WORK IN PROGRESS: WIPCOOP 2023 – Gent

Benieuwd naar wat er broeit en zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke podiumcreaties in het Gentse? Deze editie tref je MAP en de Work In Progress Cooperatie (Wipcoop) in Campo Victoria voor een nieuwe reeks Work In Progress! Dit jaar delen Rodrigo Batista & Mariana Senne, Omar Cortagena, Lilieth Manjarres Acuña, Marios Bellas waar ze staan met de ontwikkeling van nieuw werk.

Ze presenteren elk maximum 30 minuten uit hun WORK IN PROGRESS. Aansluitend gaan zij 1 uur in gesprek met een gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun. Tijdens deze breaks vertellen andere artiesten over hun werk, nieuwe initiatieven of projecten in artist talks met het publiek. Tijdens deze breaks vertellen andere artiesten over hun werk, nieuwe initiatieven of projecten in artist talks met het publiek.

Op het programma

10:00 – 10:30 ♦ Work In Progress ♦ MARIOS BELLAS – VIER MUREN

Vier Muren is een hiphop-ritueel dat plaats creëert voor de woede, angst, rouw, viering en hoop die komt kijken bij het verlies van een oude wereld en de verwelkoming van een onbekende toekomst. Een bizarre muzikale mix van hiphop-mantra’s, slam-koren, krijsende gitaren, knallende drums en freestyle-profeties.

Regie & tekst: Marios Bellas – Van & met: Alix Konadu, Arber Alijaj, Vianney Adriaens, Lois Brochez, Nouha Rannoun, Marios Bellas, Elric Reinartz, Jurian Reinartz – Coaching: Junior Mthombeni.

10:30 – 11:30 ♦ Artist Talks & Feedback ♦

11:30 – 12:00 ♦ Work In Progress ♦ OMAR CORTEGANA – PEKE, ALLES WAAIT BETER MET UNA CANCIÓN.

Omar Cortegana werkt aan een theatershow voor kinderen en volwassenen. Het verhaal volgt het leven van een Peruaans-Belgische familie, verteld vanuit het oogpunt van Peke en zijn vader. Ze staan ​​allebei voor een nieuwe uitdaging en moeten zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving in België. Terwijl Peke zijn eigen avonturen en worstelingen beleeft, staat zijn vader hem bij met de kracht van muziek. Uiteindelijk blijkt muziek de sleutel in deze fase van beide levens. Hopelijk waait de wind in hun voordeel, want “Peke, alles waait beter met una canción”!

Regie & taaladviseur: Felien De Smedt – Spel & creatie: Jim Maes – Dramaturgie, muziek en spel: Omar Cortegana. Met de steun van: Mestizo Arts Plaform/WIPCOOP. Met dank aan: Krakeel Theater, Bij De Vieze Gasten, De Centrale, Danspunt.

12:00 – 13:30 ♦ Artist Talks, Feedback + Lunch ♦

13:30 – 14:00 ♦ Work In Progress ♦LILIETH MANJARRES ACUÑA – ADIÓS

“Adiós” is een unieke mix van traditionele Caribische dans en hedendaagse moves. De voorstelling omvat zowel klassieke Colombiaanse ritmes als eigentijdse muziek, met als doel om het proces van afscheid nemen van een dierbare te omarmen. Wanneer het onmogelijk is om afscheid te nemen van een geliefde, biedt ‘Adios’ ontroerende sentimenten, nostalgische vibes en verlossing.

Concept & performance: Lilieth Manjarres Acuña – Outside Eye: Moya Michael – Julián Forero – Music: Orito Cantora – Adriana Lucia – Ão – Yonna Lizzoulo – Costume: Brayan Acuña – Dramaturgical: Julián Forero. With the support of  Mestizo Arts  Platform.

14:00 – 15:00 ♦ Artist Talks & Feedback ♦

15:00 – 15:30 ♦ Work In Progress ♦ RODRIGO BATISTA & MARIANA SENNE – KIDNAPPED

In onze denkbeeldige wereld van neoliberale “vrijheid” worden we allemaal tot op zekere hoogte gevangen gehouden. Maar wie of wat veroorzaakt dit? Rodrigo Batista duikt in deze hedendaagse kwestie en uitdagingen, met als doel ze te verwerken in een mixtape. “KIDNAPPED” is een vorm van variététheater: een unieke mix van theater, video, muziek, propaganda en tragedie, die fragmenten van de politieke realiteit en het daaruit voortvloeiende realisme onthult. Het publiek wordt aangemoedigd om ‘wakker te worden’ uit de geseculariseerde en hedendaagse hypnose.

Concept: Rodrigo Batista – Performers: Mariana Senne & Rodrigo Batista – Outside eye: Joachim Robbrecht – Residencies: Studio Alta, wp Zimmer, workspacebrussels, Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP.

(vervangt Olave Nduwanje – Bubbel van Vijf – Mestizo Arts Platform blijft met Olave in gesprek)

15:30 – 16:30 ♦ Feedback ♦

De Work In Progress vinden overdag plaats in CAMPO VICTORIA – Fratersplein 7, 9000 Gent – en zijn gratis. Doors: 9u30.

Een uitgelezen kans voor kunstsector en publiek om een blik te werpen op wat er broeit en zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke creaties in de podiumkunsten!

WIPCOOP – de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform – is al vele jaren een unieke samenwerking in de kunstsector in Antwerpen, Brussel en Gent, recenter in Mechelen en nu ook in Leuven.

Het voornaamste doel? Vanuit de kracht van de coöperatie nieuw artistiek werk zichtbaar maken, hier dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen en spreiden wanneer af.

WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. Een interstedelijke coproductie, waarin de kunstsector de vinger aan de pols houdt van wat zich ontwikkelt in de rijke voedingsbodem van onze steden én een netwerk waarin artiesten steun vinden bij de ontwikkeling van hun werk. Een win-win dus.

MESTIZO ARTS PLATFORM + WIPCOOP: ARENBERG, KVS, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, 0090, WPZIMMER, ARSENAAL/LAZARUS, CULTUURCENTRUM & RADAR MECHELEN, OC NOVA, BE HUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, SPREEKUUR (PODIUMKUNSTEN), THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, THEATER AAN ZEE, LEZARTS URBAINS, FABULEUS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFOCOLLECT, VIERNULVIER, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE SINGEL / ON OFF SPACE, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, HETPALEIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, De KOER, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, STUK, VINCENT COMPANY, LE BAMP, DE BRAKKE GROND, TATWERK, RIGHT ABOUT NOW, NAU IVANOW, ATELIER 210, GET DOWN AGENCY, CORSO, ILES,  30 CC, TRILL, BURN, CIE TARTAREN, HET NIEUWSTEDELIJK, GOUVERNEMENT, LE RIDEAU, LA BALSAMINE, HET BOS, DE NIEUWE SPELERS, ZET / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP & PORTICUS


Mestizo Arts Platform