#WIPCOOP2020 Prospectie programmatoren

Door Mestizo Arts Platform ism Thassos

Maak ruimte voor nieuwe/jonge artiesten die zich ontwikkelen binnen onze stedelijke weefsels, zich voeden met alle denkbare invloeden en nieuwe verhalen en artistieke talen introduceren in de podiumkunsten.

-> Check het overzicht van voorgesteld werk HIER

Voor het 4de jaar op rij werkt Thassos samen met Mestizo Arts Platform om de spreiding van #WIPCOOP-voorstellingen mee te ondersteunen.

Samen organiseren we dinsdag 12 januari 2021 een prospectiedag met werk dat Thassos dit jaar mee opneemt in haar aanbod, pitches van projecten uit de WIPCOOP-pool en gesprekken met makers. 

UPDATE: PLAN B – Join us for ProspectieZOOM
Door Corona kan de prospectiedag niet als voorzien plaatsvinden (in Rataplan) en willen we je graag uitnodigen voor PLAN B, een ProspectieZoom, dezelfde dag: 12 januari

#WIPCOOP op maat, Corona-proof! #makesomeroom

Corona zet nog meer druk op de instroom van nieuwe makers. Hoe garanderen we ruimte voor de humus, het broedwerk voor de toekomst van ons kunstenveld?

Voorstellingen worden afgelast of uitgesteld, repetitieperiodes komen in het gedrang en het maakproces loopt vertraging op, ticket-inkomsten van een beperkter publiek matchen niet met de uitkoopsommen … Een moeilijke periode voor organisaties én voor artiesten. Als de druk al op de ketel staat van al wat reeds bekend of gestructureerd is … hoe moet het dan met al wie nog nieuw is, klaar staat om alles te geven? 

Hier onze uitnodiging:

-> #Makesomeroom: Plan 2 of 3 dagen in jullie kalender 2021-2022 en programmeer jong/nieuw werk. Zet het vast. Maak ruimte. Bundel nieuw werk. Promoot nieuw werk. Maak nieuwsgierig. Blijf nieuwsgierig en blijf vernieuwen.

-> #wipcoopopmaat: Onderaan bieden we jullie een aanbod, een blik op wat zich ontwikkelt. Kortere (30-45’) stukken laten zich combineren, al wat werk wordt als double bill aangeboden en er is werk dat zich nog tot voorstelling van 1u zou kunnen ontwikkelen. In samenwerking met jullie zoeken we graag een goede samenstelling van een programma dat we klaarstomen tegen de geplande data. We bundelen de krachten. We denken mee. Hoe maken we dit samen mogelijk.

12 januari stellen we een greep uit het aanbod voor.

OP HET PROGRAMMA:

10u30 – 11u30: Gedurende dit gesprek vertellen we kort meer over de formule #makesomeroom en #wipcoopopmaat voor seizoen 2021 – 2022 en stellen we enkele artiesten en producties voor met ook videoteasers en introduceren een paar artiesten zelf hun werk. Op het programma werk van o.a. Younes Van den Broeck (installatie-performance), Yipoon Chiem (dans), Mano Amaro (danstheater), Luke Jessop (dans), Michel Kiyombo (danstheater), Mohanad Mukhtar (theater Jong Publiek), Salim Haouach (theater), Lila Magnin (dans), Alex Akuete (dans), … MAP stelt graag ook de nieuwe productie ‘Schaduwangsten’ van Fikry El Azzouzi (theater) voor.

11u30 – 12u00: Wie nog wil napraten of specifieke vragen heeft, kan deze stellen in de AfterZOOM. Dan blijven wij beschikbaar via dezelfde link.

Individueel gesprek: Zij die willen, kunnen ook een individueel gesprek met ons (en eventueel ook met artiesten) vragen. Geef ons een seintje via: tine@mestizoartsplatform.be of mulanga@mestizoartsplatform.be

Praktisch:
Wil je deelnemen aan de ProspectieZOOM? Schrijf je in via mulanga@mestizoartsplatform.be vóór 8 januari. Je ontvangt dan de link. Kan je niet deelnemen maar ontvang je graag nog meer specifieke info: laat het ons zeker weten!

