MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

BRAINS 4.0 Das Kapital: Vernieuwende organisatie- en financieringsmodellen

DE INHOUD

Voor BRAINS 4.0 bouwden we verder op het jaarthema van MAF 2012 ‘Das Kapital’. Het eerste onderzoek rond dit thema werd toen gestart.

Twee interessante teksten die hierover toen geschreven werden:

DE EXPERTS

Iván Moiseeff (Buenos Aires): Iván is dichter en specialist in culturele onderneming en communicatie.  Hij heeft tijdens de grootste economische crisis in Argentinië in het begin van de jaren 2000 de uitgeverij Clase Turista gecreëerd.  Hij is één van de belangrijkste spelers van de beweging van ‘Boutiques Uitgeverijen’ die de literatuurmarkt van Argentinië sterk heeft beïnvloed. Hij is de oprichter van Zona Futuroop de boekenbeurs van Buenos Aires. Dit is een platform voor nieuwe trends en technologieën. Hij ontwikkelt communicatie en ideeën voor zijn eigen projecten en voor commerciële bedrijven als MTV of verschillende diensten van de overheid in Argentinië.

Paula Baro (Buenos Aires): Paula is de coördinator  van de programmatie van Club Cultural Matienzo. cc MAtienzo werd met eigen middelen opgericht door 8 kunstenaars en is gegroeid tot één van de belangrijkste spelers van de kunsten in Buenos Aires. Ze zijn een coöperatie geworden. Paula ontwikkelde LODO, een coöperatief initiatief om de positie van podiumartiesten te versterken. Andere verdiensten van cc Matienzo: ze zijn medeoprichter van de beweging ‘Advocaten voor Cultuur’, een organisatie die de overheid heeft verplicht om een duidelijk beleid en een wetgeving te ontwikkelen voor culturele organisaties.

Luciano Bonati (Buenos Aires): algemene coördinator van Creatieve Industries van de provincie Buenos Aires.  De Provincie Buenos Aires is 10 keer groter dan België en telt de rijkste en de armste bevolkingsgroepen van Argentinië in een landschap dat gaat van landelijk tot grootstedelijk. Hoe organiseert zich de creativiteit in deze wereld? Wat kunnen we daarvan leren?

Jamal Belkady (Jay Beezy): Beezy Comedy is een internationaal comedy label.

Sarah Eisa: zelfstandig actrice en theatermaakster

Steven Debbaut: oprichter ‘A school called tribe‘ en docent sociaal en creatief ondernemen aan de Karel de Grote Hogeschool

Joke Druyts: RUIS  is een onafhankelijk, veelzijdig en jong kunstenaarscollectief. Zij focussen zich op hun (foto)grafisch werk door het organiseren van events.

Daniel Vidovsky: Fandation is een platform dat via crowdfunding projecten ondersteunt.

Kathleen Melis: procesmanager Sociale Innovatiefabriek

Frank Cuypers: Docent Marketing in de opleiding Cultuurmanagement

Mike Van Alfen: artistiek coördinator MC.nu; coaching artiesten

Arbi El Ayachi: comedian en workshopbegeleider

Nephtalie Van der Borght: coach cultuurnetwerkers Antwerps integratiecentrum de8 en Werkmaat

Eline Van Hoye: coördinator kunstZ, sociaal-artistieke organisatie die acteurs en podiumkunstenaars van diverse origine ondersteunt en begeleidt richting theatersector

Kristin Rogghe: dramaturge en artistiek coördinator GEN2020/t,arsenaal, traject en platform voortalentvolle acteurs en theatermakers van diverse origine door een aanbod van masterclasses, coaching en coproducties

Greet Vlegels: Studio Start is een expertisecentrum op het gebied van werkruimten voor kunstenaars. Greet begeleidt en adviseert individuele startende creatieve ondernemers, collectieven, vastgoedeigenaars, organisaties en overheden.

Simon Allemeersch, Barbara en Stefanie Claes, Maarten De Vrieze: Lucinda Ra is een gelegenheidscollectief (o.a. van het Fioretti-project)

Wim Smet

De theatergezelschappen Laika, Muziektheater Transparant en de Roovers en de sociaal-artistieke organisatie kunstZ namen hun intrek in de Matterhorn, een tot culturele site gerestaureerde oude opslagplaats in Borgerhout. De inrichting van de Matterhorn met kantoren, vergader- en repetitieruimtes laat de betrokken gezelschappen toe om de band tussen het artistieke proces en het zakelijk beleid aan te halen.

Nicolas Delalieux, Femke Stallaert, Esther Gouarné, Nicolas Lestaeghe

K.A.K. = Koekelbergse Alliantie van Knutselaars is een losvast verbond van theatermakers, spelers, kunstenaars, performers, vormgevers, muzikanten, schrijvers en professionele idioten op vakantie. Een of meerdere keren per jaar betrekt K.A.K. een of meerdere gebouwen in een of meerdere steden, en creëert er de omstandigheden waarin het zijn werk wil maken en presenteren. Deze periodes resulteren telkens in K.A.K.-sessies, het presentatieplatform van de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars. K.A.K.-sessies zijn onlosmakelijk verbonden met de plek en de dagen waarop ze plaatsvinden en zijn niet herhaalbaar.

Klara De Smedt: Designcenter De Winkelhaak is gelegen nabij Antwerpen centraal station, is een incubator voor creatief ondernemerschap en biedt coworking op maat van starters tot en met ambitieuze groeibedrijven. Naast ateliers, vergaderzaal en diensten voor architecten en freelance ontwerpers is er ook een eigenwijze designshop, tentoonstellingsruimte, evenementenzaal en de beste koffiebar van heel Antwerpen.

Shari Legbedje: Kosmonaut Production is een alternatief en jong management en productiebureau. Ze bieden een totaalpakket aan voor jonge makers.

Ton Theelen: Rubia Collective is een kunstenplatform dat samenwerkt met opkomend artistiek talent door hen in aanraking te brengen met nieuwe plekken en publiek. Zij specialiseren zich in artistieke integratie.

Koen Wynants: Antwerpen aan ‘t Woord – We willen de Antwerpse stadsgemeenschap prikkelen, verbinden, versterken en motiveren tot betrokkenheid zodat interactieve, dynamische en opbouwende samenwerking bevorderd wordt. Dit willen we doen door ervaringen, kennis en competenties op te bouwen, te delen en te verspreiden.

Moderator en verslagneming:

Moderator: Carolina Maciel de França (externe relaties t,arsenaal / werkte o.a. bij KifKif)
Verslag: Liesbeth Vermaercke (freelance storyteller) zorgt voor het verslag en Thomas Abelshaussen (schrijver, journalist, …) zal samen met Bert Lezy (beeldend kunstenaar) werken aan een vernieuwende bedrijvengids.

DE RESULTATEN

Video-quotes

Alternatieve Bedrijvengids:

Leave a Reply

Mestizo Arts Platform