Work In Progress Gent

9u30: Ontvangst met koffie

[10u00] MABANZO door Kapow!

Mabanzo betekent ‘de gedachten’ of ‘de verbeelding’ in Lingala, één van de landstalen in Congo. De taal is volop in verandering door de mensenstromen van en naar het land. Vandaag staat Lingala gelijk aan de identiteit van de Congolees.

Dit stuk bundelt de  blik van 3 artiesten. Deogracias Kihalu is een Congolese schilder/video artiest en performer. Matthias Hoogewijs is bezieler van Gents en internationaal kunstenaarscollectief Kapow. Tomas Vanderplaetse is muzikant/componist met een passie voor uitheemse instrumenten. Mabanzo brengt hen samen in een audiovisuele trip.

BIOGRAFIE: Deogracias Kihalu is een Congolese schilder, video artiest & performer geboren in 1982 te Moanda. Gediplomeerd aan de academie van schone kunsten in Kinshasa in 2008, actief lid van artiesten collectief Sadi te Kinshasa sinds 2010. Hij heeft meegewerkt aan “Lobi c’est lelo” en “Biso na biso”, enkele projecten met Kapow, zijn tweede collectief te Gent. Momenteel woont hij ook in Gent, zijn nieuwe stad. Matthias Hoogewys is de bezieler van Gents en internationaal kunstenaarscollectief Kapow. Hij werkte met heel wat internationale artiesten verschillende projecten uit. Tomas Vanderplaetse is klassiek geschoold pianist en produceert soundtrack muziek. Sinds 2015 is hij actief als vaste keyboard speler bij Arno. Zijn passie voor vreemde klanken leverde hem een klein museum aan Aziatische akoestische instrumenten en analoge synthesizers op die hij ook op podium inzet. Hij bouwt sferen op met live looping en geluidsbewerking. Zo ondersteunt hij muzikaal verschillende performances van live video art tot dans.

[10u30] Miniconferentie: De Koer

[11u30] FLANDRIA door Roland Gunst

Flandria, de patroonheilige van Vlaanderen, bidt tot God voor de komst van de verlosser om
Vlaanderen te redden van het Vlaamse Integratieprobleem. Haar gebeden worden beantwoordt wanneer koning LION voor het eerst voor haar aan een altaar verschijnt. Na een lang moment van twijfel en zelfbevraging, omarmt ze vol bewondering deze zwart koning met Vlaamse roots die zichzelf de Leeuw van Vlaanderen noemt. Flandria bezingt de realisatie van de profetie van de zwarte leeuw op de Vlaamse vlag tijdens een mystieke ritueel die de Vlaamse natie transformeert naar een Afro Europese of Vlaamse Congolees koninkrijk. FLANDRIA is een installatie met geïntegreerde opera performance. Roland Gunst zal als auteur en storyteller FLANRIA presenteren met de hulp van audiovisueel materiaal. Deze presentatie overloopt verschillende facetten van het project: de ontstaansgeschiedenis en het motief achter het kunstwerk; het verhaal van de opera performance; en de audiovisuele eindvorm van FLANDRIA. Deze operaperformance bestaat een reeks van mystieke handelingen waardoor zowel de personages als de installatie (het altaar) nieuwe vormen en betekenissen aannemen.

PARTNERS: VICTORIA DELUXE / COACHES: DOMINIQUE WILLAERT & MATTHIAS VELLE

BIOGRAFIE: Roland Gunst – John k Cobra – is beeldend kunstenaar, cineast en muzikant van Vlaams Congolese (D.R.C.) origine . Hij onderzoekt de thema’s hybride identiteit en beeldvorming in de relaties tussen het zwarte Afrika en het blanke Westen. Hij onderzoekt het potentieel van de hybride identiteit en Afro Europese narratieven, geïnspireerd op het concept Afroepanisme, als antwoord op conflict en spanningen tussen Zwart Afrika en het blanke Westen. Zijn lecture performance ‘The reign of Afropeani’ ging in première op februari 2017 op het Afropolitan festival in Bozar. In samenwerking met schrijfster en journaliste Heleen Debruyne schrijft hij nu de script van de experimentele kortfilm TROPICAL BUNGALOW (ACT II van het volksverhaal van koning LION) met de steun van het Vlaams Audiovisuele Fonds. Met het productiehuis Storyhouse wordt nu een docu drama (90 min) gemaakt over de moord op de Congolese politieke leider Lusinga door de Vlaamse lieutenant E. Storms in Congo (D.R.C.) in 1885. Rolands documentaire Colour Bar, een autobiografische film over de constructie van zijn métis identiteit, werd op CANVAS, op binnen en buitenlandse filmfestivals; op culturele en op academische events gepresenteerd. Hij presenteerde ook performances, installaties, films (documentaires en experimentele films) en lectures in Vlaanderen.