Dit jaar vond WIPCOOP Plan B(ehind doors) plaats, zonder publiek. Wil je graag al eens grasduinen in het scala aan nieuw werk in ontwikkeling? Via de artiestenpagina’s op onze website vind je meer info: https://mestizoartsplatform.be/category/wipcoop-artiesten/ . Deze pagina’s worden regelmatig ge-update met foto’s en weldra ook videoteasers.

HET AANBOD (+ te prospecteren toonmomenten / info wordt nog verder aangevuld):

[COMBO-WERK] = Het werk varieert tussen 30’- 45’. Het kan met ander werk gecombineerd worden.

PL3MONS / YOUNES VAN DEN BROECK

Younes van den Broeck (1991) aka Spitler/Spitlart is woordkunstenaar, performer en beeldend kunstenaar. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. Zijn woordkunst is meestal maatschappijkritisch. Hij bracht zijn werk reeds in Arenberg, DE Studio, HETPALEIS, Rataplan, ZVA, … en hij geeft ook workshops voor jongeren/kinderen in o.a. HETPALEIS, Rataplan, op scholen, … In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs voor het project Beyond beats and bars (in samenwerking met Commusaic vzw) waarin jongeren tussen veertien en twintig de kans krijgen om elkaar te leren kennen en een hiphopalbum te maken.

Pollution, dead fish in the ocean
Pollution, pollution, dead fish in the ocean
Lalalalalalalalala tide is high
Kill them with the flow
Wipe them all out and then they will know
Ring the alarm
Another world is dying
Corruption, destruction, tornedos lighting, lava eruptions

PL3M0NS is een hybride, Afro-futuristische, multimediale performance in 3D-stijl die drijft op een postapocalyptisch scenario: klimaatverandering is een feit en de bevolking zit in overlevingsmodus. Buitenaardse, parasitaire wezens vinden via plastic een gastheer om vernieling en verderf te zaaien op aarde. PL3M0NS gaat over de roofzuchtige rol van plastic en andere vervuilers. Alle maskers, decors en kostuums zijn door Younes gemaakt. Younes werkt met professionele artiesten maar ook met jongeren zonder voorafgaande theaterervaring. Deze mix is een grote kracht van zijn werk.

Younes van den Broeck werkt sinds 2018 in etappes aan zijn eerste theatervoorstelling PL3M0NS. PL3MONS wordt mee ondersteund door detheatermaker en werd na WIPCOOP 2019 nog gepresenteerd op Love at first sight in HETPALEIS op 19 en 20 september. 

regie, dramaturgie, kostuum en scenografie: Younes van den Broeck – met: Ali Abdi, Alex Aguirre, Yeboah Asiama, Ramos Oseibantu, Ali El Hassani, Christopher Libenge, Serge Junior – muziek: Redouan Haou Haou, Willy Darktrousers, Younes van den Broeck – video: Magnus Dikese, Redouan Haou Haou, Gwilermo – productie: Younes Van den Broeck, WIPCOOP/MAP & d e t h e a t e r m a k e r

-> Toonmoment Antwerp Bijou 31.05 @ Arenberg

YIPHOON CHIEM – B****

De Brusselse artieste Yiphoon Chiem combineert invloeden uit de krijgskunsten of martial arts zoals kungfu, klassieke Khmer-dans, hiphop en breakdance. En verweeft die tot een hoogst eigen stijl. 

B**** is een eerbetoon aan het archetype van de vrouw met meervoudige macht. Reis mee door de geschiedenis van gewonde vrouwen en gemartelde en onteigende moeders. Een solo in striptease-modus, een onthulling van de maskers die we dragen. 

De voorstelling verkent tevens de schaduwzijde van ons zelf. Het is een wandeling doorheen verschillende levensfases en wat volgt: de dood, het geestenrijk en de wedergeboorte. 


REGIE & CHOREOGRAFIE YipOOn Chiem VIDEO Elen Sylla Grollimund DECOR&KOSTUUMS Caroline Fainke LICHT & TECHNIEK Steven Brys & Lucien Elskens COACH Mike Van Alfen CHOREOGRAFISCH ADVIES Alesandra Seutin ( Cie Vocal Dance) MUZIEK Louc Sadu / YipOOn / Torben H. MET STEUN VAN Zinnema, Citylab, LézartsUrbains, KVS, WIPCOOP/ Mestizo Arts Platform, la Fédération Wallonie-Bruxelles, VGC, Stad Brussel, Rataplan Antwerpen.

