Altaar van Antwerpen 2022

Altaar van Antwerpen 2022

Een samenwerking met MAS en de Ambassade van Mexico in België.

In oktober keert het Altaar van Antwerpen terug. Een interactieve installatie waarmee we stilstaan bij wat ‘verlies’ betekent voor de inwoners van de stad.

Sinds 2017 maakt het Altaar van Antwerpen deel uit van de vaste collectie van het MAS. Het is een installatie gecureerd door Mestizo Arts Platform en geconstrueerd door kunstenaars en deelnemers, waarmee we gezamenlijk onderzoeken hoe we ons verhouden tot wat we verliezen. Het resultaat is een eclectische mix die onderzoekt wie we als gemeenschap zijn. Geïnspireerd door pre-Spaanse tradities van Latijns-Amerika, gecombineerd met huidige impulsen, creëren we een levend en mestizo kunstwerk. De vernissage van het Altaar van Antwerpen maakt deel uit van de viering van de Dag van de Doden. 

Er is ook Het Mexicaanse AltaarZoals elk jaar wordt er een altaar gepresenteerd dat trouw is aan de Mexicaanse tradities. Het is een manier om de tradities te eren die ons inspireerden. Dit Altaar wordt samengesteld door de Ambassade van Mexico in België.

Wanneer? – Vernissage: 30.10. 2022. Installatie te bekijken vanaf 15 oktober.

Waar? – 8ste verdieping van het MAS (Museum aan de Stroom)

Prijs? gratis 

_________ VERNISSAGE 30.10.2022 ________

Feestelijke opening (Performance & participative actie)

Al sinds 2011 groeit deze interactieve installatie door toevoegingen van kunstenaars en inwoners van de stad.

Zoals elk jaar kunnen bezoekers via een participatieve actie hun stempel op het altaar drukken. Dit jaar werken we met textiel. We zijn geïnspireerd door de “Quipu”, een pre-Spaanse communicatietechniek. De quipus was het basis communicatiemiddel in het uitgebreide Inca-rijk, dat veel talen en dialecten kende. De quipu (een soort knoopschrift) was een vorm van communicatie en geheugen, evenals een systeem en netwerk van kennis en identiteit. Is het mogelijk om voorouderlijke hulpmiddelen te gebruiken om verhalen over onze stad vandaag te vertellen? Kan een beeldtaal ons helpen de barrières van de geschreven taal te overbruggen?

Als afsluiter zal Isabella Arboleda het Altaar tot leven brengen met haar dansperformance.

De activiteit staat open voor alle leeftijden. Kom dus gerust als een gezin om het samen te ontdekken!

Een nieuw perspectief op de Collectie (Familierondleiding)

Op 30.10 gaat er een magisch portaal open in het Mas. Een aantal objecten van de collectie spreken hun vele betekenissen uit die tot nu toe onzichtbaar en onleesbaar waren. Kom met je familie de oorspronkelijke culturen van Latijns Amerika (her)ontdekken! We maken een reis door hun culturen, hun vroegere en nieuwe tradities. Een rondleiding door de collectie van Dora en Paul Janssen-Arts voor families vanuit het Latijns-Amerikaanse perspectief van de kunstenares Joana Rossi met een performance van Isabella Arboleda.

Programma:

13 u:

  • Bezoekers worden welkom geheten door Rogelio Granguillhome Morfin, ambassadeur van Mexico in België
  • De vaste expo ‘Kunst uit precolumbiaans Amerika’ op onze 8e verdieping is de hele dag gratis te bezoeken. Ook deelnemen aan de activiteiten in het kader van de Dia de los Muertos is gratis

13.30 – 14.30 u en 15 – 16 u:

Doorlopend tussen 13 en 17 u:

  • Kinderen kunnen zich laten schminken en zij kunnen zich uitleven op een tekeningenvloer. 

Wil je nog meer weten of beleven?

Gedurende de maand oktober is het Altaar van Antwerpen verbonden met de activiteiten van de Dag van de Doden met een programma in Permeke, geregisseerd door Patricia López. 3 catrinas en 3 doodskoppen van het Altaar van Antwerpen worden tijdelijk hier opgesteld. Het Altaar spreidt zich over Antwerpen. -> Meer info: klik HIER


Mestizo Arts Platform