenaars uit verschillende genres. The Bobby James Family nodigt een paar keer per jaar een artiest of meerdere artiesten (van slam poetry tot reggae of electronische muziek) uit in de Arenbergschouwburg. Samen jammen ze door de avond.

  • 09.03.15 + DROGE PIET & MON + BABL feat. Monique Harcum in Arenberg
  • 13.04.15 + Maarten Goffin in Arenberg
  • 11.05.15 + Wahwahsda in Arenberg
  • 17.07.15 + Ludovic Nyamabo (The Fitz’) in Openluchttheater

In 2016 stelt de gastartiest telkens zijn/haar meest inspirerende plaat voor en gaat hij/zij samen met de band op zoek naar een eigen sound van soul, funk, hip hop, jazz…

Mestizo Arts Platform