MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

WRITE ON: masterclass theaterkritiek, check in voor 1 juli

Kijk je graag theater en/of dans? En kan je je daarna nooit inhouden om er ook iets van te vinden? De masterclass ‘Write On!’ helpt beginnende pennen om nog scherper te kijken en dieper te oordelen. Van september tot december 2018 bieden Etcetera, Kif Kif en rekto:verso tien deelnemers een divers parcours aan van het TheaterFestival tot WIPCOOP. Verruim je horizon, meld je aan.

‘Write On!’ doet je dit najaar eerst in de bestaande theaterkritiek duiken, om dan zelf aan de slag te gaan. We analyseren podiumrecensies, gaan in gesprek met critici, bekijken samen een zestal voorstellingen en bespreken elkaars schrijfsels daarover. Klaar voor een fijn badje kritiek met negen andere beginnende kritische geesten en een heel gevarieerd palet aan voorstellingen?

PROGRAMMA

1) Dive-In (do 30 aug – zo 2 sep)

We beginnen meteen met een stevige brok: vier dagen lang werken we ons tijdens het TheaterFestival in Antwerpen samen door een stapel podiumrecensies uit de mainstream media. Na een inleiding in ‘discoursanalyse’ (hoe maakt taal onze wereld?) slaan we met een heldere methode aan het lezen en het discussiëren. We onderzoeken van de bestaande theaterkritiek de rode draden, de eventuele verschuivingen, het onderliggende verhaal.

Klinkt behoorlijk stoffig, maar wordt best fun: samen een onderzoek doen dat de jongste 10 jaar niet meer gebeurd is in Vlaanderen, en dat uiteindelijk tot artikels zal leiden in onze verschillende media. ‘s Avonds blazen we uit met telkens een belangwekkende voorstelling uit het festival.

2) Take-Off (za 8 sep)

We gaan in gesprek met professionele theatercritici over onze onderzoeksresultaten en over het recenseren van voorstellingen van nieuwstedelijke makers (grootstedelijk, met alternatieve referentiekaders, geïnspireerd door urban arts, met meervoudige etnisch-culturele identiteit en/of met alternatieve opleiding).

Daarna is er een publiek gesprek over de mogelijke ‘ideologisering’ van de huidige kritiek en de spanning tussen ethische en esthetische beoordelingscriteria in tijden van #metoo en #betterwokethansorry, in het randprogramma van het TheaterFestival, ook georganiseerd door Etcetera, Kif Kif en rekto:verso.

3) Work-Out (in november) 

Vervolgens doen we nog 3 sessies op het WIPCOOP-festival (een talentontwikkelingstraject voor ‘nieuwstedelijk werk’ met publieke toonmomenten en voorstellingen, van Mestizo Arts Platform). Vóór elke sessie ga je zelf aan de slag: je schrijft telkens een recensie over een voorstelling die we zagen op het Theaterfestival of WIPCOOP, en die bespreken we dan in groep, met tips en tricks. Zo verfijn je je schrijven.

zondag 11 november, 14u (Antwerpen): feedbacksessie + voorstelling

zaterdag 24 november, 14u (Brussel): feedbacksessie + voorstelling

zaterdag 1 december, 14u (Gent): feedbacksessie + voorstelling

Recensies waar we samen tevreden over zijn, kunnen we publiceren op de websites van Etcetera, Kif Kif en rekto:verso.

4) Switch-Off (zaterdag 15 december) 

We besluiten het traject met een laatste feedbacksessie en een evaluatie: wat heb je opgestoken, hoe ga je nu verder met je schrijven? We vieren de antwoorden met een lekker maal, dat heb je verdiend.

VOOR WIE?

We mikken op deelnemers die ooit al geschreven hebben over een of meerdere voorstellingen en zich verder willen bekwamen. Je bent dus geen absolute beginner die nog nooit theater heeft gezien, wel iemand die eraan denkt verder en beter over cultuur te willen schrijven, en zich daarin wil bekwamen.

We willen een evenwichtige groep van tien deelnemers samenstellen.

HOEVEEL?

Inschrijvingsprijs 25 euro, in ruil voor gratis tickets voor de 5-6 voorstellingen die we gaan zien.

DOOR WIE?

Ciska Hoet (Etcetera, De Morgen), Orlando Verde (Kif Kif, De Standaard) en Wouter Hillaert (rekto:verso, ex-De Standaard) trekken de masterclass, maar zullen af en toe ook andere redacteurs van onze drie media betrekken.

Co-organisatoren zijn het TheaterFestival en WIPCOOP (Mestizo Arts Platform).

GEÏNTERESSEERD?

Stuur tegen 1 juli een mail met een korte motivatie, je cv en één artikel dat een goede blijk geeft van je schrijven over cultuur of podiumkunsten naar info@rektoverso.be. Tegen half juli laten we weten of je erbij bent. De masterclass is gratis.

VRAGEN?

Mail wouter.hillaert@rektoverso.be, ciskahoet@gmail.com en/of orlando@kifkif.be.

Mestizo Arts Platform