WIPCOOP Sessions: Paralelo & Heyoka

Deze 2 dansperformances werden reeds als Work In Progress getoond bij WIPCOOP (de Work In Progress COOPeratie van Mestizo Arts Platform). De makers zetten hun parcours verder. We lassen nog eens een moment in om het publiek hierin te betrekken.

> PARALELO/PARALLEL – David Joao aka Ramos Sama

Paralelo/Parallel gaat op zoek naar het thuisgevoel in Antwerpen, een stad met 177 nationaliteiten. Waar komen we parallel samen in gedachten, emoties, gevoelens, … ? Danser en performer David Joao, lid van het collectief Osei Bantu, werkt voor deze voorstelling samen met 2 dansers en slam- en zangtalent Junior Akwety.

CONCEPT & PRODUCTIE: DAVID JOAO / DANS: BJORN LOYKENS & JOSEPH GARBAR / SLAM: JUNIOR AKWETY / MUZIEK & GELUID: JONAH SEGERS, DAVID JOAO & LITO SILVA / SCENOGRAFIE: HUSSEIN SHABEEB / MET STEUN VAN: CCBE, RATAPLAN, FAMEUS & W I P C O O P/MAP

Foto: Paralelo/Parallel @ #WIPCOOP 2018 door Karolina Maruszak

BIO: David Joao is een jonge Belg van 29 jaar met Angolese Roots. Hij herinnert zich van in Angola dat dans en muziek altijd aanwezig zijn. Eind jaren ‘90 maakte hij kennis met ‘Kuduro’, een Angolese muziek- en dansstijl. In die periode was dans een manier van leven en omgaan met moeilijke tijden. Van 1997 tot 2001 is David danser/performer bij Muchachos Do Gaston in Angola. Hij werkte er samen met Tony Amado, die de grondlegger is van de populaire Kuduro-stijl in Angola. Later in Nederland was hij vaste danser in de Compagnie Jos Dolsra in Nederland. Bij aankomst in België, ondertussen 8 jaar geleden, werkte hij voor projecten van Let’s Go Urban, MAF/Mestizo Arts Platform, Kunstbende, ISHcompany, Konichiwa crew, SINCOLLECTIEF, Sfinx, Kavka, Dansdocent surfkamp Board X, Kunstbende-begeleider en twee jaar geleden richtte hij het art collective ‘Osei Bantu’ op.

> HEYOKA – Britt Ryckebosch

HEYOKA is de eerste danstheatervoorstelling van Britt Ryckebosch. Samen met Jonathan Tshimanga en Israël Ngashi deelt ze het podium. De emotie van de man is van bij de start van het creatieproces het focuspunt geweest, alsook de kracht van empathie. Ze willen mannen zeker niet in een hokje plaatsen. Net integendeel. Omdat zowel mannen als vrouwen emotioneel anders reageren op situaties in het dagelijkse leven. Toch zien we dat mannen zich vaak “sterker” moeten voordoen. In deze voorstelling werken de drie met de dansstijlen KRUMP en hedendaagse dans en vertrekken ze steeds uit hun eigen emoties.In mei werkt ze in een residentie bij MAP aan een tweede luik van de voorstelling.

ARTISTIEK LEIDER: BRITT RYCKEBOSCH / CHOREOGRAFIE, DANS & SPEL: BRITT RYCKEBOSCH, JONATHAN TSHIMANGA, ISRAEL NGASHI / MUZIEK: MORF MUSIC (FR) / MET STEUN VAN: LEZARTS URBAINS, WIPCOOP/MAP

Foto: Heyoka @ #WIPCOOP 2018 door Karolina Maruszak

BIO: In de laatste jaren heeft Britt Ryckebosch (28 j) zich ontwikkeld als danser en sinds kort ook als maker. Na haar deelname aan 1000 pieces puzzle in Brussel en Londen, danste ze vervolgens mee in de dansproductie “C’est la procedure” van Cindy Claes en Timiss tijdens I Have A Dream Festival in Zinnema. Ze is dan beginnen schrijven aan haar eerste eigen danstheatervoorstelling “Heyoka” dat ze presenteerde op #WIPCOOP 2018. Met de stukken die Britt maakt samen met haar team wil ze niet enkel het publiek raken maar ook tijdens het creatieproces op zoek gaan naar dieper liggende vragen en antwoorden bij zichzelf, haar team en hun omgeving, in onze samenleving. Graag experimenteert ze met minder voor de hand liggende technieken of een mix van verschillende (urban) kunstvormen.


Mestizo Arts Platform