MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

Luke Jessop / Ion Tribe

#dance #science #theatre #workinprogress / #WIPCOOP2019

A dance theatre piece about how two species constantly push each other in an arms race that keeps them both ‘running in the same spot.

The Red Queen

Dit danstheaterduet is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie uit de evolutionaire biologie met dezelfde naam, ‘The Red Queen’. Deze theorie bestudeert hoe twee soorten elkaar constant in een wedloop duwen waarbij ze allebei ‘op dezelfde plek blijven rennen’. Er wordt vooruitgang geboekt, middelen worden ingezet en er vindt verandering plaats. Maar er is nooit een duidelijke winnaar. Hoe meer de ene duwt, hoe meer de ander terug duwt. Dit patroon komen we ook in veel andere aspecten van het leven tegen. De artiesten gebruiken hun gevarieerde bewegingsachtergronden, theater en magische scène elementen in een poging deze prachtige wetenschappelijke theorie te antropomorfiseren.

LEES MEER over The Red Queen in dit interview met Luke Jessop voor Danst Magazine, klik HIER

Luke Jessop is artistiek leider en oprichter van Ion Tribe vzw, een danstheatergezelschap met een sterke focus op het maken van wetenschappelijke danstheaterproducties, workshops en festivals. Hij creëerde eerder een solovoorstelling ‘Letter to my Newborn Child’. Jessop volgde een opleiding in het VK aan de Universiteit van Bedfordshire en ging vervolgens samenwerken met de Britse organisaties 2Faced Dance en Southpaw Dance Company. Van 2012-2018 werkte hij met Wim Vandekeybus / Ultima Vez aan verschillende creaties en projecten waarmee ze internationaal toerden. Jessop geeft workshops op festivals en scholen in heel Europa in zijn eigen stijl van creatieve acrobatische dans.

Choreografie: Luke Jessop / Dans: Lito Anastasopoulou en Luke Jessop / Dramaturgie: Greet Van Poeck / Kostuum: Isabelle Lhoas / Muziek: Nelsoniq / Lichtontwerp: Arjan Hendrickx en Luke Jessop / Coproductie: Straatrijk vzw, met de steun van WIPCOOP/Mestizo Arts Platform / Met dank aan Het Oude Badhuis – Antwerp, wpZimmer, Performact, Belcampo (Amsterdam)

 

Foto’s: Karolina Maruszak

 

 

 

Mestizo Arts Platform