-> Try-out/Première 29.10 @ KVS: uitgesteld wegens Corona

-> Door Citylab op Inside Out in Kaaitheater 20.03: meer info via https://www.kaaitheater.be/

IK BEN / Mike De Ridder

Wat als er een geheim bestond dat de kracht had om ons verleden te veranderen, onze fouten ongedaan te maken, onze ware talenten te leren kennen, en het antwoord op de vraag “waarom ben ik hier op aarde” zichzelf te laten openbaren?

“Je eigen legende waarmaken is de enige verplichting van de mens. Alles is één. En als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.” – De Alchemist

IK BEN is een lecture-performance voor de zoekende ziel die bereid is om alles overboord te gooien. Mike Pro neemt jullie mee doorheen zijn jeugd en jongvolwassenheid waar de zoektocht naar zichzelf en de Bron van Zijn centraal staan, en deelt de vondst van een lang bewaard geheim.

Mike De Ridder – Mike Pro is een selfmade videomaker. Na ruim 5 jaar als ‘one-man production army’ de audiovisuele knepen van het vak te leren, werd hij stilaan gewaar dat zijn storytelling en technische kennis niet vanzelfsprekend waren, dus besloot hij in 2017 om zowel de rollen als de camera om te draaien. Plots werd hij de regisseur van zijn eigen werkelijkheid en vertelt hij op YouTube aan de hand van vlogs, reviews en podcasts wat hem bezighoudt in deze wereld. De making-of van Patser, de derde film van Adil & Bilal, staat ook te pronken op zijn palmares. Mike Pro maakte deel uit van het Antwerpse hiphopcollectief NoMoBS. Na hun tweede single ‘Zehma’ ging het heel snel voor hen. Ze stonden op allerlei podia en hebben een beweging gestart die broodnodig was voor de straatcultuur. Hun muzikaal succes werd opgevangen door theatergezelschap SINCollectief, waaruit een samenwerking en verschillende theaterstukken voortvloeiden waarin ze als collectief of als individu speelden (Troost, Wachten op Gorro, Rumble in the jungle). Mike Pro was ook te zien in TITUS, een voorstelling van Compagnie Lodewijk/Louis en Theater FroeFroe. 

-> Najaar 2021 @ Arenberg

NOORD/SUL – MANO AMARO 

Over de betekenis van dans als bewaarder van culturele identiteit. NOORD/SUL is een solo waarin Mano Amaro vanuit zijn persoonlijke geschiedenis thema’s aansnijdt als migratie, segregatie en de betekenis van dans als het bewaren van culturele identiteit. Een verhaal van geloof, lijden, weerstand, vallen en opstaan. Dit overlevingsverhaal brengt hij via beeld, muziek en een danstaal met wortels in verschillende Afro – Braziliaanse stijlen en hedendaagse dans. 

SPEL: Mano Amaro / COACH: Mike Van Alfen / MET STEUN VAN: WIPCOOP/MAP

-> Najaar 2021 @ Arenberg

DE OPDRACHT – ZUKISA NANTE

Als kleine jongen gaf mijn vader mij een opdracht zonder richting. En hij zegt “Zoon, je bent mijn eerste kind, een sterke jongen, met veel macht”.  Als kleine jongen en als jongvolwassene begreep ik hem niet! Maar als Zuid-Afrikaan, geboren en opgegroeid tijdens het apartheidsregime, zocht ik naar wat ik echt verlangde. Onderwijs was de eerste sleutel. Zo vervulde ik de verlangens van Nelson Mandela en mijn ouders. De tweede sleutel:  “een wonde voor iemand, is een wonde voor allen”. Ik bedoel: wat is segregatie? Imperialisme? Nee, ik bedoel…. 

SPEL: Zukisa Nante COACH: Luk Nys PRODUCTIE: Madam Fortuna

Zukisa Nante volgde zijn opleiding bij Market Theatre Laboratory in Johannesburg, Zuid Afrika. Hij richtte er de UNISA dramagroep The children of the soil op. In België was hij te zien in o.a. De Blinden (LOD muziektheater), Aangespoeld (Martha!tentatief & Theater Froefroe), Macbeth (kunstZ), Het Vertrek Van De Mier (kunstZ/Toneelhuis/HETPALEIS), Hannibal (t’ arsenaal & Le Manege), One can never go back (kunstZ/MAF WIP2013) en Scarlatti (t’arsenaal) en verscheidene producties van Madam Fortuna: De moed om onvolmaakt te zijn, Stem Van De Stad, De Feesten van Pijn en Hoop en Als we dansen, zal oma niet sterven.

