Work In Progress WIPCOOP Mechelen

31 maart strijkt WIPCOOP voor een tweede Work In Progress editie neer in Mechelen. Dit jaar host DE MAAN Work In Progress van artiesten uit de Mechelse scène. Zach Swagga & Junior Akwety, Amina Iddrisu & Nora Gabrovska, Josse De Broeck, Ana Lekše, Noémie Saintandré, Marguerite Neves (een collectief van circus artiesten en musici) delen met een publiek van professionals en nieuwsgierige kijkers waar ze staan met de ontwikkeling van hun nieuwe podiumcreaties.

Ze presenteren elk 30 minuten uit hun Work In Progress. Aansluitend gaan zij 1 uur in gesprek met een samengesteld gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun. Tijdens deze breaks vertellen andere artiesten over nieuw werk, nieuwe initiatieven of projecten in artist talks met het publiek.

TIMING

12.30 Onthaal

13:00 – 13:30 #WorkInProgress MY HOUSE van Zach Swagga en Junior Akwety

My House is een voorstelling die vertrekt van de Dance- en Housecultuur, in een dialoog tussen muziek en dans. De Mechelse Zach Swagga en Antwerpse Junior Akwety coregisseren voor de eerste maal samen een stuk, waarbij Zach de choreografie en Junior de muziek voor zijn rekening neemt. Ze startten dit project in 2020 en hadden al enkele residenties en toonmomenten.

Zach Swagga liet zich in de jaren ’90 inspireren door artiesten Koffi Olomide, Michael Jackson en Mc Hammer en werd bekend door zijn spektakel ‘Back to the roots’. Hij stichtte een groep Wake Up en startte de Kobo Power beweging.  Hij vertegenwoordigde België in o.a. de VS, Japan Frankrijk, Duitsland, Griekenland, …

Junior Akwety is zanger, songwriter en acteur. Zijn muziek bracht hem de halve wereld rond, van Los Angeles tot Kaapstad. De afgelopen jaren was hij ook te zien in KVS producties Malcolm X en L’Homme de La Mancha.

13:30 – 14:30 Artist Talks & Feedback

14:30 – 15:00 #WorkInProgress WERKTITEL van Amina Iddrisu

Amina wil een voorstelling maken door en voor jongeren over uiterlijke schijn en innerlijke strijd van depressieve gevoelens die door allerlei omstandigheden ook jonge mensen al richting afgrond kunnen drijven. Ze gaat uit van eigen ervaringen en wil jongeren met deze voorstelling steunen in het vinden van hun eigen (positieve) energie. Dit alles zal verdoken gaan onder een grote dosis show, drama en ‘glitter’ in de vorm van een award show. Vandaag stelt ze haar project voor en toont ze al enkele elementen waarmee ze aan de slag wil.

Amina Iddrisu startte op jonge leeftijd met dans- en turnlessen in een variatie aan stijlen. In 2017 startte een interessant traject in theatervoorstellingen Snap XL van Talitha Dedecker met fABULEUS en 8.2 van Radouan Mriziga met fABULEUS en hetpaleis.

15:00 – 16:00 Artist Talks & Feedback

16:00 – 16:30 #WorkInProgress BAD CHOICES van Noémie Saintandré, Marguerite Neves, Nora Gabrovska, Ana Lekše & Josse De Broeck

Deze performance is gebaseerd op het bekende stuk van Igor Stravinsky en Charles-Ferdinand Ramuz: L’Histoire du Soldat. Het is oorspronkelijk geschreven voor een septet, acteurs en een danser, met teksten van Charles-Ferdinand Ramuz. Het verhaal gaat over een soldaat die een deal sluit met de duivel en alles verliest omdat hij meer wilde. Met deze performance wil het collectief een coherent samenspel vinden tussen muzikanten (viool, klarinet, piano) en circusartiesten. Er zijn ook momenten van muzikale improvisatie.

Ze presenteerden reeds een work in progress op het Outside In festival in Mechelen. Ze zoeken vooral nog residentieruimte om met alle materiaal te kunnen werken en een dramaturg die een extern oog voor hen kan zijn.

Violiste: Noémie Saintandré (Vermeil Ensemble) / Klarinet: Marguerite Neves (Vermeil Ensemble) / Piano: Nora Gabrovska (Vermeil Ensemble) / Aerial rope: Ana Lekše / Partner acrobatics: Josse De Broeck / Met de steun van STAD MECHELEN

16:30 – 17:30 Feedback

Gratis toegang

WIPCOOP – de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform – is een all year round ontwikkelingsparcours in Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen. Het voornaamste doel? Vanuit de kracht van de coöperatie nieuw artistiek werk zichtbaar maken, hier dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen wanneer af. WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. Een interstedelijke coproductie, waarin de kunstensector de vinger aan de pols houdt van wat zich ontwikkelt in de rijke voedingsbodem van onze steden én een netwerk waarin artiesten steun vinden bij de ontwikkeling van hun werk. Een win-win dus.

MESTIZO ARTS PLATFORM’s WIPCOOP = ARENBERG, KVS, KUNSTZ, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, MARTHA!TENTATIEF, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, LARF! DE KAZEMATTEN, FAMEUS, 0090, WPZIMMER, CC MECHELEN, ARSENAAL/LAZARUS, RADAR MECHELEN, HETPALEIS, OC NOVA, BE HUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, SPREEKUUR (PODIUMKUNSTEN), RATAPLAN, THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, THEATER AAN ZEE, LEZARTS URBAINS, FABULEUS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFO COLLECT, VOORUIT, MOUSSEM,  BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE MAAN, IMPULSION DANCE, ZOMER VAN ANTWERPEN, DESINGEL, WALPURGIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, CC JACQUES FRANCK, STORM OP KOMST, MONTY, STUK, DE STUDIO, VINCENT COMPANY / Met de steun van De Vlaamse Overheid


Mestizo Arts Platform