PLAYS: VLAMINGO Nela Deleu + CAGE-FREE Işıl Bıçakçı

VLAMINGO  is een intieme, autobiografische solo. Via een persoonlijk en herkenbaar liefdesverhaal schetst Nela Deleu de weg die ze aflegt om ‘Vlaming’ te worden. Met een flinke portie humor reflecteert Deleu over het belang van het Nederlands en de algemene taalontwikkeling. Vanuit haar eigen ervaringen zoekt Deleu naar een universeel begrip voor integratie, inburgering, aanpassing en appreciatie. Het publiek wordt mee op sleeptouw genomen in die zoektocht naar de verschillende manieren om culturele en andere mentaliteitsverschillen beter te begrijpen en te overbruggen.

Nela Deleu (°1980) is een actrice, docente en zangeres afkomstig uit de stad Sarajevo, in Bosnië en Herzegovina, waar ze heel bekend is. Ze verhuisde, verliefd geworden op een Bruggeling, in 2016 naar België. Ze doceert in het deeltijds kunstonderwijs, begeleidt theater- en muziekworkshops bij vzw Crea Thera en is vrijwillige tolk in het onderwijs voor ouders met een migratieachtergrond. Met VLAMINGO  vindt ze opnieuw haar weg naar de scène. En dat doet ze met verve, met een unieke blik en  innemende podiumpresence.

CAGE-FREE is geen vegetarisch manifest, noch pleit Işıl Biçakçi voor de consumptie van gevogelte. Geïnspireerd door het leven van een kip, vindt ze enkele opvallende overeenkomsten tussen de mensheid en haar gevederde vrienden. Naarmate de voorstelling vordert, brengt ze op een luchtige manier verschillende vragen aan het verstand.

Işıl Bıçakçı (°1986, İstanbul) studeerde af in Computerwetenschappen maar realiseerde zich dat coderen niet het beroep was waar ze echt naar streefde. Haar interesses begonnen te verschuiven naar de podiumkunsten en daarom studeerde ze Hedendaagse Dans aan het Conservatorium van de Mimar Sinan Fine Arts University en volgde ze een acteeropleiding aan de Theateracademie in Istanbul. Tijdens het laatste jaar van haar dansstudie liep Işıl stage bij Ann Van den Broek in België. Na haar afstuderen werd ze lid van de Staatsopera van Istanbul en het Ballet-Modern Dance Ensemble (MDTİst). Ze verhuisde naar België in 2021, en zet hier haar carrière voort als freelance choreograaf, performer en instructeur.


Mestizo Arts Platform