WORK IN PROGRESS: WIPCOOP 2022 – Gent

WIPCOOP Gent – 8 december gehost door NTGent Minnemeers – is een uitgelezen kans om een blik te werpen op wat er broeit en zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke podiumcreaties in de Gentse scène!

Anne Kuit, Nadia El Hassanat, David Labi en Isil Biçakçi presenteren elk maximum 30 minuten uit hun WORK IN PROGRESS. Aansluitend gaan ze in gesprek met een gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun. Tijdens deze breaks vertellen andere artiesten over nieuw werk, nieuwe initiatieven of projecten in Artist Talks met het publiek.

De Work In Progress vinden overdag plaats en de toegang is gratis. De line up van de Work In Progress wordt later nog aangekondigd.

Wat is de werkelijkheid eigenlijk? WAKE UP zoekt het antwoord op die beroemde vraag die mensen zich hun leven lang stellen. Via de verschillende stadia van spiritueel ontwaken, de keuzes tussen goed en kwaad, een personage dat klem zit tussen de echte wereld en de droom, wil WAKE UP op een interactieve wijze het publiek goed laten nadenken over wat het meemaakt. Met WAKE UP kaart Bilge Arkaç * thema’s als zelfreflectie, zingeving en identiteitsvorming aan.

*Door medische redenen kan Bilge haar Work In Progress niet tonen op 8 december. We zoeken naar een nieuwe datum om haar werk te presenteren. We tonen vandaag wel een videopresentatie van haar.

Geïnspireerd door het leven van een kip vindt Isil Biçakçi een aantal opvallende overeenkomsten tussen de mensheid en haar gevederde vrienden. In CAGE-FREE wordt langzaam duidelijk dat de omgeving die we voor kippen hebben gecreëerd, eigenlijk ook voor ons geldt. Met gepaste humor legt Isil de vinger op de wonde. Elke 24 uur leggen we ons metaforische ei. Als we dat niet doen, als we niet produceren, presteren of voldoen… wijst de maatschappij ons af.

LEO is een genuanceerd-activistische solovoorstelling over wat het betekent om een zoektocht naar je eigen genderidentiteit aan te gaan; een reis die voert langs de alg die het begin van het leven op aarde aankondigt tot de gender-affirming-shop om de hoek. Maar LEO is vooral: een uitnodiging om die zoektocht te vieren. Want als er één ding is dat Anne Kuit opmerkt tijdens diens eigen tocht: ondanks het feit dat afwijken van de gendernorm de nodige hobbels met zich meebrengt, is het vooral een feest om te ontdekken wie je allemaal kan zijn en al bent. Via persoonlijke verhalen, filosofische overwegingen, maatschappelijke reflecties en dragking-acts komt Anne Kuit met LEO tot een theatraal pleidooi voor meer queer-joy en gendereuforie.

TEGENWOORDIG is een monodrama over solidariteit en migratie. Mariam verlaat haar thuisland en laat de oorlog achter zich waarin ze beide ouders verloor. Tussen de resten van haar geruïneerd huis staat haar bad, symbool voor het graf waarin ze haar verdwenen ouders begraaft. Haar bad, als symbool voor de boot die haar naar België voer. Haar bad, de plek waar ze zich verbergt voor mensen die haar uitbuiten onder het mom van solidariteit. Met dit verhaal over Mariam, neemt Nadia Al Hassanat de term ‘Solidariteit’ onder de loep. TEGENWOORDIG is een oproep voor meer empathie, niet voor medelijden.

PIECES OF A MAN is een (auto)biografische monoloog over David Labi’s overleden vader, Marcello: een Libische Jood die als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde, opgroeide in Israël en zich later vestigde in Londen. Marcello bracht levenslange verwondering, waanzin, vreugde en pijn voor de mensen om hem heen. PIECES OF A MAN duikt in verschuivend verleden en een parallel heden met foto’s, clips van Marcello’s getuigenis over de Holocaust, anekdotes over soldaten, gangsters en casino’s… en vijf kostbare voorwerpen, die David op de een of andere manier is kwijtgeraakt.

Work In Progress 08.12 – NTGent Minnemeers

TIMING // 09:30 Onthaal met koffie en thee / 10:00 – 10:30 Isil Biçakçi / 10:30 – 11:30 Artist Talks / 11:30 – 12:00  Anne Kuit / 12:00 – 13:30 Artist Talk + Soup Lunch / 13:30 – 14:00 David Labi / 14:00 – 15:00 Artist Talks / 15:00 – 15:30 Nadia Al Hassanat

WIPCOOP = MESTIZO ARTS PLATFORM + ARENBERG, KVS, KUNSTZ, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, STUK, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, PLATFORM 0090, DESINGEL, HETPALEIS, WPZIMMER, ARSENAAL, CULTUURCENTRUM & RADAR MECHELEN, FABULEUS, OC NOVA, BEHUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, SPREEKUUR (PODIUMKUNSTEN), HET THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, EASTMAN, LEZARTS URBAINS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFO COLLECT, VOORUIT, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, VINCENT COMPANY, LE BAMP, GET DOWN AGENCY, CORSO, DE KOER / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP


Mestizo Arts Platform