PLAYS: RELIGION? KITEND! – Jenny Onya Ambukiyenyi

La sape of Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes*, over het algemeen beschouwd als een denkbeeldig gebied waar denkbeeldige identiteiten zich voortbewegen en evolueren, stelt de toe-eigening van de dominante cultuur en de complexiteit van post-koloniale identiteiten in vraag.

En bovenal stelt het een model van individuele emancipatie voor waarin de sapeur zijn identiteit herbevestigt door zijn diepgewortelde band met Nzambi Ya Mpungu, de incarnatie van Schoonheid in al zijn vormen. Achter de kleding van deze ‘designers’ schuilt een oproep om te reizen, een odyssee waarbij het lichaam zijn redding vindt in de cultus van ‘de klauw’.

*La sape (De gemeenschap van Ambianceurs en elegante mensen), is een subcultuur die zich vooral rond de steden Kinshasa en Brazzaville (respectievelijk in de Democratische Republiek van Congo en de Republiek van Congo) situeert. De naam komt van het Franse slang-woord ‘sape’, dat ‘kledij’ of ‘opgekleed’ betekent. La sape wil, net zoals voorgangers dat daarvoor deden, elegantie en stijl binnen de mode tonen. Mensen die deel uitmaken van de beweging, worden ‘sapeurs’ genoemd.


Mestizo Arts Platform