De Waarheidscommissie

Is het een theatervoorstelling, een performance of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Het is een gebeurtenis die de deelnemers enkele stompen in de maag geeft. (DeWereldMorgen.be)

Het multiculturele drama? Botsende beschavingen? Mislukte integratie? Het is hypocriet om te ontkennen dat er geen diepe wonden zijn geslagen.

Action Zoo Humain richt op 28, 29, 30, 31 oktober (20u30) & 1 november 2016 (14u30) een Waarheidscommissie op in het Oud Gerechtsgebouw van Antwerpen om het fenomeen van de ‘zoo humains’ te onderzoeken.

Zijn de mislukte inburgering, de stroeve interculturele dialoog en de islamofobie vandaag het indirecte gevolg van deze historische gebeurtenis? Kan het fenomeen van de ‘zoo humains’ en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming ons iets leren over hoe we in 2016 met diversiteit omgaan?

In 1885, 1894 en 1930 werden op de wereldtentoonstelling in Antwerpen Congolezen als ‘attractie’ in namaakhutten tentoongesteld. Ze speelden er ‘authentieke’ rituelen na terwijl het ‘blanke’ publiek toekeek. Was dit hallucinante evenement racistisch en mensonterend of net een toonbeeld van interculturele uitwisseling? Gaat de sociaal-culturele kloof van vandaag terug tot diep in de geschiedenis? Tot aan de ‘zoo humains’ die tijdens de wereldtentoonstellingen werden opgericht? Waar de ‘ander’ getoond werd om zijn ‘anders-zijn’ te benadrukken?

Herbeleef deze historische gebeurtenis en verplaats je in de gevoelswereld van de organisatoren, tentoongestelde volkeren en ‘leergierige’ bezoekers. Woon hun getuigenissen in woord, dans & muziek bij.

Wees erbij en oordeel zelf!

Productie: Action Zoo Humain / Coproducie: KC Vooruit, KASK – School of Arts – Hogent / Van en met: Chokri & Zouzou Ben Chikha, Dahlia Pessemiers, Marijke Pinoy, Mourade Zeguendi, prof. em. Herman Balthazar, Chantal Loïal, Ilse Mariën, Moussa’diaye, Omar Ba, Tom Lanoye/Eric Kempeneers, prof. Zana Aziza Etambala, prof. Henk De Smaele, prof. Kevin Absilis, Starlette Mathata-Mathas / Techniek: Niels Ieven / Beeld: Kurt van der Elst / Stage: Sietske de Vries / Partners: Cultuur District Antwerpen, cc Berchem, Monty Kultuurfaktorij, Mestizo Arts Festival (Fiëbre & Arenbergschouwburg) / Met steun van: Vlaamse Overheid, Stad Antwerpen / Met dank aan: Marnix Beyen, Henk de Smaele, Zana Aziza Etambala

Tickets: 03 286 88 20 – www.ccberchem.be

Meer info:

www.dewaarheidscommissie.com

www.actionzoohumain.be

 


Mestizo Arts Platform