WIPCOOP SESSIONS Khalid Koujili El Yakoubi + Michel Kiyombo

 

DIVIDE AND RULE (werktitel) / Khalid Koujili El Yakoubi

Een van de vele leiders van een eeuwenoud en onbekend contintent ver in zee, verscheen niet op de jaarlijkse viering. Zijn afwezigheid was zeer ongebruikelijk en bleef niet onopgemerkt. Er bleek, een indringer voet aan wal gezet te hebben op het continent waarvan de bewoners nog nooit iemand uit een ander continent ontmoetten.

Divide and Rule is een muzikale vertelling over een reeks gebeurtenissen, met verstrekkende en ongeziene gevolgen, die heel een continent overhoop halen. Een fictieve documentaire – met referenties naar historische feiten en figuren zoals: de wedloop van Arfrika, de Conferentie van Berlijn, Leopold II, Otto von Bismarck, … Een verhaal over de veroverings- en bezettingsdrang van staten dat net zo goed non fictie had kunnen zijn.

CREDITS Tekst en spel: Khalid Koujili El Yakoubi – Soundscape: Alec De Bruyn. Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP, Rataplan en Stad Antwerpen.

MATCHOMBE / Michel Kiyombo

Gisteren, kwam een klein wezen van 1.100 kg…heel vroeg de wereld op. Gevoed door sondes, in een couveuse, veel te hard beschermd om mijn eigen bestwil, opdat niets me nog meer zou verzwakken. Vandaag, na 28 jaar, ben ik een man geworden die danst in ruimtes die me gisteren verpletterd zouden hebben. Vandaag ben ik zelf vader. Wat is mijn kwetsbaarheid vandaag?

Credits: Concept en spel: Michel Kiyombo – Muziek:Youness Unik – Vertaling: Greet Vissers en Somalia Williamson – Met de steun van kunstZ, Cie MAR GOMEZ, De Grote Post, Les Studios Kabako, Danspunt, Alliance Française de Kisangani, Rataplan en Mestizo Arts Plarform/WIPCOOP.

Mestizo Arts Platform organiseert in samenwerking met Rataplan WIPCOOP sessions.