De mensen maken de stad

Campagne voor 50 jaar diversiteit in Mechelen in 2014 en verderzetting project in 2018

Jan 2014 – Okt 2014 & Mei 2018 - Mei 2020

Fiëbre kreeg van MMMechelen Feest!, evenementenbureau van de Stad Mechelen, in 2014 de opdracht om een interactieve campagne en enkele activiteiten voor de viering rond 50 jaar diversiteit in Mechelen op te zetten en om hun communicatie te coachen.

Na een succesvol projectjaar was er zin om dit project verder te zetten en duurzaam te maken. In 2018 werd dit mogelijk met steun van het Europees fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de Vlaamse Overheid.

We ontwikkelden het vervolg: medewerkers van allerlei Mechelse diensten worden getraind om workshops ‘De mensen maken de stad’ te geven en de output van elke workshop is dat anekdotes, verhalen van Mechelaars toegevoegd worden op een online kaart van Mechelen. Zo kan je de stad gaan beleven aan de hand van parcours door de stad.

Alle verhalen van de Mechelaars op een online kaart

2018-2020

We ontwikkelen een online stadskaart waar we verhalen van Mechelaars op zichtbaar maken. 

Zo delen we verhalen bij plaatsen in de stad met andere Mechelaars en creëren we een nieuwe stadskaart, die van onze belevingen. Samen maken we de stad. Op het platform kruisen verhalen elkaar en kunnen we ze volgen in de stad.

We trainen medewerkers van de stad om workshops te geven die de verhalen van de Mechelaars naar boven halen en deze verwerken op het online platform. 

Binnenkort kan je op de online stadskaart Mechelen beleven aan de hand van de verhalen van haar inwoners.

KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DIT PROJECT.

VOLG DE MENSEN MAKEN DE STAD OP FACEBOOK HIER

Een interactieve campagne (2014)

Kan je je een stad voorstellen zonder mensen? Mechelen zonder mensen is als een decor zonder acteurs of een voetbalstadion zonder spelers. Met elke nieuwe ploeg, krijg je een ander spel, andere relaties en andere verhalen die zich ontwikkelen.

Elke Mechelaar heeft een eigen verhaal. Elk van ons is uniek. Samen creëren we iets moois … Mechelen, een bijzondere stad met wortels in 128 landen. We vieren dat Mechelen diverser is dan ooit  en dat we samen geschiedenis schrijven én vorm geven aan de toekomst. Want de mensen maken de stad. De plekken die we bezoeken, de dingen die we daar doen en de mensen die we er ontmoeten … Dit alles maakt de stad tot wat ze is. De interactieve campagne ‘De mensen maken de stad’ vormt de rode draad van een jaar vol activiteiten. We wilden het idee dat alle mensen samen de stad vormgeven, ook echt tastbaar maken voor elke Mechelaar.

Een feestelijk hoogtepunt op 21 september 2014

Tijdens UiT ZONDER UITLAAT werd op zondag 21 september met zoveel mogelijk Mechelaars aan de installatie, miniMechelen, verder gebouwd. Alle materiaal dat de voorbije maanden verzameld werd uit de activiteiten, workshops, … werd in deze installatie verwerkt. De installatie groeide verder in de loop van de dag. Daarnaast stond volgende op het programma: interventies van free runners, breakdancers en circusartiesten, de voorstelling ‘MAPping Mechelen’ en een afsluitend optreden van de 12-koppige dans-percussieband SYSMO.

Daarvoor deden we beroep op 5 Mechelaars

Fitim, Sabrina, José, Junior en Salma. Stadsartiest Gijs Vanhee portretteerde hen op zijn manier en zo ontstonden de miniMechelaars die samen het logo van de campagne vormen. Een logo dat als label dient om alle activiteiten en organisaties die dit jaar meewerken aan elkaar te linken.

Kartonnen figuurtjes werden in grote oplage van deze 5 Mechelaars gemaakt met de mogelijkheid om er je eigen Mechelaar van te maken.  Op verschillende Mechelse evenementen, zoals de Langste Veggietafel, de Mechelse Speeldag, OtterTrotter, … was een team van ‘De mensen maken de stad’ aanwezig om Mechelaars te helpen bij de creatieve verwerking van hun eigen miniMechelaar. Met een fototoestel, kartonnen miniMechelaars en het nodige werkmateriaal, hadden zij alle middelen om dit te doen.  

Ook als (amateur-)kunstenaar, als klas, vereniging of organisatie kon je hiermee aan de slag. Een startkit met inspiratiepakket, de kartonnen miniMechelaars en grote stadskaarten werd ter beschikking gesteld. Bovendien kon een workshop aangevraagd worden. Een heel aantal organisaties en scholen deden hierop beroep.

Tijdens UiT zonder uitlaat op 21 september brachten we al die miniMechelaars samen in 1 grote installatie, een miniMechelen als het ware. Voor deze gelegenheid kregen alle Mechelaars ook zo’n kartonnen miniMechelaar in de bus met de vraag om de verwerkte versie mee te nemen op 20/09.

Volg de mensen maken de stad

Op de Facebookpagina en de website kan je volgen wat er allemaal te beleven is. Via foto’s, video’s en verhalen zetten we alle activiteiten en mensen in de kijker. Mensen kunnen ook zelf activiteiten, foto’s, filmpjes, verhalen in het thema delen.

Facebook

Een artistieke productie: MAPping Mechelen

MEER INFO

Vier Mechelse artiesten van verschillende disciplines, leeftijden en achtergronden namen het publiek mee op sleeptouw door hun stad. Aïtor Biedma (beeldend kunstenaar), Kirsten Mariën (theatermaakster), Youssef Saoudi aka ZigSag (rapper) en Bodé Owa (danser) gingen op onderzoek uit onder begeleiding van Leentje Vandenbussche (theatermaakster) en Kristin Rogghe (dramaturge). Hun uitgangspunt was de stad: ‘Wie ben ik in Mechelen? Welke invloed heb ik op deze stad? Hoe beïnvloedt de stad mij?’ Het resultaat van dit onderzoek verwerkten ze in een levendig artistiek parcours. Kirsten en Youssef (beiden 24 j.) groeven in hun kindertijd en zagen hoe hun wereld groter werd, Bodé (54) dook in de Mechelse geschiedenis, Aïtor (37) zocht samen met zijn zoontje het avontuur op in de stad. Hun onderzoek, hun kaart van de stad, werd bovendien verwerkt in een artistiek boekje.

‘MAPping’ is een concept dat Fiëbre gebruikt om verschillende steden artistiek te ‘mappen’. Naast Mechelen werden ook Antwerpen en Brussel ‘gemapt’.

MAPping Mechelen is een samenwerking tussen Fiëbre/Arenberg (Mestizo Arts Festival), mmMechelen Feest (i.h.k.v. De mensen maken de stad) en t,arsenaal/GEN2020.

Mestizo Arts Platform