HIPie: MC battle

Seckou Ouoluguem © Lucila Guichón

Een crossbreed tussen hiphop en slam. Via conceptuele battles wordt de literaire waarde van deze genres in het licht geplaatst. In deze battles ligt de nadruk expliciet op de tekst, het lyrische en de kritische boodschap. Dergelijke ‘concept battles’ op de scheidlijn tussen rap, slam, poëzie en debat, worden al gesmaakt de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Sinds enkele jaren is dit ook aan populariteit aan het winnen in Nederland.

Vandaag krijg je zo’n battle te zien als voorprogromma op Partials. Dit kadert in een groter project, geleid door Seckou Ouologuem.

HIPie: de ogen openen; West Afrikaanse “Wolof” taal; Joseph E. Holloway (boek: Africanisms in American Culture)

HIPpie: persoon die zich door non-conformistisch gedrag en vredelievende levenswijze afzet tegen conventionele maatschappelijke opvattingen; Oxford Dictionary

HOP: (Engels): een korte sprong, bewegen door met beide voeten van de grond te komen ; Oxford dictionary

HipHop

Een beweging gestart in de jaren ’70 als reactie op de voortdurende corruptie en geweld in New York. Hiphop is/was per definitie positief en gemeenschapsbouwend en hoewel het toen voornamelijk beoefend werd door de lagere, gekleurde socio-culturele klasse oversteeg het dit. De internationale Zulu Nation die opgericht werd in 1978 door Afrika Bambaataa beschermt de idealen van hiphop. Sinds de jaren ’90 bestaat er ook in België een tak van deze organisatie maar jammer genoeg is deze volledig Franstalig waardoor het in Vlaanderen bijna onbekend blijft.

Slam: (Engels) werpen, slaan, een luid bang geluid, een wedstrijd!; Oxford Dictionary

SLAM (Poetry)

Poëzie levend maken, van een papier afhalen zodat het meer publiek kan bereiken. Deze term werd “gecoined” in de jaren ’80 door Marc Smith. Hij organiseerde wedstrijden en gaf iedereen maximum van 3′ om zijn/haar tekst voor te dragen. De deelnemers moesten een creatieve, grappige en lyrische performance neerzetten om te winnen.

 

 


Leave a Reply

Mestizo Arts Platform