Dying for life

Je krijgt vandaag een dubbelprogramma te zien: de theatervoorstelling (avant-première) en de documentaire (work in progress) van Dying for life

Dying for life [THEATERVOORSTELLING]

Een internationale persconferentie en loze verklaringen vormen het toneel voor een macaber ballet. Elke individuele en hoogst persoonlijke levensfase als geboorte, leven en dood verliest betekenis. Collectief en eindeloos herhaald. Een omvangrijk en vertwijfeld besluit volgt, Dying for life.

Hold on… It is a trip like the one I did … – says one
All what we told is true! – shouts someone else
You must trust us, that is not fiction.-  claims another

Sinds november 2015 werkt Osama Abo Amro (Syrië), onder de vleugels van kunstZ, samen met enkele (ex-)bewoners van Fedasil Kapellen en studenten van de kunstZacademie aan deze theatervoorstelling. Via Culturele trajecten voor nieuwkomers maakte Osama kennis met Jo Roets van Laika Theater der zinnen. Osama wil via andere lotgenoten zijn eigen verhaal vertellen op een kritisch confronterende en ironische manier.

Spel: Osama Abo Amro, Fahad Jabbar Atiyah Al-Azzawi,Tawfeeq Younus Al-Najafi, Mustafa Jawad Aldoujaily, Saif Salloomi Sarhan Alhilali, Mahmood Alrawi, Mohamed Dahman El Haimoud, Mohamed Louai Hashem, Dara Sheikhi / Regie: Osama Abo Amro / Coach: Enrica Camporesi / Techniek & productie: Laika / Met de steun van: kunstZ, Laika, en MAF / Een samenwerking van: kunstZ & Laika ihkv Culturele Trajecten voor nieuwkomers  / Met de steun van: Koning Boudewijnstichting en Stad Antwerpen

Dying for life [DOCUMENTAIRE]
— 
Filmmakers Andres Lübbert (België) en Hussein Shabeeb (Irak) volgden Osama tijdens het creatieproces van Dying for life. Deze documentaire schetst een uniek beeld hoe via interculturele dialoog en samenwerking, nieuwe gedeelde betekenissen gegenereerd worden in de kunsten. De film is een samensmelting tussen een theaterstuk dat de kracht heeft om een toeschouwer diep te raken – en hem zelfs door elkaar te schudden met heftige scènes, afgewisseld met ironie – en een film die emoties als angst, vernedering en hoop van individuen transformeert tot iets universeel menselijks. Gaandeweg ontdekten de filmmakers een parallelle verhaallijn waarin we Osama zien als mens in zijn humane queeste om geaccepteerd te worden in een samenleving die ‘bang’ van hem is. De film schetst een mooi portret van het maatschappelijk belang van cultuur.
— 
CROWDFUNDING OPROEP: Via https://www.kisskissbankbank.com/dying-for-life-theater-documentary kan je dit project steunen. ** THEY NEED MORE FUNDING **
— 
Teaser Dying for life: https://vimeo.com/164995414

In oktober 2015 stelde Osama voor om met enkele bewoners van het opvangcentrum – waar hij zelf ook verbleef – aan de slag te gaan. Hij nodigde ook enkele spelers van de kunstZacademie uit en van januari tot april 2016 vonden er repetities plaats in het opvangcentrum Kapellen en in Matterhorn, de gedeelde werkplek voor deRoovers, Laika, Muziektheater Transparant en kunstZ.

Op de kunstZacademie maakte Osama kennis met de jonge filmmaker Andrès Lübbert.

Beiden vonden elkaar in een artistieke zoektocht om met de verhalen van de jonge vluchtelingen uit de groep aan de slag te gaan. Andrès Lubbert vroeg zijn collega filmmaker Hussein Shabeeb om mee te werken aan de documentaire die het hele parcours in beeld brengt.  Zo ontstond het project Dying for life.


Mestizo Arts Platform