Work In Progress Gent – 2018

Gent

Stay tuned for artists who will shape the cities of the future …

Op 30 november houden 5 artiesten uit de Gentse scène halt op de wonderbaarlijke route van hun creatieproces, om aan een beperkt publiek te tonen waar ze staan. Een nauwgezet samengestelde groep aan professionelen (dramaturgen, programmatoren, kunstcritici …) tekenen present en gaan na elke Work In Progress met de artiesten in dialoog over het getoonde werk. Hoe kan het werk verder ondersteund worden? Wat leren we van deze artiesten? Tijdens deze (besloten) gesprekken kan het publiek zich laten inspireren door ‘pitch breaks’ over artistieke initiatieven (collectief, project, concept, thema,…) in de stad.

Hieronder lees je alvast meer informatie over de artiesten en hun Work In Progress.

Work In Progress is gratis. Maar we raden je aan om je zitje te reserveren. Klik HIER om te reserveren.

Vanaf 9u30 kan je je opwarmen aan een kop koffie of thee. Om 10u start de eerste sessie. We sluiten de dag af met een (netwerk)drink.

Programma

30.11.18 - 9u30 - Onhaal met koffie en thee

Kom je opwarmen aan een kop koffie of een glas thee. En zoek een goed plaatsje in De Expeditie.

30.11.18 - 10u - 1 ON 1 (KARIM KALONJI)

‘1 ON 1’ betekent in break-terminologie: een tegen een. Uiteindelijk is het een innerlijke strijd, want dans is onmeetbaar in een battle. Alles is subjectief. Je moet jezelf beheersen, kennen, twijfel en angsten overwinnen en dan heb je nooit verloren. Het is JIJ tegen JEZELF.
Karim is al enkele jaren gefascineerd door het gedrag van wat ze in HipHop-taal ‘Old School’ noemen. Maar vooral op diegenen die een frustratie hebben opgedaan doorheen de jaren. Old School versus New School. Net een vader-zoon relatie. Het fenomeen bestaat overal in de wereld: pioniers die jaloers zijn en anderen niets gunnen. Alles was beter vroeger. Het kan zowel geïnterpreteerd worden als een titel, als een belediging. Naargelang de context. Je kan je er zelf nog mee verdedigen. “Ik ben van de old school! I know it all!” Nu dat Hip Hop super accessibel is voor iedereen, zie je tegenwoordig meer shit talk op social media dan ooit tevoren. Iedereen heeft een mening, iedereen is judge. Het is een reis doorheen de jaren ’80 en ’90 met gebruik van sampling.

BIO
Karim Kalonji is met zijn 20 jaar theaterervaring, op zoek naar nieuwe vormen. Hij is nog in een onderzoeksfase en wil aftoetsen wat voor reacties het heeft bij een publiek die zo goed als bijna niets afweet van de subcultuur waarin hij is opgegroeid. Zijn doel is om met dat materiaal een voorstelling te maken.

30.11.18 - 10u30 - Pitch Break: Together we stand (Sam De Waele)

Together we stand is a Hip Hop organization that helps developing the Bboy culture in Belgium.
Youth, workshops, battles and community projects are our main focus.

30.11.18 - 11u30 - Nimbus (SOORAJ SUBRAMANIAM)

Zijn fascinatie voor wolken en hun vormen brachten Sooraj in zijn onderzoek voor dit stuk tot bij de blauwe god Krisna, die donker is als een regenwolk. De wolk wordt zo een boodschapper en draagt de hoop op hulp mee. Maar het is ook een metafoor voor de ontwijkende of voorbijgaande liefde die pijn berokkent. Liefde in anticipatie of afwezigheid is een centraal thema in de klassieke dansstijlen en is de geest van zijn uitvoering. Sooraj bouwt verder op deze motieven met behulp van hoogst gestileerde danstaal van de Indiase klassieke dans en vloeiende hedendaagse bewegingen.

BIO
Sooraj Subramaniam vormde zich in Maleisië in de Indiase klassieke dansstijlen van Bharatanatyam en Odissi, klassiek ballet en hedendaagse dansvormen. Hij studeerde af aan de West-Australische Academie voor Uitvoerende Kunsten. Tegelijkertijd regisseerde hij de Mudhra Dance Company. Sinds 2007 treedt Sooraj op in Groot-Brittannië en de rest van Europa met gezelschappen als Srishti Nina Rajarani Dance Creations, Balbir Singh Dance Company en Shobana Jeyasingh Dance. Voorts blijft Sooraj klassiek solowerk presenteren en samenwerken met onafhankelijke choreografen uit België en Nederland.

