MAPping Antwerpen: PART II

‘Artiesten zijn speciale gebruikers van de stad. We bekijken de stad door hun bril. 4 artiesten onderzoeken hun stad. Het resultaat? Een artistiek parcours en een alternatieve stadskaart. MAPping. Antwerpen, Brussel, Mechelen, Buenos Aires, Mexico City, …’

De eerste editie van MAPping Antwerpen in 2014 was een experiment en een onderzoek met vier artiesten uit verschillende kunstendisciplines die op hun eigen manier een verhaal brengen en op zoek gaan naar de impact als artiest in de stad: Nicolas Delalieux (theatermaker), Yentl de Werdt (danseres), Mike de Ridder (hiphop en film) en Elisabeth Severino Fernandes (slam poetry). MAF vroeg 2 makers, Simon Allemeersch en Michiel Soete, om het project te begeleiden. Er werd een gemeenschappelijk parcours ontwikkeld: Billiard Palace – Astridplein – Centraal Station- Pelikaanstraat – Café de Klok – de inkomhal van een huis. Het publiek werd begeleid met een headset en kreeg instructies en volgde op die manier het parcours van de artiesten. Rollen vervaagden: publiek werd zelf performer, toevallige passanten werden publiek of figuranten, artiesten werden begeleiders en soms omgekeerd.

Dit jaar start MAPping waar het vorig jaar geëindigd is. We starten in café de Klok en leggen het parcours in omgekeerde volgorde af. Onderweg worden de verhalen van vorig jaar verder uitgespit. Is het een danseres of een projectie? Een figurant of is het echt? Is het een vluchteling die net gestrand is of zijn wij degenen die vluchten? Volg de bloemenkrans… Het eindpunt brengt ons ver weg… Nicolas, Yentl en Elli gaan nu samen met regisseur Mike Van Alfen (artistiek coördinator MC.nu) de uitdaging aan om het onderzoek van vorig jaar tot een voorstelling te verwerken. Hun verhalen lopen langs en over elkaar in de stationsbuurt van Antwerpen. Dit is een productie van MAF.

Duur: min. 2u / Kledij: Kleed je op het weer. Er wordt ook stevig gewandeld.

!! Deze voorstelling speelt ook op 17/10 en 19/10.

Nicolas Delalieux (theatermaker, afgestudeerd RITS) bracht het verhaal met als rode draad zijn jeugd dat hem uiteindelijk via de spoorweg naar Antwerpen en Brussel bracht. Hij ontwikkelde het luisterverhaal van het parcours voor publiek . Daarnaast maakte hij een kortfilm over zijn bovenbuur, een Tamil van Sri Lanka en zijn vriendschapsrelatie met hem. Hij zou graag dit verhaal en parcours verder uitwerken in de oude cinemazalen rond het Centraal Station. Het parcours van Nicolas is de verbinding met de drie andere artiesten.
Yentl de Werdt (Koninklijke Balletschool Antwerpen, P.A.R.T.S.) maakte een dansperformance waarbij de verbinding tussen beweging van A naar B centraal stond, de dagelijkse route die ieder van ons aflegt. Dit kan een begrenzing zijn of een kans om deze route te doorbreken door een ingreep in de omgeving. Yentl zou haar dans willen doorbreken door verrassende factoren uit de omgeving (dit kunnen figuranten, toevallige passanten, publiek of een andere kunstdiscipline zijn).
Elisabeth Severino Fernandes (Mama’s Open Mic, Son del Ground, Rumble in da Jungle, Het vertrek van de mier) werkte een woordenstroom uit die haar leven en identiteit in de stad bepalen. Ze zou graag personages ontwikkelen die haar stad weerspiegelen en die ze in zichzelf herkent.


Leave a Reply

Mestizo Arts Platform