Moving Together 2023

MOVING TOGETHER was een gedeelde ervaring en reflectie ontwikkeld door Mestizx Collectief voor WIPCOOP 2023: artiesten, producenten en culturele managers werden uitgenodigd om zowel expertise als zorgen te delen rond horizontale samenwerkingsdynamieken. Het vloeit ook voort uit de noodzaak om de kwetsbaarheid te erkennen waarin de meeste artiesten en culturele managers zich bevinden. Het belicht en erkent hun vaak precaire situatie, inclusief de veeleisende aard en hoge concurrentiegraad in de kunsten. 

Het Mestizx Collectief ontwikkelde drie interactieve tools om uitdagingen te identificeren en in gesprek te gaan met collega’s. Het silhouet: visualiseert hoe samenwerking wordt ervaren in het lichaam, waardoor een brug ontstaat tussen individuele en collectieve ervaringen. De zeefdrukpost: bevordert speelse dialoog door concrete actie. Informele en gelijkwaardige ontmoetingen worden gestimuleerd, los van hiërarchie en verwachtingen. Het laboratorium: biedt ruimte voor diepgaande reflectie over specifieke thema’s zoals artistieke en internationale samenwerking, lokale ecosystemen, toekomstvisies en gemeenschapsparticipatie. 

Sommige gedeelde inzichten tonen hoe essentieel het is onszelf te beschouwen als een levend organisme dat gezondheid, een veilige omgeving en zorg nodig heeft. Een organisme dat rekening moet houden met de specifieke kenmerken van het lokale ecosysteem. De kernpunten waren: het erkennen van processen, het stimuleren van de talenten van de gemeenschappen en het creëren van duurzame werkruimtes en dynamiek. Door samen te werken kunnen we een nieuwe consensus en betrokkenheid genereren. Ruimtes van gezond vallen en opstaan die sociale transformatie stimuleren en het ecosysteem veranderen waarin we allemaal sterker worden. 

Bekijk hier de samenvatting van MOVING TOGETHER 2023.

Foto’s door Victoriano Moreno.