Ook deze Antwerpse WIPCOOP editie kan je in Kambala komen spieken op welke nieuwe creaties artiesten broeden. Al sinds 2009 is WIPCOOP een uitgelezen kans voor de kunstsector en publiek om een blik te werpen op wat er zich ontwikkelt aan nieuwe artistieke creaties in de podiumkunsten.
Maak je klaar voor een 2-daagse met maar liefst 6 nieuwe Work In Progress. Donderdag 28 en vrijdag 29 november tonen telkens 3 artiesten waar ze staan met de ontwikkeling van hun nieuwe creaties. Ze presenteren elk maximum 30 minuten uit hun Work In Progress. Aansluitend gaan ze 1 uur in gesprek met een gezelschap van dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun.
Op het programma donderdag 28.11:
Welkom vanaf 11u00 ! De definitieve line-up wordt weldra bekendgemaakt. Hieronder een overzicht van de Work In Progress – voorstellingen die gepresenteerd worden.
“Is één leven genoeg om weer heel te zijn?” is een interdisciplinaire voorstelling van Aya Sabi. De zintuiglijke ervaring speelt met de paradox tussen rationaliteit en irrationaliteit en koken staat centraal als taal van intergenerationele troost. Via hoofdpersonage Shams worden de verbindingen tussen lichaam, trauma en genezing onderzocht. Hoe kunnen we vanuit lichamelijke handelingen zoals koken, heling en geluk bevorderen?
“Textile Tales” is het resultaat van Joana Rossi’s onderzoek naar het sociale weefsel en onze onderlinge verbondenheid. Het project onderzoekt de onzichtbare draden tussen individu en maatschappij, en hoe textiel, diep verankerd in de menselijke geschiedenis, ons helpt die verbindingen zichtbaar te maken. Textiel creëert ruimte om andere talen aan bod te laten komen en het trage karakter maakt ruimte voor reflectie in de actie.
In “Hottentottententententoonstelling” neemt Ayoub Sadik het publiek mee op een reis die verder gaat dan de speelse tongbreker en de pijnlijke geschiedenis van discriminatie en kolonialisme blootlegt. De voorstelling onderzoekt de oorsprong van de term ‘Hottentotten’, die verwijst naar de inheemse Khoikhoi-bevolking in Zuid-Afrika, en biedt niet alleen een kritische blik op het verleden, maar toont ook hoe dergelijke termen vandaag de dag nog steeds voortleven in onze taal en welke impact ze hebben op een samenleving die streeft naar inclusiviteit en respect voor alle culturen.
Op het programma vrijdag 29.11:
Welkom vanaf 11u00 ! De definitieve line-up wordt weldra bekendgemaakt. Hieronder een overzicht van de Work In Progress – voorstellingen die gepresenteerd worden.
“OUT LOUD” is een muziektheatervoorstelling van Reinier den Hoed die reflecteert op vibratie als bron van creatie en ontstaan. Vanuit een soundscape met een herkenbaar ritme voegt elk lid van de crew zijn eigen geluid toe en belichaamt dat geluid samen met de medespelers. Door deze transformatie vervagen de grenzen tussen muzikanten, dansers en performers, en ontstaat een samenspel van klank en beweging.
“Semiotics of the Household” is een voorstelling van Annastassya Savitsky, die voortkomt uit haar leven als jonge vrouw en voormalig vluchteling. Geboren in Wit-Rusland en opgegroeid in Israël, onthult haar ervaring een bizarre dualiteit tussen haar veilige leven in België en de chaos van oorlog. Als jonge moeder verkent ze de spanning tussen huiselijkheid en de realiteit van een wereld in oorlog, en daagt ze kijkers uit om de vanzelfsprekendheid van het dagelijks leven in vraag te stellen.
“The Ethereal Paradox” is een driedelige danssolo van Zoë Chungong, die de invloed van uiterlijk op hoe we de wereld ervaren onderzoekt. In deze voorstelling belicht ze de dynamiek van schoonheid en het fenomeen van “pretty privilege,” dat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. Zoë schetst drie personages die elk hun lichaam op een unieke manier presenteren, met verschillende dansstijlen en in uiteenlopende tijdperken, van de Roaring Twenties en hedendaagse popcultuur tot een toekomst waarin virtuele schoonheden misschien de norm zijn.
WIPCOOP — de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform — is een all year round ontwikkelingsparcours in Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent. Het voornaamste doel? Vanuit de kracht van de coöperatie nieuw artistiek werk zichtbaar maken, hier dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen.
Antwerpen is de derde halte in een reeks van WIPCOOP-evenementen over verschillende steden. Verken ook Work In Progress in Leuven: OPEK donderdag 26 september – in Brussel: KVS woensdag 16 en donderdag 17 oktober – in Antwerpen: Kambala (Toneelhuis) donderdag 28 en vrijdag 29 november – in Gent: De Kazematten donderdag 5 december.
Ontdek wat er ontspruit uit eerdere edities via de updates HIER.
WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. Een interstedelijke coproductie, waarin de kunstensector de vinger aan de pols houdt van wat zich ontwikkelt in de rijke voedingsbodem van onze steden én een netwerk waarin artiesten steun vinden bij de ontwikkeling van hun werk. Een win-win dus.
Benieuwd naar de vorige Antwerpse editie? – Bekijk HIER de fotoreportage van Victoriano Moreno.
De Works In Progress vinden overdag plaats en zijn gratis.
WIPCOOP = MESTIZO ARTS PLATFORM + ARENBERG, KVS, KUNSTZ, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, 0090, WPZIMMER, ARSENAAL/LAZARUS, OC NOVA, BE HUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, THEATER AAN ZEE, LEZARTS URBAINS, FABULEUS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFOCOLLECT, VIERNULVIER, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE SINGEL, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, HETPALEIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, DE KOER, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, STUK, VINCENT COMPANY, LE BAMP, GOUVERNEMENT, TATWERK, RIGHT ABOUT NOW, NAU IVANOW, ATELIER 210, GET DOWN AGENCY, LA BALSAMINE, LE RIDEAU, CORSO, 30 CC, TRILL, BURN, HET BOS, CIE TARTAREN, BATARD, DE NIEUWE SPELERS, KAAP / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP & CAN PORTICUS