30.11.18 - 14u - Identiteit(s)Oorlog - (ABOU DAR ABBAS)

‘Identiteit(s)Oorlog’ is een autobiografische voorstelling waarin verschillende belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de maker getoond worden. Gebeurtenissen die stuk voor stuk zijn identiteit hebben gevormd. Maar tevens ook het contrast tonen tussen zijn oude leven in Irak en zijn nieuwe leven in België.

BIO
Abou Dar Abbas is een Gentenaar afkomstig uit Irak. Hij studeerde theater, drama en regie aan de Universiteit van Bagdad. De afgelopen jaren werkte hij mee aan verschillende producties van o.a. Toneelhuis, Monty en KunstZ. Hij is lid van theatergezelschap Victoria Deluxe, waar hij naast acteerwerk ook actief is als lesgever tijdens theaterworkshops. In het najaar van 2017 was hij te zien in het project ‘Urban Prayers’ bij NTGent.

30.11.18 - 14u30 - Pitch Break: In de ruimte (Robert Monchen)

In De Ruimte is een onafhankelijk, artist-run, platform en atelierruimte voor hedendaagse kunst, muziek en ambacht. Sinds 2012 ondersteunt en organiseert het lokale en internationale exposities, performances en muziekoptredens. Het platform streeft naar een radicale kunstbeleving en ijvert voor een autonoom draagvlak van diverse subculturen. In De Ruimte staat voor experiment, vrijheid en een pretentieloze beleving van kunst en cultuur.

30.11.18 - 15.30u - Tapijtendokter (EMIN MEKTEPLI)

Door de jarenlange ervaring als tapijtendokter kwam Emin met zeer diverse mensen in contact. Memorabele momenten goot hij in hilarische stand-up. Soms wat aangedikt. Aan het publiek om te gissen wat waarheid is of juist niet…

BIO
Emin Mektepli rolde toevallig de acteerwereld binnen met een rol als Turkse vader in de film van Kadir Balci ‘Trouw met mij!’ Daarna kreeg hij een hoofdrol als minister in de Turkse langspeelfilm ‘Kiki ve Miki’ en volgde gastrollen in Vlaamse series zoals ‘Familie’, ‘Professor T’ en in 2019 tien afleveringen met ‘De twaalf’. Ondanks dat hij geen acteeropleiding volgde, krijgt hij positieve reacties op zijn prestaties. Met dit een eigen project wil hij meer uit zichzelf halen.

30.11.18 - 16u - Pitch Break: Artist talks

Tijdens deze break geven we artiesten van de Work In Progress van vandaag ruimte om ook met publiek nog even te praten over hun werk.

30.11.18 - 17u - Delirium, Solitary and Collective Song of the Human Voice (CAROLINA VAN EPS)

Carolina creëert een voorstelling uitgaande van allerlei verbale uitingen van gevoelens (verdriet, blijdschap, verontwaardiging…). Ze gaat ervan uit dat de kinetische vibratie en de kracht die het geluid van lachen en huilen teweegbrengt manieren zijn om emoties zoals woede verontwaardiging, waanzin, ontgoocheling, angst… te transcenderen. Er is een overweldigende hoeveelheid aan emoties in de huidige sociaal-mondiale context. Klaagliederen en blije uitingen komen samen in acts die laten zien wat niet gezegd kan worden. Het is een rapportage van en aanklacht tegen de collectieve en sociale verzadiging van ons lichaam én onze planeet. Tijdens Wipcoop presenteert ze twee scènes als basis voor ofwel een langer stuk of kortere performances kunnen blijven.

BIO
Carolina houdt ervan om te werken in projecten die bewegen tussen kunst, onderwijs en activisme. Tien jaar geleden verliet ze Colombia om de wereld te verkennen en haar visie op die wereld te versterken. Zo heeft ze een tijd de straten in Europa onveilig gemaakt met een gigantisch twister-spel. Tot op de dag van vandaag blijft ze sporadisch korte straatacties ondernemen, ervan overtuigd dat de straat een actieplaats is die elke keer weer moet heruitgevonden worden. Met als doel de straat te handhaven als baken tegen de monotonie van het leven, de regulering van het lichaam en het verlies van het collectieve geheugen.

Sinds vijf jaar woont ze in België in een OCUPA-project, een collectieve en zelfvoorzienende samenlevingsvorm tegen privébezit, en is ze actief in het beschermen van de mensenrechten in COLOMBIA. Van daaruit promoot ze synergiën tussen activisme en kunst.

CREDITS
Concept: Carolina Van Eps / met Mileen Borgonjon, Beatrijs Deneckere, Aurora Valverde- Lugand Emilie De Vlam & Erika Roa

30.11.18 - 17u30 - Receptie en netwerkbabbel

Mestizo Arts Platform