MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

BRAINS 3.0 Street Arts I

DE INHOUD

Het thema van #MAF15 is ‘De Muur’ (voor de ene een drempel, voor de ander een canvas), maar we willen hier breed praktijken aan het woord laten die buiten de muren treden.

Wat zijn de reguliere visies op beeldende kunst? Is Street Art hier onderdeel van? Is het nodig om nieuwe verbindingen te maken en hoe gaan we hier dan het best mee om? Wie voelt zich street artist en wie bepaalt de spelregels?…

DE EXPERTS

Enrique Noviello over Murga: Enrique ‘Kike’ Noviello speelt o.a. bombo de platillo, saxofoon en bandoneon. Hij heeft Argentijnse roots. Momenteel tourt hij met zijn electrotangogroep El Juntacadáveres. Daarnaast is hij de laatste jaren ook erg actief in muziektheaterproducties. Maar vandaag vertelt hij over Murga. Sinds de start van dit straatfanfares/collectievenproject is hij hier een spilfiguur. Het concept ‘murga’ komt uit (o.a.) Argentinië, en kreeg hier een heel eigen vertaling (in een sociaal-artistiek project) waarbij in verschillende buurten in Vlaanderen een 20-tal straatgezelschappen (met dans, muziek, kostuum en tekst als disciplines) vorm kregen.  –  Lees meer

Benjamin Vandewalle doorliep de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. Met Birdwatching (2009) en One / Zero (2011), beiden onderzoeken naar de perceptie van ruimte en beweging, werkte hij samen met beeldend kunstenaar Erki De Vries. Zijn locatievoorstellingBirdwatching 4×4 (2012), toert nog steeds en kent internationaal veel bijval.
 Benjamin geeft ook workshops en verdiept zich in danseducatie. Hij werkte samen met de dansopleiding Nyakaza in Zuid-Afrika, zette het project Comfusao op in Mozambique en begeleidde een uitwisseling van P.A.R.T.S. dansstudenten in Senegal. Samen met filosoof Jan Cnops en een groep lagere schoolkinderen uit Molenbeek maakte hij de documentaire (un)usual. – Lees meer

Arno Arnouts: Arno is jeugdconsulent in Deurne. In zijn vrije tijd organiseert hij sinds 1998 graffiti projecten (jams) onder de naam B.U.G.T. (big uncle graffiti team). Verder is hij ook DJ Mister Mix Nix op Radio Centraal en op feestjes.

Daniela Castro Ramirez van KOP vzw: KOP is een presentatieplatform voor kunstenaars. Zowel jong talent als gevestigde waarden kunnen hun creaties delen met het publiek. Er wordt gestreefd naar een programma waar vernieuwing, confrontatie, interactie en beleving centraal staan. Enkele van hun projecten: Expo ZAK, Fabrikage, Kaputorama, …

Bram Soli van TimeCircus: TimeCircus is een multidisciplinair collectief dat sinds tien jaar experimenteert met nieuwe manieren om het publiek muzikaal en theatraal te verrassen. Hiertoe worden allerlei mobielen en installaties ontworpen. De voorbije jaren liet TimeCircus zich ook internationaal opmerken met circusachtige locatieprojecten, waarbij het publiek actief wordt betrokken.

Bird aka Bram De Ceurt: Hij is al meer dan 10 jaar graffitikunstenaar en sinds 2010 ook actief als fotograaf. Een autodidact die steeds op zoek is naar de schoonheid. – Lees meer

Yvon Tordoir van Aerosolkings: Aerosolkings is een groep van Antwerpse graffitischrijvers. In 2000 begonnen ze met grote muurschilderingen te maken. Gedurende de jaren van samenwerking hebben ze een  eigen stijl gecreëerd. Hun werk bestaat uit typografische en figuratieve motieven. Ze werken vaak in opdracht van bedrijven, jeugdcentra, winkels en particulieren. Graffiti is voor hen totale vrijheid, een kunstvorm van de straat voor de straat.

SMOK aka Bart Boudewijns: Oldschool artiest met een overwegend realistische maar toch zeer speelse stijl. Tekent al sinds kleuter op papier (en ook toen al soms op muren). Sinds the 80’s ook in de straten actief maar probeert steeds fresh en nieuwe dingen!
Strategieën > zoekt muren en gaat in overleg met buurt en bestuur om die aan te pakken
Pro > steeds leuke interactie met buurtbewoners
Contra > vaak moeilijk om centjes te krijgen voor de werken …
Muren inspireren me en geven onmiddellijk zin om te starten. Een atelier, waar ik in alle rust kan werken, blokkeert als het waren mijn creativiteit. – Lees meer

JOACHIM: Joachim Lambrechts is beeldend kunstenaar. Hij werkt zowel op canvas als op muren.

Thomas Verschuren: studeerde af aan het Henry van de Velde instituut te Antwerpen, master in architectuur en cultuur. Tijdens zijn studies leidde hij ondermeer het architectenforum, een lezingenreeks aan de academie over hedendaagse architectuur en cultuur en werkte hij voor oa Stephane Beel / Achtergael en Huiswerk architecten. Na zijn studies doceerde hij een semester “Europese architectuur-geschiedenis tussen 1950 en 2000 aan de universiteit van Nairobi, Kenia en deed hij onderzoek naar de sociale structurering van de Kibera slums en zijn impact op de urbanistische structuur. Later liep hij als architect stage bij Osar architecten en tot op heden werkt hij als medewerker voor TEEMA architecten. Tussendoor verloor hij nooit zijn interesse voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. De confrontatie met een nieuwe cultuur, ver weg van de gangbaar Europese denkwijze, stelt hem in staat nieuwe ideeën rond architecturale vormgeving en urbanisatie te ontwikkelen. Het biedt, volgens hem, de mogelijkheid het Europees paradigma kritisch in vraag te stellen. De rode lijn in zijn discours is het de vraag wanneer een plaats een plek kan worden, hoe een (openbare) leegte zich spontaan tot plek kan ontwikkelen en oorsprong van de menselijke drang om zich een plek toe te eigenen

DE RESULTATEN

Klik HIER voor het verslag.

Leave a Reply

Mestizo Arts Platform