Programma Work In Progress 7.11.19

09:30 – 10.00 onthaal met een warm welkomstwoord en een drankje

10:00 – 10:30 WIP #1:  THE SOUND OF IMAGE  (WERKTITEL) / Khalid Koujili El Yakoubi

“The identity cannot be compartmentalized; it cannot be split in halves or thirds, nor have any clearly defined set of boundaries. I do not have several identities, I only have one, made of all the elements that have shaped its unique proportions.” Amin Maalouf

Khalid doet research naar de mate waarin hij – als product van de samenleving waarin hij geboren en getogen is – geprogrammeerd is door westerse denkbeelden die vanuit een witte bril de maatschappij voorstellen. Een voorstelling die naarmate hij bewuster werd steeds minder bleek overeen te stemmen met de realiteit. Een voorbeeld: in de voorstelling van de wereld ligt Europa centraal op de kaart en oogt veel groter dan het is, terwijl het -tig keer kleiner is dan Afrika. De prenten in de schoolboeken waarmee hij opgroeide beelden enkel witte mensen af terwijl de samenleving waarin hij opgroeide gekleurd was.

BIO Khalid Koujili El Yakoubi is acteur en theatermaker. Hij studeerde Drama aan het KASK in Gent. In zijn afstudeervoorstelling Don’t make it about you (2019) deed hij een dieper onderzoek naar de representatie van ‘de ander’ in het Westers theater. In 2019-20 maakt hij met Thomas Bellinck in opdracht voor hetpaleis de voorstelling De bevrijding van het edelhert. Khalid verdiept zich in andere narratieven dan de heersende en onderzoekt hoe hij als maker mee aan de slag kan.

10:30 – 11:30 PITCH BREAK met Pieter Cools van Word Wa(a)r 

11:30 – 12:00 WIP #2: THE ASSIGNMENT / Zukisa Nante

Als kleine jongen gaf mijn vader mij een opdracht zonder richting. En hij zegt “Zoon, je bent mijn eerste kind, een sterke jongen, met veel macht”.  Als kleine jongen en als jongvolwassene begreep ik hem niet! Maar als Zuid-Afrikaan, geboren en opgegroeid tijdens het apartheidsregime, zocht ik naar wat ik echt verlangde. Onderwijs was de eerste sleutel. Zo vervulde ik de verlangens van Nelson Mandela en mijn ouders. De tweede sleutel:  “een wonde voor iemand, is een wonde voor allen”. Ik bedoel: wat is segregatie? Imperialisme? Nee, ik bedoel…. SPEL: Zukisa Nante COACH: Luk Nys PRODUCTIE: Madam Fortuna

BIO Zukisa Nante volgde zijn opleiding bij Market Theatre Laboratory in Johannesburg, Zuid Afrika. Hij richtte er de UNISA dramagroep The children of the soil op. In België was hij te zien in o.a. De Blinden (LOD muziektheater), Aangespoeld (Martha!tentatief & Theater Froefroe), Macbeth (kunstZ), Het Vertrek Van De Mier (kunstZ/Toneelhuis/HETPALEIS), Hannibal (t’ arsenaal & Le Manege), One can never go back (kunstZ/MAF WIP2013) en Scarlatti (t’arsenaal) en verscheidene producties van Madam Fortuna: De moed om onvolmaakt te zijn, Stem Van De Stad, De Feesten van Pijn en Hoop en Als we dansen, zal oma niet sterven.

12:00 – 13:00 PITCH BREAK / ARTIST TALK

13:00 – 14:00 Lunch met biologische en vegetarische soep van SOEPMIE

14:00 – 14:30 WIP #3: PL3M0NS / Younes Van den Broeck

PL3M0NS is een hybride, multimediale performance in 3D-stijl. Met PL3M0NS wil Younes Van den Broeck een voorstelling creëren in Afro futuristische vorm en sfeer.

PL3M0NS is een post apocalyptisch scenario waarin klimaatverandering een feit is en gemeenschappen in overlevingsmodus geraken. Buitenaardse, parasitaire wezens vinden via plastic een gastheer om vernieling en verderf te zaaien op aarde. PL3M0NS gaat over de roofzuchtige rol van plastiek en andere vervuilers

Alle maskers, decors en kostuums zijn door Younes gemaakt. Het verhaal van de voorstelling wordt de prequel van de kortfilm EUPHORIA die vorig jaar op 9 mei getoond werd in BOZAR.

BIO Younes van den Broeck aka Spitler is beeldend kunstenaar, slam poëet en rapper. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In Antwerpen richtte hij het multidisciplinair Urban Street Art project op “Loods des Doods” . Younes is één van de grondleggers van een nieuwe kunststroming, het fokovisme, afgeleid van het Engelse Fuck off.  ”Wij zetten ons af tegen onderwijsvormen die de eigenheid, stijl en vrijheid van een kunstenaar om zich te uiten proberen te beperken.”

14:30 – 15:30 ARTIST TALKS 

15:30 – 16:00 WIP #4: IK BEN / Mike De Ridder

Wat als er een geheim bestond dat de kracht had om ons verleden te veranderen, onze fouten ongedaan te maken, onze ware talenten te leren kennen, en het antwoord op de vraag “waarom ben ik hier op aarde” zichzelf te laten openbaren?

“Je eigen legende waarmaken is de enige verplichting van de mens. Alles is één. En als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.” – De Alchemist

IK BEN is een lecture-performance voor de zoekende ziel die bereid is om alles overboord te gooien. Mike Pro neemt jullie mee doorheen zijn jeugd en jongvolwassenheid waar de zoektocht naar zichzelf en de Bron van Zijn centraal staan, en deelt de vondst van een lang bewaard geheim.

BIO Mike Pro is een selfmade videomaker. Na ruim 5 jaar als one-man production army de audiovisuele knepen van het vak te leren, werd hij stilaan gewaar dat zijn storytelling en technische kennis niet vanzelfsprekend waren, dus besloot hij in 2017 om zowel de rollen als de camera om te draaien. Plots werd hij de regisseur van zijn eigen werkelijkheid en vertelt hij op YouTube aan de hand van vlogs, reviews en podcasts wat hem bezighoudt in deze wereld. De making-of van Patser, de derde film van Adil & Bilall, staat ook te pronken op zijn palmares. Mike Pro maakte deel uit van het Antwerpse hiphopcollectief NoMoBS. Ze stonden op allerlei podia en hebben een beweging gestart die broodnodig was voor de straatcultuur. Hun muzikaal succes werd opgevangen door theatergezelschap SIN Collectief (Troost, Wachten op Gorro, Rumble in the jungle). Vanaf januari is Mike Pro ook te zien in TITUS, een voorstelling van Compagnie Lodewijk/Louis en Theater FroeFroe.

Mestizo Arts Platform