-> Najaar 2021 @ Arenberg

SINBAD – MOHANAD MUKHTAR 

Sinbad is een kindervoorstelling/installatie (+8j) over een jongen die voor het eerst in zijn leven zijn verjaardag viert. Deze eerste keer, viert hij helaas alleen. De jongen is erg benieuwd maar ook zenuwachtig voor het feest. Hoe bereid je een verjaardagsfeest voor? Vooral, hoe doe je dat, zonder ouders en familie om je heen. Want iedereen is achtergebleven in Bagdad. 

Spel en concept: Mohanad Mukhtar / coach: Nyiragasigwa Hens / scenografie: Lize Blauw / muziek: Jan D’Haene – Een productie van BeHuman. Met de steun van Walpurgis, Fonds Voor Talentontwikkeling/Fameus, WIPCOOP/MAP en Rataplan.

-> Toonmoment 24.02 @ Rataplan (15u)

THE RED QUEEN – LUKE JESSOP

Dit danstheater duet is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie uit de evolutionaire biologie met dezelfde naam, The Red Queen. Deze theorie bestudeerd hoe twee soorten elkaar constant in een wedloop duwen waarbij ze allebei ‘op dezelfde plek blijven rennen’. Er wordt vooruitgang geboekt, middelen worden ingezet en er vindt verandering plaats. Maar er is nooit een duidelijke winnaar. Hoe meer de ene duwt, hoe meer de ander terug duwt. Dit patroon komen we ook in veel andere aspecten van het leven tegen. De artiesten gebruiken hun gevarieerde bewegingsachtergronden, theater en magische scène elementen in een poging deze prachtige wetenschappelijke theorie te antropomorfiseren.

Luke Jessop is de artistiek leider en oprichter van Ion Tribe vzw. Een danstheatergezelschap met een sterke focus op het maken van de wetenschappelijke danstheater producties, workshops en festivals. Onder Ion Tribe heeft Luke een solo-werk gemaakt – ‘Letter to my Newborn Child’ en werkt hij momenteel aan een duet dat in 2019 in première gaat, ‘The Red Queen’. Luke volgde een opleiding in het VK aan de Universiteit van Bedfordshire en ging vervolgens samenwerken met de Britse organisaties 2Faced Dance en Southpaw Dance Company. Van 2012-2018 werkte Luke met Wim Vandekeybus / Ultima Vez aan verschillende creaties en projecten waarmee ze internationaal tourden. Luke geeft workshops op festivals en scholen in heel Europa in zijn eigen stijl van creatieve acrobatische dans – Riding The Curve.

Choreography: Luke Jessop Performed by: Lito Anastasopoulou & Luke Jessop Dramaturge: Greet Van Poeck Costume: Isabelle Lhoas Music: Nelsoniq Lighting: Arjan Hendrickx, Luke Jessop Co-producer: Straatrijk vzw With financial support from: WIPCOOP/Mestizo Arts Platform, Straatrijk vzw (HO2YK development fund) Special thanks to: Het Oude Badhuis – Antwerp, wpZimmer, Performact, Belcampo (Amsterdam) Photos: Danny Willems Website: www.ion-tribe.com Facebook: www.facebook.com/iontribe Instagram: @lukejessop_iontribe

-> Najaar 2021 @ Arenberg

AZAD – LILA MAGNIN

Wat maakt een bepaalde beweging mannelijk en een andere vrouwelijk? Wat Lila aantrekt en intrigeert is de verwarring en loskoppeling van genres om zo tot een minder gedefinieerde stijl te komen. Lila Magnin is danseres, choreografe en muzikante.  Haar visuele en muzikale universum deelt ze op het podium en via sociale media. Azad is haar eerste danssolo.

Dans: Lila Magnin / Met de steun van le BAMP, WP Zimmer, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform.

-> Toonmoment 26.03 @ cc Jacques Franck

[DOUBLE BILL] = Deze zijn al als double bill samengesteld.

