SUBALTERNAS Collectivo Lastesis

Het LASTESIS Collectief zal een ‘gedeelde’ residentie bij Mestizo Arts Platform én KVS doorlopen en samenwerken met artiesten die in België wonen: Maryam K. Hedayat en Jennifer Baez Matos en Lucila Guichon uit Berlijn. Samen zoomen ze in op het thema subalternity (een staat van ondergeschiktheid teweeggebracht door kolonisatie of andere vormen van economische, sociale, raciale, linguïstische en/of culturele dominantie, Spivak; Bidaseca), in dialoog met de diaspora.

 

Enkele van de vragen die zij opwerpen zijn: hoe kunnen we grenspolitiek verstaan zowel van binnenin het territorium als van buitenaf gezien? Welke snijpunten zijn er tussen dit beleid met de verhalen van gedwongen en ongedwongen migratie en ballingschap, van vrouwen en dissidenten (LGBTQIA+) van de eerste, tweede, derde … generatie. Hoe verhoudt de organisatie van een stad, het stedelijk ontwerp, zich met goede leefomstandigheden voor migranten in dialoog met subalternity, wanneer we het begrip bekijken in verhouding met een kolonisatiecontext.

Het LASTESIS collectief stelt een crossover voor tussen koloniale geschiedenis, zowel uit het opzicht van koloniserend als gekoloniseerd land, en de winningslogica die tot op vandaag verdergezet wordt in verschillende gebieden. 

 

LASTESIS: Daffne Valdés Vargas en Sibila Sotomayor Van Rysseghem (voor het podiumkunstengedeelte), Paula Cometa Stange (design & geschiedenis) en Lea Cáceres (kostuumontwerp), vormen samen de interdisciplinaire vrouwengroep Las Tesis.

Vanwaar die naam? Wel, deze vier vrouwen gaan aan de slag met thesissen van feministische schrijvers en vertalen die naar een performance-format om zo meerdere publieken te bereiken.

Lastesis brengt op het podium een interpretatie en grafische/visuele weergave van de theoretische essays. Dat doen ze door verschillende symbolische elementen, die de kern van de essays verbeelden, uit te lichten. Deze projecties staan in voortdurende dialoog met geluid en performance en op die manier verrijst een collage van zelfgemaakte beelden en andere reclamebeelden die reflecteren op genderissues, als een soort samenvatting.

LASTESIS ging met Patriarcado y Capital es alianza criminal, in première op de vierde editie van het Women’s Theater Festival GESTA in Valparaíso (2018). Dit festival focust zich op de promotie en verspreiding van scenische creaties van vrouwen in de Valparaíso regio. En ook El violador eres tú ging in 2020 in Valparaíso in première en werd nadien geprogrammeerd op het Santiago a Mil festival en in het Hebbel am Ufer theater in Berlijn.


Mestizo Arts Platform