WORK IN PROGRESS: WIPCOOP 2023 – Antwerpen

Voor de eerste maal zullen de Antwerpse Work In Progress door Toneelhuis gehost worden in de Kambala Studio. Al sinds 2009 is dit een uitgelezen kans voor kunstsector en publiek om een blik te werpen op wat er broeit en zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke creaties in de podiumkunsten.

Maak je klaar voor een 2-daagse met maar liefst 6 nieuwe Work In Progress. In Kambala tonen donderdag 16 en vrijdag 17 november telkens 3 artiesten uit Antwerpen waar ze staan met de ontwikkeling van hun nieuwe creaties. Elyne Notebaert, Faisal Muhammadu, Pablo Correa, Rubin Ajlouni, Sefora Sam, Tamayo Okano presenteren elk maximum 30 minuten uit hun Work In Progress. Aansluitend gaan ze 1 uur in gesprek met een gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun. Tijdens deze breaks vertellen andere artiesten over hun werk, nieuwe initiatieven of projecten in artist talks met het publiek.

-> Op het programma 16 november: 

10:00 Welkom (koffie & thee)

10:30 Sefora Sam, ook wel bekend als “Sesa”, haalt haar inspiratie uit de kleine en grote momenten van het leven. Dit is ook te zien in haar werk ‘(out)Growing Pains’, waarin ze op poëtische wijze de energie van traumatische gebeurtenissen beschrijft.

12:00 Samen met Faisal Muhammadu verkennen we de wereld van geheugenverlies en trauma terwijl we in Void de reis van een jongeman volgen door het doolhof van zijn gedachten.

14:00 Voor ‘Care (Past/Present/Future)’ heeft Tamayo Okano zich gericht op de stemmen van hen die vaak over het hoofd worden gezien: de moeders, grootmoeders en dochters.

+ Artist Talk en installatie & zeefdruk Moving Together door Joana Rossi (Mestizo Collectief) in pauzes

-> Op het programma 17 november:

10:00 Welkom (koffie & thee)

10:30 Rubin Ajlouni brengt de monoloog “Jasser” van Abdelkader Benali tot leven en vertolkt 20 jaar later – als Palestijnse acteur – de Joodse koopman Shylock.

12:00 Meer dan (kna)ap, een theatermonoloog waarin Elyne Notebaert je uitnodigt voor een onvergetelijke dialoog over het leven met achondroplasie (AP), of als kleine vrouw.

14:00 Met Monosapiens trakteert Pablo Correa het publiek op 2 krachtige monologen en zijn tomeloze energie als verteller!

+ Artist Talk Rose Myrtha Fortuna, Céline Klara Gaza & Beyza Taspinar en installatie & zeefdruk Moving Together door Joana Rossi (Mestizo Collectief) in pauzes

WIPCOOP – de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform – is al vele jaren een unieke samenwerking in de kunstsector in Antwerpen, Brussel en Gent, recenter in Mechelen en nu ook in Leuven.

Het voornaamste doel? Vanuit de kracht van de coöperatie nieuw artistiek werk zichtbaar maken, hier dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen en spreiden wanneer af.

WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. Een interstedelijke coproductie, waarin de kunstsector de vinger aan de pols houdt van wat zich ontwikkelt in de rijke voedingsbodem van onze steden én een netwerk waarin artiesten steun vinden bij de ontwikkeling van hun werk. Een win-win dus.

De Work In Progress vinden overdag plaats en zijn gratis. Doors: 10u00.

MESTIZO ARTS PLATFORM + WIPCOOP: ARENBERG, KVS, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, 0090, WPZIMMER, ARSENAAL/LAZARUS, CULTUURCENTRUM & RADAR MECHELEN, OC NOVA, BE HUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, SPREEKUUR (PODIUMKUNSTEN), THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, THEATER AAN ZEE, LEZARTS URBAINS, FABULEUS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFOCOLLECT, VIERNULVIER, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE SINGEL / ON OFF SPACE, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, HETPALEIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, De KOER, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, STUK, VINCENT COMPANY, LE BAMP, DE BRAKKE GROND, TATWERK, RIGHT ABOUT NOW, NAU IVANOW, ATELIER 210, GET DOWN AGENCY, CORSO, ILES,  30 CC, TRILL, BURN, CIE TARTAREN, HET NIEUWSTEDELIJK, GOUVERNEMENT, LE RIDEAU, LA BALSAMINE, HET BOS, DE NIEUWE SPELERS, ZET / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP & PORTICUS


Mestizo Arts Platform