MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

Yaye Daro

#workinprogress / #WIPCOOP2023

Toubab Bounoul is een mix van kletterende percussie, hypnotiserende ritmes, high energy dans cirkels, groep choreo’s, knallende 808’s en meerstemmige koorzang. Dit collectief Afro Europeanen creëert een portaal naar hun wereld. Doorheen de reis versmelten lichamen. Individuen gaan al dansend met licht en projecties in elkaar op. De groep beweegt samen als één orgaan. Toubab Bounoul neemt de tijd om te herbronnen en te verbinden.

…take a moment to disconnect and reconnect. To discover how to start our own tribe.

Vertrekkend van bepaalde traditionele dans en percussie rituelen – waarvoor ze uit de culture bagage in het collectief putten – geven ze die een nieuwe invulling. Een poging om een contact te leggen met hun roots, oude Afrikaanse technologieën met respect voor de originele tradities. Een authentiek aanvoelen die ze zich helemaal kunnen toe-eigenen.

Yaye Daro, wat moeder Daro betekent in het Wolof, is een multidisciplinair kunstenaar met Senegalese, Friese en Belgische roots, wiens praktijk draait om frequenties en het vormen ervan. Hoewel muziek en geluid de kern vormen van zijn creatieve output, is hij diep geïnteresseerd in – en beïnvloed door allerlei soorten frequenties, bijvoorbeeld: licht, kleuren, lichamelijke frequenties, maar ook geuren (ziet deze ook frequenties?). In zijn werk probeert hij uit te zoeken wat ze betekenen. Hoe ze ons beïnvloeden. Hoe verschillende soorten frequenties elkaar beïnvloeden, en voornamelijk hoe ze uitmonden in deugdzame cirkels/cycli.

Yaye Daro is Kamal Tall’s artiestennaam. Dit seizoen was Kamal als performer te zien in A day is a hundred years (Jozef Wouters, Toneelhuis). Yaye Daro betrad reeds verscheidene podia o.a. Radiant Nights, de Babelbühne en Trix in Antwerpen, Mundo moves in Leuven, Maison du peuple, Plein de jeux, Botanique, Kunstenfestival des arts en Stoemp In Brussel en Secrètes sessions in het Verenigd Koninkrijk.

Concept en performance: Yaye Daro, dit toonmoment in samenwerking met Ruberwa Mutabazi , Youssu Tall.

Klik HIER om Yaye Daro’s muziek op Spotify te beluisteren

Mestizo Arts Platform