PLAYS: DE EIGEN LEGENDE – Mike Pro

Je eigen legende waarmaken, is de enige verplichting van de mens. Alles is één. En als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt. 
(De Alchemist)

Lockdown. April 2020. De confrontatie met onszelf. Contact met de buitenwereld verloopt voornamelijk digitaal. Mike Pro wordt gedwongen om met zichzelf in gesprek te gaan. Een zoektocht tussen verwachtingen en eigen invullingen. Omgaan met stiltes. Bewustwording van het eigen denken. Wat is dat, denken? En in hoeverre wordt dat bepaald door afkomst, opvoeding en eigen keuzes? Bewegend tussen die keuzes en verwachtingen worden we bijna gedwongen om een hokje te kiezen. Of kunnen we hier nog net op tijd aan ontsnappen om nog meer verdeeldheid te voorkomen?

DE EIGEN LEGENDE Met alle middelen van het internet baant Mike Pro zich een weg doorheen de mystieke takken van de wereldreligies. In plaats van te luisteren naar wat anderen over spiritualiteit beweren, gaat hij in zijn YouTube-laboratorium zelf op onderzoek.

Concept, tekst en spel: Mike Pro – Techniek: Valentijn Weyn – Muziek en soundscape: Julius Rox – Productie: Cindy Doolaege – Met steun van: Fameus, Stad Antwerpen, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform en Arenberg – Met dank aan: Nadia Benabdessamad, Stef Depover/Walpurgis
Mike Pro is een selfmade videomaker. Na ruim 5 jaar als ‘one-man production army’ merkte hij dat zijn storytelling en technische kennis niet vanzelfsprekend waren, dus besloot hij in 2017 om zowel de rollen als de camera om te draaien. Plots werd hij de regisseur van zijn eigen werkelijkheid. Op YouTube vertelt hij aan de hand van vlogs, reviews en podcasts wat hem bezighoudt in deze wereld. De making-of van ‘Patser’, de derde film van Adil & Bilall, staat ook te pronken op zijn palmares. Mike Pro maakte deel uit van het Antwerpse hiphopcollectief NoMoBS. Na hun tweede single ‘Zehma’ ging het heel snel voor hen. Ze stonden op allerlei podia en startten een beweging die broodnodig was voor de straatcultuur. Hun muzikaal succes werd opgevangen door theatergezelschap SINCollectief, waaruit een samenwerkingen verschillende theaterstukken voortvloeiden waarin ze als collectief of als individu speelden (‘Troost’, ‘Wachten op Gorro’, ‘Rumble in the jungle’). Mike Pro was ook te zien in ‘TITUS’, een voorstelling van Compagnie Lodewijk/Louis en Theater FroeFroe.
Foto’s: Victoriano Moreno


Mestizo Arts Platform