PLAYS: LA VESTE DU PRESIDENT – Lucas Katangila

Lucas Katangila stelt in KOTI YA RAÏSI, of La Veste Du President in het Swahili, de perverse effecten van de globalisering en misbruik aan de kaak.

Met deze danssolo verbindt hij twee werelden in conflict en voert hij strijd voor gerechtigheid, waarheid en herstel. Door de schaduwzijde van een land en regio te belichten: het alledaags geweld, de uitbuiting van de zwarte bevolking tot de plundering van de Afrikaanse rijkdommen, hekelt hij tegelijk het stilzwijgen en de nalatigheid van de supranationale instellingen en westerse media.

Au Congo il y a une course au pouvoir, chaque politicien porte une veste pour montrer son pouvoir et s’emparer d’une partie des richesses du pays.

Lucas Katangila is een choreograaf, danser en performer met een passie voor hip hop, hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans. Via de Mboka Dance Family – in Goma waar hij opgroeit – maakt hij sinds jongs af kennis met dans en het bespelen van instrumenten als djembe, likembe, kalumbatini, marimba, dungu en kinubi. Samen met enkele vrienden richt hij er een project met straatkinderen en kindsoldaten op – Ndoto mchezo za watoto (Dream of child dancers) – met een duidelijke boodschap: ‘STOP het misbruik van kinderen in de frontlinies van de oorlog’.  Dans is voor Lucas een wapen dat hij inzet als middel voor educatie, empowerment en het overbrengen van een politieke boodschap. Choreografie en beweging zorgen voor een veilige collectieve ruimte, een moment om het geweld te stoppen.
Vandaag studeert Lucas in Brussel aan het Institut Supérieur des Arts et Choregraphies ISAC. Daarnaast danst hij bij SLAYERS DANCE COMPANY, AMIZEROK East African Boléro, en in zijn eigen gezelschap MBOKA DANCE Cie. Hij trad op in festivals en battles in heel Afrika en Europa zoals Sakata Dance Battle Kenya, Mayfest UK, Congolisation Festival, Kunstenfestivaldesarts … In 2020 won hij de  Roel Verniers Prijs voor zijn danssolo Ndoto (te zien op Het Theaterfestival 2021). Lees meer over Lucas, HIER Lees ook het interview met Lucas in BRUZZ, klik hier
WIPCOOP = MESTIZO ARTS PLATFORM + ARENBERG, KVS, KUNSTZ, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, STUK, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, PLATFORM 0090, DESINGEL, HETPALEIS, WPZIMMER, ARSENAAL, CULTUURCENTRUM & RADAR MECHELEN, FABULEUS, OC NOVA, BEHUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, SPREEKUUR (PODIUMKUNSTEN), HET THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, EASTMAN, LEZARTS URBAINS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFO COLLECT, VOORUIT, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, VINCENT COMPANY, LE BAMP, GET DOWN AGENCY, CORSO, DE KOER / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP


Mestizo Arts Platform