Multiverse

In den beginne was er niets
en toen is dat ook nog eens ontploft.

Nadat Louis Vanhaverbeke vorig jaar op TAZ met de Circuit X-prijs werd bekroond voor de lecture-performance Kokokito (stond ook op het programma van #MAF15), creëert hij bij het Gentse kunstencentrum CAMPO MULTIVERSE. Op 1 van de MAFfe Vrijdagen kregen we al een eerste preview te zien.

In MULTIVERSE is Vanhaverbeke een multifunctionele discjockey. Ronde geluidsdragers bepalen de beat, maar een echte rapper is hij niet. Hij kaatst met argumenten, schuurt zijn lyrics af, klapt de gedachten in tot een uitvouwset. Hij pompt de beste hits naar boven, borstelt referenties eraf tot de gedachten stuiteren en we zo een nieuwe dimensie inwaaien.

Al lopend en zingend ontstaat een levend kleurenwiel. In gradaties gerangschikt tussen statement en spel. Voor de rest bestaat zijn toolkit uit plastieken emmers, frisbees, huisraad en andere brol. Kan hij aan deze tsunami van objecten en woorden ontsnappen? Wordt hij door deze rommel geabsorbeerd? Of zijn het juist de tools om de flow voor te blijven?

“De ploat blijft hangen, idioot!
– Nee, dat noemt men scratchen, dumbo.”

Van & met: Louis Vanhaverbeke / Dramaturgie: Dries Douibi / Productie: CAMPO / Vinyls: VinylBoutique.Co / Met dank aan: OVS, Kunstenwerkplaats Pianofabriek & Vooruit

Cutting Edge: “Een ko(s)mische aha-erlebnis. In 2015 won Louis Vanhaverbeke met ‘Kokokito’ de Circuit X-prijs op Theater Aan Zee. Dit jaar creëerde hij onder de vleugels van kunstencentrum CAMPO de nog straffere solo Multiverse”. >> Lees meer HIER

Première: augustus 2016, Theater Aan Zee, Oostende (BE)

Louis Vanhaverbeke (Gent, 1988) heeft een sterke interesse in de clash van levensstijlen en subculturen. Muziek is voor hem niet alleen een uitdrukkingsvorm, maar ook een middel om zich al zoekend te identificeren. Als tiener switchte hij over en weer tussen rappers-attitude en wannabe-rockstar. Door diverse carrière-ambities te remixen, ontwikkelde hij een eigenaardig vocabulaire: freestyle, niet te classificeren, wel leesbaar.

In 2010 studeerde Louis Vanhaverbeke af aan het atelier Mixed Media van Sint-Lucas Gent (nu LUCA), en in 2014 aan de Amsterdamse School voor nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). Zijn praktijk bestaat voornamelijk uit het maken van performances en installaties. Objecten – brol, zegt hij zelf – zijn van cruciaal belang in zijn onderzoek. Plastieken voorwerpen, drumcomputers, karretjes en andersoortig kleurrijk tuig worden aangewend om zijn uiterst beweeglijke performances – van The Car Piece over Kokito tot The Bike Piece en Kokokito – te assembleren. Ook zoekt Vanhaverbeke naar welke vormen van gesproken woord de complexe gang van het denken ontvouwen. Het zijn pogingen om al slammend, scattend en rhymend zijn plek in de wereld te bevragen.

In 2010 nam Louis als student deel aan het Mayday Mayday Festival. Deze ontmoeting met CAMPO resulteerde onder meer in de ontwikkeling van Kokokito, waarvoor hij op TAZ#2015 de Circuit X-prijs kreeg. Intussen staan CAMPO en Louis Vanhaverbeke aan de start van een gezamenlijk traject, met MULTIVERSE (première TAZ#2016) als eerste productie. Vanaf 2017 is Vanhaverbeke ook associated artist bij Beursschouwburg.


Mestizo Arts Platform