[14u00] LEST WE FORGET… WE ALSO SERVED door Ademilola Oduwole

‘Lest we forget, we also served …’ is muziektheater met ‘negro spirituals’, hymnes, liedjes en verhalen  die reflecteren over de ervaringen van zwarte en Indiase soldaten die vochten gedurende WOI en WOII. Aan de van muziek en documenten worden de unieke ervaringen geschetst van de Afrikaanse, Caribische en Indiase mensen die vochten om het Britse koninkrijk te beschermen. Deze vrouwen en mannen zagen zichzelf als een deel van het Verenigd Koninkrijks en vocht hier ook voor. Tijdens de twee oorlogen kregen deze mensen een behandeling gaande van fascinatie tot mishandelingen.

In dit stuk documenteert ze de ervaringen van de soldaten en creëert ze een hommage aan hun leven. Ze   onthult de rijke en massale bijdrage van de Afrikaanse en Indiase soldaten die vaak overschaduwd worden in veel van de historische documentatie van de Wereldoorlogen. De uitvoerder van ‘Lest we Forget… we also served’ is een operazangeres en zingt het stuk ‘a cappella’ met een minimum aan rekwisieten.

BIOGRAFIE: Lola Oduwole is een eigentijdse operazangeres met een passie voor het herontdekken van levens van mensen die vaak worden vergeten of worden overschaduwd. Daarom gebruikt ze vaak verwaarloosde verhalen van belangrijke personen als vertrekpunt voor haar creaties wat ervoor zorgt dat haar projecten regelmatig controversiële thematieken bevatten. Lola Oduwole studeerde aan de Guildhall School of Music and Drama.

[14u30] Miniconferentie: Minus One

[15u30] WORK IN PROGRESS door Tim Stevens

Tim Stevens is een getalenteerde en gepassioneerde breakdanser. Tijdens de Gentse WIPCoop wil hij proberen om de vorm van (dans)performance te gebruiken om uiting te geven aan een vastgelopen, traumatiserende vader-zoonrelatie. Gedreven door onbeantwoorde vragen en vanuit een grote kwetsbaarheid zoekt danser en performer Tim Stevens niet alleen op een verbale en psychologiserende manier naar antwoorden, maar vooral in de vorm van beweging en dans. Kunnen kwaadheid, pijn en onbeantwoorde vragen een louterend antwoord krijgen in de vorm van artistieke (bewegings)taal?

[16u00] Miniconferentie: Youth@Change

Farid Meziani is de initiatiefnemer van Youth@Change, een jonge vereniging die werkt rond het thema ‘Jongvolwassenen en Samenleving’. Volgens hun credo stelt Youth@Change onder meer tot doel de kritische en democratisch actieve jongeren te stimuleren, een kader van dialoog te creëren en persoonlijke initiatieven van jongeren te ondersteunen.

[17u00] SHORT OF LYING door Luanda Casella

SHORT OF LYING is een performance over bedrog, meer bepaald over de relatie tussen de retorische strategieën die gebruikt worden door bulshitters (in communicatie) en onbetrouwbare vertellers (in de literatuur). In de literatuurkritiek is de onbetrouwbare verteller degene die foutieve informatie doorgeeft, meestal doordat hij kennis verdoezeld op een zeer entertainende manier. In de realiteit is de bullshitter degene die geen belangstelling heeft voor de waarheid en degene die zijn publiek meeneemt in een web van beweringen die niet altijd kloppen. Deze performance is gesitueerd in de online uitgeverij, dat sinds de jaren ‘90 het narratief denken heeft gebruikt om een neoliberale logica te dienen. Luanda vindt haar inspiratie bij verschillende werken geschreven door Dostoyevsky, Poe, Mark Z. Daniewlewsky, Zöe Heller, Italo Calvino, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis en wil reflecteren op de notie ‘bullshit’ vanuit een literair perspectief. De maakster neemt de rol van verteller op haar en ze gebruikt persoonlijke verhalen om verhalen van media manipulators, corrupte politici, professionele bedriegers, neuroscience marketeers, con-artiesten, Ted talkers, religieuze leiders aan te pakken. Short of lying gaat over hoe bedrog in elkaar zit en welke rollen bedrog aanneemt: bluffen, mystificatie, fraude, misdirection, imposition, propaganda, trickery, hoax, bullshit.

DRAMATURG: SEBASTIEN HENDRICKX

BIOGRAFIE: Luanda is een Brazilliaanse danser, verhalenverteller en performer en woont in België sinds 2006. Ze heeft een diploma ‘Communicatie in performance’, studeerde eveneens aan het KASK en deed een post-Master in Brussel waar ze onderzoek deed naar de huidige manier van verhalen vertellen. Ze stond reeds in De Singel, Kortrijkse Schouwburg, De Werf, Beursschouwburg, Arenbergschouwburg, Het Depot en vele andere podia. Bovendien is ze ook docent in Luca School of Arts en ze geeft schrijfworkshops en theaterateliers in organisaties als Workspace Brussels, Urban Woorden en de Kopergietery.  Voor deze performance deed ze research naar de rol van literatuur binnen het kritische denken en de misleidende discours in de communicatiemedia. 

Mestizo Arts Platform