CONNECT WITH YOUR DEMONS / ALEX AKUETE (30′)

+ (PARADOX) / ALEX AKUETE (30’)

Connect with your demons is een artistiek onderzoek naar het onvermogen of de onwil om verbinding te maken met onze demonen, namelijk dat deel in onszelf dat we steeds neigen te vermijden. Vaak uit angst om niet perfect bevonden te worden. Maar ben je perfect als je niet trouw bent aan jezelf?

“The term Angel has no sense of existence without its nemesis demon. They both need one-another to become part of existence, so does black need white to exist as Black.”

Alex Akuete aka X-Ray is danser, schilder en modeontwerper. In 2018 richtte hij het X-ray collectief op. Met deze groep jongeren presenteerde hij de Work In Progress Connect With your Demons tijdens WIPCOOP 2019 in Arenberg.

CAST : Alex Akuete – Bruna Poejo – Mirah Lil – Nina De Preter – Tijs De Wit COACHES: Karolien Verlinden en Steven Brys MET DE STEUN VAN Fonds Voor Talentontwikkeling, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform en Rataplan.

(PARADOX) is een reflectie van Alex’s persoonlijke zoektocht naar wat juist of fout is, wat goed en wat slecht. Staan mijn eigen waarheden als een paal boven water? Fascinerend hoe vaak ik mezelf tegenspreek en tegelijk blijf vasthouden aan dezelfde principes. Everything is everything and nothing at the same time.

CONCEPT en DANS: Alex Akuete – COACH: Gerardo Salinas en Steven Brys – Met de steun van KVS, Mestizo Arts Platform en Rataplan.

MATCHOMBE – MICHEL KIYOMBO 

+ CARPE DIEM (L’AMOUR EST COMPLIQUÉ – ROXETTE CHIKUA)

-> via KUNSTZ

Deze 2 voorstellingen die ook deel vormen van WIPCOOP worden rechtstreeks door de productiepartner kunstZ aangeboden.

[1 UUR]-VOORSTELLINGEN

THE ONE (ET DEMI) MAN SHOW – SALIM HAOUACH

Wie weet vandaag wat een man is of zou moeten zijn? In welke mate worden genderrollen bepaald door sociale en culturele kaders? Wat moet je als man met de uiteenlopende en veranderende verwachtingen rond mannelijkheid? En hoe spreek je daar andere mensen op aan? In deze voorstelling, die opgebouwd is als een tv-show, stelt acteur Salim Haouach niet alleen zijn eigen denkbeelden over man-zijn in vraag, maar ook die van het publiek.

Een voorstelling van: Salim Haouach, Pitcho Womba Konga, Youness Mernissi / Zina Hamzaoui, Bie Vancraeynest /Advies – Een productie van Ras El Hanout – In coproductie met: KVS – Met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Commission Communautaire Française, Centre Culturel des Riches-Claires, KVS, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform.

-> @ KVS 3 & 4.03: meer info HIER

SCHADUWVLIEGJES – FIKRY EL AZZOUZI

Druppelsgewijs sloop een virus onze samenleving binnen. Een virus dat niet wilde integreren.
De angst groeide. Voor de wereld, de stad, de straat, de andere, onze eigen schaduw.
Hoe kunnen we elkaar vertrouwen wanneer de vijand onzichtbaar is?

Of is het allemaal niet zo nieuw als we denken? Waren we altijd al besmet met angst en wantrouwen?
Twee mannen ontmoeten elkaar in de stad. Kennen ze elkaar? Of toch niet? Is hij gevaarlijk? Is hij besmettelijk? Of toch niet? Twee mannen trachten hun angst te verbergen en gaan de confrontatie met elkaar aan.

Een muzikale, zwarte komedie.

Fikry El Azzouzi schrijft voor de twee performers een nieuwe tekst. Beide acteurs stralen een rauwe energie uit, hebben een bedreigend charisma maar ontwapenen door hun humor en lach. De stijl van scenograaf Younes van den Broeck sluit naadloos aan bij dit onderwerp en duo performers.

Tekst: Fikry El Azzouzi / Spelcoach: Junior Mthombeni / Dramaturg: Gerardo Salinas / Acteurs: Chaib Idrissi en Enrique Noviello / Scenografie: Younes Van den Broeck / Productie: Mestizo Arts Platform – Fiëbre vzw / Coproductie: KVS, Arenberg, Rataplan

-> Première 9 april @ Arenberg

Mestizo Arts Platform