#MAF17 Migrating Dialogues

  
‘Migrating Dialogues’ is een transitzone. Tussen hier en daar. Tussen het verleden en het heden. Tussen het persoonlijke en het geopolitieke. Tussen onszelf en anderen. Het is een verzameling verhalen over migratie. Welk effect heeft een ontwortelingsproces op je eigen leven en dat van de mensen die je omringen? Welke keuzes heb je zelf gemaakt en welke werden voor jou gemaakt? Wat is HIER en DAAR überhaupt? Waarin liggen de zelfrechtvaardigingen en de blinde vlekken? Wat blijft ongezegd?

We brengen onze eigen migratieroutes in kaart door familie en vrienden te interviewen. Onze eigen migratiegeschiedenissen onderzoeken en onze eigen twijfels, kwetsbaarheden en mislukkingen in de ogen kijken, maakt een dialoog mogelijk met anderen over hun ervaringen. De confrontatie met onze eigen verhalen is een uitnodiging aan anderen om de hunne te delen. Dit onderzoek en deze verzameling van herinneringen wordt ontwikkeld en gedocumenteerd in performances, interventies en podcasts. Het is een poging om verschillende perspectieven op migratie te openen. Migratie is een complex fenomeen, van alle tijden en alle plaatsen, dat ons allemaal verbindt.

MIGRATING DIALOGUES #1 (audio-installatie) – Doorlopend

Migrating dialogues #1 is een audio-installatie over Rona Kennedy’s jeugd in Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Ohio, over apartheid, internaten en terrorisme, over spinnen, kotszakjes en handgranaten, over schaamte, woede en zwijgen.

Kom luisteren en laat een postkaart achter met je eigen migratieroute.

Het is 6 september 1970. Mijn moeder en vader vliegen voor de eerste keer in hun leven. Het zal niet hun laatste keer zijn. Alles is nieuw, spannend, vreemd. Mijn vader is 22. Mijn moeder is net 23 geworden. Ze zijn net getrouwd maar dit is niet hun huwelijksreis.Ze emigreren. 6 september 1970 is ‘Skyjack Sunday’.”

MIGRATING DIALOGUES #2 (Hoorspel-performance) – 19u30 & 21u50, telkens 40′ voor 20 p.

Ik ben in gesprek met Lola – we zijn twee Britse vrouwen die op een of andere manier in België beland zijn. We behoren ongeveer tot dezelfde leeftijdscategorie en sociale klasse. Onze levens zijn als Spaghetti Junction, wegen die elkaar kruisen vervoegen en weer uit elkaar gaan, boven en onder elkaar, terwijl we heen en weer verhuizen tussen London en de Home Counties. We praten over macht, dekolonisering, ‘Gays against Nazi’s’ pins dragen, Free-eee Nelson Mande-eela zingen, Margret Thatcher, Samira Adamu en de Notting Hill Riots. Onze identiteiten zijn complex, gelaagd. We zijn beide zogenoemde ‘expats’, maar wat is dat eigenlijk?

PERFORMANCE: RONA KENNEDY / CONCEPT & TEKST: RONA KENNEDY, GEBASEERD OP INTERVIEWS MET WILLIAM KENNEDY (#1) EN ADEMILOLA ODUWOLE (#2) / CONCEPT, SOUND DESIGN, FILM & MONTAGE: FABIÁN ESPINOSA-DÍAZ / CONCEPT EN DRAMATURGIE: HELENA ELSHOUT / COPRODUCTIE: VOORUIT, VICTORIA DELUXE EN MAF

Rona Kennedy maakt theater, performances en installaties. Ze is geboren in Swaziland, is Britse en woon sinds 16 jaar in België. Ze heeft theater en performance gestudeerd aan de Universiteit van Warwick, UK en heeft gewerkt als performer, regisseur, theatermaker, community en culturele werker in verschillende contexten. Ze geeft ook deeltijds les in participatieve kunstpraktijken aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen en VSPW in Gent. – ronajkennedy@gmail.com / http://blog.ronakennedy.com/

Fabián Espinosa-Díaz is een samenwerker. Citizen of nowhere, now here: hij is geboren in Chili, verhuisde op zijn 8 naar Paraguay, en twintig jaar later ruilde hij Paraguay voor België. Als antispecialist stelt hij vragen, probeert uit, faalt, reflecteert en begint van vooraf aan. Hij is geïnteresseerd in politiek, technologië, kunst en alles wat daartussen gebeurt.

Helena Elshout is gefascineerd door de kracht van verhalen en ontmoetingen. Ze studeerde Taal- en Letterkunde Frans-Duits aan de universiteiten van Gent, Bamberg (DE) en Fribourg (CH). Als culturele werker en onderzoeker zette ze tal van artistieke en participatieve projecten op poten. Ze is thuis geboren in Waasmunster, haar vader in Congo tijdens de laatstste jaren dat het een Belgische kolonie was.

#MAF17 30 NOVEMBER
10-17u30: Work In Progress (W I P C O O P) (gratis)
19u30: Migrating Dialogues #2 (40′)
20u30: Fanon Mixtape
21u50: Migrating Dialogues #2 (40′)


Mestizo Arts Platform