MAFfe edities, nieuwtjes, verslagen, ...

MAF artiesten op residentie in Buenos Aires en Mexico City

We bouwden de laatste jaren aan een internationaal netwerk rond MAF. De samenwerking met culturele partnerorganisaties in Buenos Aires en Mexico City zorgde voor een interessante uitwisseling van expertise rond stedelijke kunst. Lolo y Lauti, Bárbara Echevarría, Editorial Clase Turista, Paula Baró, Luciano Bonati (Creative Industries BA), Rocío Cerón, Rojo Cordova, Diablos del Cerro de las Tablas, CC Matienzo, UNAM, de ambassades van Mexico en Argentinië, … zijn maar enkele van de artiesten en organisaties waar we via projecten of reflecties mee samenwerkten.
Dit jaar is er een primeur! Door de ondersteuning van de Arenbergschouwburg en de Provincie Antwerpen (en de partnerorganisaties van Buenos Aires en Mexico City) lukte het – ondanks de cut in subsidies – om onze snode plannen alsnog uit te voeren: Belgische artiesten uit het MAF-netwerk overvliegen naar Mexico City en Buenos Aires!
— 
Deze zomer doen theatermaakster Barbara Claes (Lucinda Ra) en danser/choreograaf Benjamin Vandewalle (Caravan Production) i.h.k.v. #MAF16 een residentie van een aantal weken in CC Matienzo (Buenos Aires). David Ramos en Joffrey Anane (Osei Bantu – Urban Art collectief) en Carolina Maciel de França (coördinator externe relaties t,arsenaal Mechelen) worden dan weer ontvangen door de Universidad Autónoma de Mexico (UNAM is 1 van de grootste artistieke netwerken in MX DF met musea, kunstencentra, theaters,…) in Mexico City. Artistiek leider Gerardo Salinas zelf is ook 10 dagen in Buenos Aires om op een conferentie in het Centro Cultural Recoleta een presentatie te geven.
— 
Zij onderzoeken het gebruik van (openbare) ruimte en artistiek werken in een grootstad in een ander land. Hun onderdompeling in de culturele scene van 2 boeiende grootsteden zal ongetwijfeld verdere uitwisseling en misschien zelfs artistieke samenwerking als gevolg hebben.
— 
Barbara nam o.a. deel aan de conferentie van Casa Temenos -espacio de arte- in Archi-Piel-Lago. Het thema was de uitdagingen waar jonge makers in Buenos Aires voor staan bij het ontwikkelen van de choreografische compositie op scene. Benjamin Vandewalle maakte samen met Valeria Primost een performance Hello Buenos Aires die op 20 augustus vertoond werd. Diezelfde dag ging de work in progress van de performance Walking the City door in de hippe wijk Palermo. Een drukke agenda voor onze artiesten ter plaatse dus!
— 
Gedurende hun verblijf brengen ze af en toe kort verslag uit (we posten hierover op https://www.facebook.com/Mestizoartsfestival) maar tijdens #MAF16 in oktober in Arenberg zorgen we voor tijd om hun artistieke bevindingen te delen. Op 18 oktober delen zij hun expertise met geïnteresseerde artiesten en in een soort salonsessies brengen zij hun verslag aan het publiek (meer info volgt). Op onze beurt mogen we dan Natalia Velazco Placencia (artiest/regisseur en coördinator Culturele spreiding UNAM) en Agustín Jais (Coördinator CC Matienzo) hier ontvangen.
— 
Om af te sluiten …
Een eerste artistiek videoverslag van Barbara Claes

Mestizo Arts Platform