Gesprekspartners Powertalks III

Cecilia Kuska – artistiek leider, producer en manager (Argentinië – Buenos Aires)

Cecilia heeft haar expertise uitgebouwd door jarenlange ervaring als artistiek leider en manager in het internationale kunstenlandschap, van Buenos Aires tot Miami. Ze deed een opleiding Literatuur, Filosofie en Cinematografie aan de Universiteit van Buenos Aires.

Ze is Production Manager van Fernando Rubio & El Jardin Sahel Estudio, Cultural Programming Director van de Provincie Buenos Aires – Ministry of Cultural Management en Manager van de Argentijnse delegatie voor het Latijns Amerikaans internationale showcase-festival Aproximamente (coproductie KVS, Argentijnse Ambassade, Santiago a Mil, INAE Uruguay & MITsp).

Cecilia is ihkv samenwerking met KVS in België. Ze zet haar kennis graag in voor de Powertalks.

EN – Cecilia Kuska is artistic leader, producer and manager in the international arts scene, from Buenos Aires to Miami. She is educated in literature, philosophy and cinematography at the university of BA.


Matthias Velle – dramaturg en schrijver

Matthias studeerde Latijnse, Nederlandse en vergelijkende letterkunde aan de universiteit van Gent, en theaterwetenschappen aan de universiteit van Antwerpen. Als wetenschappelijk medewerker (UGent) voerde hij onderzoek naar mythe, tragedie en tragiek in het oeuvre van Peter Verhelst. Hij publiceerde onder andere in Poëziekrant, DW B en DOCUMENTA. Als dramaturg werkt(e) Matthias samen met Piet Arfeuille (Theater Malpertuis), Johan Simons en Peter Verhelst. Sinds 2016 is hij als huisdramaturg verbonden aan NTGent. Tijdens Theater Aan Zee schrijft hij jaarlijks voor de TAZette, onder hoofdredactie van Steven Heene. Hij werkt ook als dramaturg bij Victoria Deluxe en werkte recent samen met Roland Gunst aan de voorstelling ‘Flandria’ en met Het Nieuwstedelijk aan ‘The Art of Organising Hope’.

EN – Matthias Velle is dramaturge and writer of Ghent. He studied Latin, Dutch and comparative literature. 


Maryam Kamal Hedayat – film/documentairemaker & schrijver

Maryam is een filmmaker en schrijver uit Brussel. Ze behaalde haar Bachelor Taal en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en studeerde later filmregie aan LUCA School of Arts. Haar video-installatie Ferfereh was te zien tijdens de expo RVLT! in galerie Vanderborght in 2018. A Tale of Memories, eveneens een video-installatie, werd vertoond tijdens de groepsexpositie Zoveel Many Trees >< Abattre in La Valleé, Brussel en tijdens Queer Arts Festival, in het MAS. Haar video-installatie Genderless was o.a. te zien in CC Berchem, tijdens Mestizo Arts Festival, BANG! Festival, Week van de werkplaats in C-mine, Lust&Liefde festival en Vita Humana te Maaseik. Haar kortfilm White Maze werd vertoond op verschillende expo’s met name Bewegend Beeld, Semaine d’ART, Kortgeschoten en de expo This is Berchem. Haar kortfilm Nazomer werd als deel van het Follow Ghent project vertoond tijdens het filmfestival van Gent in 2013. Naast films en video-installaties heeft Hedayat al verschillende korte documentaires gemaakt: in 2017 maakte ze de documentaire Extra Muros (over het leven van acht ex-bewoners van het asielcentrum Kapellen) voor Fedasil. Van 2014 tot 2016 maakte ze verschillende korte documentaires voor Kopspel en theaterwerkplaats Matterhorn vzw. Naast eigen projecten, werkt Hedayat voor dansers en theatergezelschappen. Voor choreografe Judith Clijsters en choreografe Yentl De Werdt maakte ze verschillende video’s voor hun multimediale voorstellingen. Met David Helbich werkt ze momenteel aan een kunstintegratieproject in de Brusselse Marollen. Verder schrijft ze als redactielid voor Rekto:Verso en werkt ze aan meerdere maatschappelijk geëngageerde projecten.

EN – Maryam K. Hedayat is a film and documentary maker and writer.


Alesandra Seutin – choreografe, danser en docente

De internationaal gerenommeerde choreograaf, danser en docente Alesandra Seutin werd geboren in Harare, woonde in Londen en is tegenwoordig gevestigd in Antwerpen. Ze studeerde dans in Europa, Afrika en de Verenigde Staten. Ze behaalde een diploma danstheater aan Trinity Laban in Londen en een diploma choreografie en performance aan Middlesex University. Alesandra volgde ook een opleiding aan Germaine Acogny’s École des Sables in Senegal. In 2007 richtte ze Vocab Dance (VDC) op. Vocab Dance Company wordt ondersteund door Greenwich Dance, ADAD (Association of Dance from the African Diaspora) & Ecole des Sables/Jant-Bi.

Alesandra combineert afrikaanse traditionele dans met hedendaagse dans en hip hop en creëert een duidelijke Afro-Europese dans. Als onafhankelijke choreografe creëerde ze werk voor o.a. Phoenix Dance Theatre, 12° North Dance en recent ook voor State of Emergency’s 2014 tour. Onlangs ging haar voorstelling ‘Giant’ in première in KVS. (https://vimeo.com/216387207)

EN – Alesandra Seutin is a dancer, choreographer and teacher


Selm Wenselears – dramaturg, producer en curator

Selm Wenselaers studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Hij schreef het boek ‘De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons’ (Meulenhoff/Manteau), richtte het ‘Geheugen Collectief’, een eigentijds historisch onderzoeksbureau, en ‘De kleine Expeditie’, een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, Red Star Line Museum, MAS en het Rubensmuseum realiseerde, op. Selm werkte verder als freelance onderzoeker en productieleider voor musea, productiehuizen en podiumkunstenaars en schrijft artikels voor o.a. De Oorlogskranten, EOS Magazine, Trouw en Knack. In 2014 was Selm vaste gast in het Radio 1 programma ‘De bende van Einstein met wekelijkse bijdragen over utopisten.

Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte Selm de voorstellingen ‘Zwarte Woud Forever’ (2012), ‘De Ark Trilogie’ (2015) en ‘On Ice’ (2016). In het verlengde hiervan volgde een samenwerking met De Nwe Tijd. In 2017 verhuisde Selm naar Amsterdam en ging daar aan de slag bij Frascati als dramaturg en programmeur. In 2018 maakte hen de overstap naar Productiehuis Theater Rotterdam voor de functie van artistiek coördinator. Vanaf 2019 werkt Selm op freelance basis als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker. Per april 2019 is hen verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator.

EN – Selm Wenselaers is a dramaturge, producer, writer, researcher, curator, … He recently worked at Theater Rotterdam and works for the Arnhem Museum now as a city conservator.

Mestizo Arts Platform