In 2024 noteren we al de 9de editie van WIPCOOP, de Work In Progress coöperatie van Mestizo Arts Platform, in Brussel! WIPCOOP is een uitgelezen kans voor de kunstsector en publiek om een blik te werpen op wat er broeit en zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke creaties in de podiumkunsten!
Join the ride! 16 oktober tonen artiesten uit de Brusselse scène waar ze staan met de ontwikkeling van hun nieuwe creaties. Ze presenteren elk maximum 30 minuten uit hun Work In Progress. Aansluitend gaan ze in gesprek met een gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun.
De WIPCOOP van 21 november is het “specialleke” uit de reeks en maakt deel uit van Proximamente, het platform van onze partner KVS en een tweejaarlijks festival voor Latijns-Amerikaanse podiumkunsten in verbinding met Europa. Tijdens het festival dit jaar organiseren we op 21 november een WIPCOOP-dag met works in progress en/of gesprekken met: Lucia Giannoni (Argentinië), Ana Luz Ormazábal (Chili), Rodrigo Batista (België/Brazilië) en Désirée 0100 (België/Mexico).
Brussel is de tweede in een reeks van WIPCOOP-evenementen verspreid over verschillende steden. Verken ook Work In Progress in Leuven: OPEK – 26 september – in Antwerpen: Kambala (Toneelhuis) donderdag 28 en vrijdag 29 november – in Gent: De Kazematten donderdag 5 december.
WIPCOOP — de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform — is een all year round ontwikkelingsparcours in Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent. Het voornaamste doel? Vanuit de kracht van de coöperatie nieuw artistiek werk zichtbaar maken, hier dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen.
WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. Een interstedelijke coproductie, waarin de kunstensector de vinger aan de pols houdt van wat zich ontwikkelt in de rijke voedingsbodem van onze steden én een netwerk waarin artiesten steun vinden bij de ontwikkeling van hun werk. Een win-win dus.
Benieuwd naar de vorige Brusselse editie? Klik HIER voor een fotoverslag van Victoriano Moreno.
De Works In Progress zijn doorlopend gratis toegankelijk. Reserveer je ticket via de ticketlink.
Op het programma 16 oktober:
09:30 – 10:00 Welkom met koffie en thee
- 10:00 – 10:30 “S O B R A N (Leftover. Surplus. Plenty)” vertrekt Julia Färber Data vanuit een bewegings- en compositie onderzoek naar de Sonidero, een zelfgeorganiseerde ruimte voor cumbia street dancing in Mexico City. Hoe kunnen we vanuit deze cultuur nieuwe methoden verkennen om gedeelde verhalen te creëeren die ons allemaal verbinden in nieuwe geografische gebieden.
- 10:30 – 11:30 Break: Ronde tafels en Pitch
- 11:30 – 12:00 “Celles qui manquent” is een performance die een spirituele zoektocht naar veerkracht en verbondenheid met het verleden verkent. Milka Mbunga Kongi brengt poëtische taferelen tot leven, geleid door goddelijke gidsen en voorouderlijke wijsheid. Een uitnodiging om stil te staan bij ons bestaan en de tijdloze kracht van onze roots te ontdekken.
- 12:00 – 13:30 Break: Ronde tafels en lunch
- 13:30 – 14:00 “restes” is een performance van Alphonse Eklou Uwantege, waarin dans, woorden en gefluister een dialoog vormen met de geesten die ons achtervolgen. Het stuk is een ritueel eerbetoon aan hun oom Alphonse Kanimba, die tijdens de genocide op de Tutsi’s in 1994 werd vermoord. restes onderzoekt de erfenis van trauma’s en verhalen die we onvrijwillig meedragen, en de vraag welke van deze overblijfselen we omarmen en welke we achter ons laten.
- 14:00 – 15:30 “Histoires et Histoire” (Werktitel) belicht vergeten verhalen. Geïnspireerd door haar familiegeschiedenis onderzoekt Souhaïla Amri hoe we ons de mensen die ons voorgingen herinneren. Door vertellingen, spreekwoorden en symbolische voorwerpen nodigt de voorstelling ons uit om na te denken over onze eigen geschiedenis en onze plaats in het grotere verhaal van de mensheid.
- 15:30 – 16:30 Break: Ronde tafels en Pitch
- 16:30 – 16:50 Monologue of Anger is een tekst van Nastasya Kharitonova, waarin pijn, woede en de gruwel die zij met eigen ogen heeft gezien centraal staan. Elk woord is doordrenkt met emotie. De voorstelling bestaat uit één tekst die in zowel het Engels als het Oekraïens wordt voorgelezen.* Deze work in progress wordt in intieme kring gepresenteerd en is enkel toegankelijk op uitnodiging.
Op het programma 21 november x Proximamente: