#MAF17 Kuzikiliza / Première Antwerpen

Kuzikiliza brengt drie zeer verschillende mannen op de planken die samen een toespraak willen houden. Voor hen steunt ideale communicatie, die ze tot doel stellen, op drie elementen: tekst, klank, en beweging. De mannen vullen elkaar aan: ze hebben elk één element als talent. Maar desondanks betekenen die verschillende talenten ook hun schaduwzijde.

Kuzikiliza – “zich laten horen” in het Swahili – is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling die communicatie en haar mechanismes doet wankelen. Het vertrekpunt van Pitcho Womba Konga was de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 13 juni 1960 – een speech die tot op vandaag actueel is. Want schuilt achter de onafhankelijkheid van een land niet de ontvoogding van een heel volk, en achter de ontvoogding van een volk niet de onafhankelijkheid van ieder mens? Hoe verzoenen we heden en verleden terwijl het dekolonisatieproces nog volop aan de gang is?

Kuzikiliza stond als Work In Progress op #MAF16.

CONCEPT, CREATIE & PERFORMANCEPITCHO WOMBA KONGA / COCREATIE & COPERFORMANCEKARIM KALONJI & JOOST MAASKANT / REGIEMIKE VAN ALFEN / PRODUCTIESKINFAMA / COPRODUCTIEKVS & ARSENAAL/LAZARUS / IN SAMENWERKING METKULTUURFAKTORIJ MONTY, DE SCHOOL VAN GAASBEEK, PIANOFABRIEK|CITYLAB & MESTIZO ARTS FESTIVAL / MET DE STEUN VANVGC BRUSSEL, HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST / foto: Lucila Guichón


Mestizo Arts Platform