MAFfe Vrijdag met theater- en dansfragmenten + gesprek met de makers

2016 wordt een feesteditie: Mestizo Arts Festival bestaat 10 jaar! In aanloop naar 14 oktober (opening #MAF16) onderzoeken we opnieuw het artistieke speelveld van de steden. Op de MAFfe Vrijdagen krijg je hier al 1 en ander van te zien. Een mix van muziek, dans, theater, expo … voor de nieuwsgierigen. Met steeds MAF Resto vooraf!

18-20u00 // MAF Resto

€10 (incl. drankje) >> Inschrijving via catering@3hoek.be vóór 12/4

20u30 // MAF programma

Op deze MAFfe Vrijdag zetten we verschillende theater- en dansfragmenten op het podium. We praten na de voorstellingen met de makers over ‘de spelregels’ (thema #MAF16) binnen dans en theater. Wouter Hillaert leidt het gesprek.

Marieke Marieke – Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba (’20 theaterfragment)

Honderd jaar geleden ontving Nederland de eerste grote vluchtelingenstroom: de Belgen. De Nederlandse vrouwen wedijverden in de beste zorg voor deze Belgische vluchtelingen. Maar al snel veranderde de vriendelijkheid in ergernis. De Belgen waren lui, ze maakten veel lawaai, waren met veel te veel en pikten de banen in van jonge Nederlandse mannen die gemobiliseerd werden voor de Eerste Wereldoorlog.

Marieke Marieke – naar de roman Vlucht van Johanna Spaey – vertelt het verhaal van Marieke en Sybille. De één migreert van België naar Nederland, de ander van Nederland naar België.
Als twee wolvinnen spelen actrices Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba in Marieke Marieke de strijd van deze twee vrouwen tegen de achtergrond van het huidige migratieverhaal. Want wat betekent migratie en hoe gaan we ermee om? Hoe deden we dat honderd jaar geleden en hoe doen we dat nu?

Regie en tekst/bewerking: Leen Braspenning / Naar het boek: Vlucht van Johanna Spaey / Spel: Kaltoum Boufangacha, Aminata Demba / Dramaturgie: Cecile Brommer / Research: Merel van Lieshout / Productie: André Lasance / Techniek: Stan Bannier / Een productie van: Het Zuidelijk Toneel, t,arsenaal mechelen/GEN2020 / Met dank aan: Het Gevolg, het Ronde Tafelhuis

Connecting People – Giovanni Baudonck (20′ theaterfragment)

De klantendienst is de boodschapper van de 21ste eeuw
.
Heb je een probleem?
Giovanni staat voor u klaar!
6 dagen op 7
van 8u30 tot en met 21u ‘s avonds,
ook op feestdagen.

Giovanni is één van die kleine tandjes die deel uitmaakt van een grotere machine met tal van tandwielen.
 Vindt hij dat erg?
 Welnee, want ook Giovanni moet geld verdienen.
Zo werkt dat, zonder dat systeem zou alles instorten en daarom is een klantendienst belangrijk!

De belevenissen als werknemer in een callcentrum inspireerden Giovanni voor deze monoloog. 
Giovanni toonde de eerste aanzetten van zijn monoloog als Work In Progress op Mestizo Arts Festival 2015 onder de werktitel ‘The Voice van Vlaanderen’. Connecting People gaat op 29 september in première in Rataplan.

Spel & tekst: Giovanni Baudonck / Coaching: Geert Van Dyck / Productie: kunstZ / Coproductie: MAF

Sara Golijanin en Linne Dierckx (dansfragment)

The story of two creatures…
They shine their lights on the face of the universe, coming from the same source.
As they move through the universe they create…
They Create an electromagnetic field that streams out of the deepest connection of earth.
Little do they know that while they are floating, little bits of distractions cross their path of existence which lead them both on a diffirent path.
Visions change, color changes, lives change.

Kuzikiliza – Pitcho Womba Conga (20′ dansfragment)

Toonmoment in het kader van een steeds evoluerend dansonderzoek.

Kuzikiliza, << zich laten horen >> in het Swahili, wil ons zoals de titel al suggereert, laten nadenken over communicatie en zijn mechanismes. Het gaat dus om de boodschap, maar ook om de middelen die we inzetten om die boodschap over te brengen. Soms kan een andere vorm van transmissie ons informatie vanuit een andere hoek laten bekijken en ons een beter inzicht geven in de nuances en draagwijdte van wat er wordt gecommuniceerd. Door gebarentaal als basis te nemen voor een vertaling naar dans, probeert Kuzikiliza de banden met het woord uit te puren en te hernieuwen. Primair werkmateriaal voor dit artistiek onderzoek is de vlammende toespraak die Patrice Lumumba gaf tijdens de Onafhankelijkheidsceremonie van Congo. Want achter de onafhankelijkheid van een land zit de ontvoogding van een heel volk en achter de ontvoogding van een volk de onafhankelijkheid van ieder mens. Dit artistiek onderzoek vormt een manier om het verleden te verzoenen met het heden.

Door: Pitcho Womba Konga / Performance: Pitcho / Dans: Karim Kalonji / Regie: Mike van Alfen / Muziek: Joost Maaskant 


Leave a Reply

Mestizo Arts Platform