WIPCOOP: Work In Progress Bxl

10:00 – 10:30 Work In Progress van Ehsan Hemat


Ehsan Hemat is een danser van Iraanse afkomst. Zijn eerste podiumervaring deed hij op als acteur, maar al snel koos hij voor dans. Hij nam deel aan verschillende producties waaronder Dance on Glasses van Amir Reza Koohestani en werkte samen met o.a. Felix van Groeningen, Mokhallad Rasem, Eric Kaiel, en David Zambrano. De voorbije jaren toerde hij met Body Revolution van Toneelhuis en hij maakte deel uit van de opera Orfeo & Majnun van De Munt. Ehsan geeft ook les in binnen- en buitenland, van Argentinië tot Tilburg.

‘I Put a Spell on You’: Hoe kunnen autoriteit en privacy met elkaar verzoend worden? Met die vraag ging Ehsan Hemat aan de slag. Tijdens de voorstelling vliegt een drone over de bühne. De acteurs en het publiek worden de hele tijd geobserveerd. Live on stage worden de beelden van de drone vermengd met het werk van de acteurs. Tekst, dans, video en muziek worden ingezet om de spanning op te voeren.

10:30 – 11:30    Miniconferentie 1: WIPCOOP / MAF


MAF vertelt over de coöperatie in de kunsten rond het format Work In Progress & de kunst van de nieuwe stedelijkheid in Antwerpen, Gent en Brussel.
11:30 – 12:00 Work In Progress van Chapter One

Loucka Fiagan en Oscar Cassamajor van het Brusselse Chapter One, vormen een kunstcollectief dat multidisciplinair te werk gaat. Ze kruisen verscheidenen kunstvormen met elkaar in hun zoektocht naar nieuwe manieren van expressie. Spoken word, soundscapes, dans en video gaan hand in hand in hun werk. Ze houden ervan grenzen te doorbreken.

‘The Different Shades of the Faceless Alien’: De voorstelling brengt een mix van woorden, soundscapes, dans en video. De twee acteurs vormen spiegels van het bestaan. Ze breken met traditioneel theater door tragedie en komedie met elkaar te vermengen en een snelle afwisseling tussen verschillende onderwerpen die abstract of absurd maar ook normaal zijn. Deze snelle switches zijn geïnspireerd op het hyperkinetische mediagebruik van de internetgeneratie en de snelle impulsen van het menselijk brein.

14:00 – 14:30 Work In Progress van Nathalie Rozanes


De Zwitserse Nathalie Rozanes, die vandaag in Brussel woont, is een artistieke duizendpoot. Ze speelt mee in verschillende voorstellingen en (kort)films, schrijft muziek voor andere artiesten en maakt zelf films en theater. Vaak terugkerende thema’s in haar werk zijn intimiteit versus de publieke ruimte, de grenzen van het individu, de innerlijke versus de uiterlijke wereld … In 2016 ging haar eerste solowerk Francesca in première in Théâtre National.

‘March – a Duet’: “Ik heb veel verloren in 2016: een verloofde, mijn kat, een grootmoeder, een huis aan de zee vol herinneringen, mijn twintiger jaren, een mentor, mijn favoriete actrice, mijn favoriete dramaturg, een producent, een vriend, een genezer, een fantasie. Samen hebben we verloren: David Bowie, Prince, George Michael, Leonard Cohen, Elie Wiesel, Muhammad Ali, Shimon Peres, Billy Paul, Abbas Kiarostami, Fidel Castro, Edward Albee, Ronit Elkabetz. We hebben ook de hoop verloren en kregen president Trump en de Brexit in ruil. In Brussel is onze metro en luchthaven ontploft en zijn we een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen kwijt, in de toekomst, in onze leiders, in onze buren. Maar ik reken erop dat toch alles, min of meer, goed zal komen.” March – a Duet is de zoektocht van een jonge Brusselse vrouw naar houvast, liefde en zichzelf.

14:30 – 15:30 Miniconferentie 2: Street Talent


Street Talent is een talentenjacht georganiseerd door enkele Molenbeekse jongeren.

15:30 – 16:00 Work In Progress van Bixas collectief


Bixas collectief bestaat uit Ana Catalina Rincón Gille, Lola Chuniaud, Issouf Ilboudo, Céline De Vos en Filippos Anagnostopoulos. De vijf kunstenaars met heel verschillende achtergronden delen een passie voor de Braziliaanse choreograaf Marcelo Evelin. Hun voorstellingen zijn een mix van dans, theater en plastic art en houden de vinger aan de pols van de actualiteit.

‘Standing During the Waves’: Een landschap dat gedurig aan verandert, lijnen die elkaar snijden in de schaduw, een wind die onderbroken wordt door het gefluister van ademtochten. Standing during the Waves is een poging om een tijdruimte te bouwen voor ontmoetingen. Op zoek naar co-existentie verkennen wezens de wervelingen van een ongedefinieerde plaats. Tussen falen en succes heeft een micromaatschappij nieuwe paden gevonden, in stilte.

16:00 – 17:00 Miniconferentie 3: Freestyle O


Urban expressie in zijn puurste vorm. Een cirkel.
Inspireer en laat je inspireren.

17:00 – 17:30 Work In Progress van Les Mybalés


De Brusselse tweelingzussen Nathalie en Doris Bokongo van Congolese origine zijn bekende gezichten bij KVS. Op de Europese hiphopscène lieten ze van zich horen met hun eerste voorstelling Illusion, in samenwerking met choreografe Marion Motin. De zussen treden ook gezamenlijk op in Malcolm X, de KVS-productie die de erfenis van de befaamde Afrikaans-Amerikaanse activist vertaalt naar vandaag. Nu werken ze aan hun tweede voorstelling La Gémellité.

‘La Gémellité’: In deze voorstelling gaan Les Mybalés op zoek naar wat hen als tweeling uniek maakt. Tweeling-zijn speelt een overheersende rol in hun leven. Samen staan ze sterk. Ze onderzoeken hoe verschillende culturen en tradities tweelingen benaderen. In sommige culturen zijn tweelingen een bron van vreugde en een zegen, in sommige Aziatische landen een teken van bescherming en in andere gebieden brengen ze dan weer ongeluk.

Mestizo Arts Platform