Altaar van Antwerpen: een heel programma

In oktober keert het Altaar van Antwerpen terug. Een interactieve installatie waarmee we stilstaan bij wat ‘verlies’ betekent voor de inwoners van de stad.

Sinds 2017 maakt het Altaar van Antwerpen deel uit van de vaste collectie van het MAS. Het is een object geconstrueerd door kunstenaars en deelnemers, waarmee we gezamenlijk onderzoeken hoe we ons verhouden tot wat we verliezen. Het resultaat is een eclectische mix die onderzoekt wie we als gemeenschap kunnen worden. Geïnspireerd door pre-Spaanse tradities, gecombineerd met huidige impulsen, creëren we een levend en mestizo kunstwerk. De vernissage van het Altaar van Antwerpen maakt deel uit van de viering van de Dag van de Doden.

Wat je dit jaar kan beleven:

Een performatieve gids door de verzameling pre-Spaanse objecten

Een rondleiding door de collectie van Dora en Paul Janssen-Arts vanuit het perspectief van een groep Belgische kunstenaars van Latijns-Amerikaanse afkomst, geleid door Gerardo Salinas.

Zondag 31 oktober om 13:00 (NL), om 14:30 (SP) en om 16:00 (NL) uur – 8ste verdieping van het MAS – Inschrijven via: 

Laat je door Gerardo leiden langs:

> Het Mexicaanse Altaar

Zoals elk jaar wordt er een altaar gepresenteerd dat trouw is aan de Mexicaanse tradities. Het is een manier om de tradities te eren die ons inspireerden om het Altaar van Antwerpen te maken. Dit altaar wordt samengesteld door de Ambassade van Mexico in België.

> Het Altaar van AntwerpenTe bekijken van 22 okt tot 12 nov!

Al sinds 2011 groeit deze interactieve installatie door toevoegingen van kunstenaars en inwoners van de stad. We brengen de onderdelen A Playlist en Collectie extra onder de aandacht:

—– A Playlist
Met Playlist creëren we een interactieve collectie waarin we muziek, herinneringen en emoties delen, om samen de soundtrack van de stad te creëren. De liedjes werken als tupperware waarin we herinneringen en emoties kunnen opslaan. Telkens we naar bepaalde nummers luisteren, maken we opnieuw verbinding met het moment waarop we die momenten en sensaties koesterden. De meest effectieve tijdmachine die ons verbindt met wie we waren. -> Meer info HIER

—– Collectie
Het is een reeks video’s die een blik werpen op de relatie van Belgische kunstenaars van Latijns-Amerikaanse afkomst met hun pre-Spaanse roots. Met en door Gea Zazil, Javier Perugachi, Juan Carlos Bonifaz, Lucila Guichón, Joana Rossi en Gerardo Salinas. -> Meer info HIER

+ Feesten

Gedurende de maand oktober is het Altaar van Antwerpen verbonden met de activiteiten van de Dag van de Doden met:

-Een programma in Permeke, geregisseerd door Patricia López. 3 catrinas en 3 doodskoppen van het Altaar van Antwerpen worden tijdelijk hier opgesteld. Het Altaar spreidt zich over Antwerpen.

-> meer info HIER

-Een programma in Rataplan met medewerking van Joana Rossi

-> meer info volgt

-De herdenkingsactiviteiten van de Mexicaanse Ambassade in Brussel, ook hier zal 1 Catrina van het Altaar tijdelijk getoond worden

-> meer info volgt

-Een programma in de culturele ruimte van Mundana

-> meer info volgt


Mestizo Arts Platform