Aya Sabi
theater theatermakerWipcoop & beyond
#WIPCOOP 2024Is één leven genoeg om weer heel te zijn? is een interdisciplinaire voorstelling van Aya Sabi die de theatermuren overstijgt. Het narratologische conflict is de paradox tussen rationaliteit en irrationaliteit. Het is een ode aan de irrationaliteit, deze voorstelling wordt een zintuiglijke ervaring. De zintuiglijkheid wordt benadrukt door het koken. Shams (hoofdpersonage) kiest voor het koken, omdat koken de taal is van haar intergenerationele troost. Het verbindt haar met haar moeder en grootmoeder. Er is echter ook een diepere laag verbonden aan de lichamelijkheid. Trauma kan écht geheeld worden door het lichaam. Dit wordt wetenschappelijk verklaard door de Polyvagaal theorie. Deze theorie omvat een aantal eenvoudige oefeningen die ervoor zorgen dat het lichaam zich weer veilig voelt.
Het is simpel: wanneer we dingen met ons lichaam doen worden we gelukkig.
Aya Sabi (zij/haar) is een literaire maker en doceert aan de Academie voor Muziek Woord Dans in Genk. Ze schrijft nu het scenario voor het muziektheaterstuk Tabula Rogeriana. In augustus 2022 verscheen haar debuutroman Half leven bij uitgeverij Das Mag. Ze won met Half leven de PrixFintro Publieksprijs 2023 en stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023 en de Opzij Literatuurprijs 2023. In 2023 verscheen de novelle Juli, die onderdeel is van een reeks van Das Mag. In april 2024 won Aya Sabi een Ultima voor Opkomend Talent en in mei 2024 de Jonge Veer 2024. Babs Gons, laureaat van de Gouden Ganzenveer 2024, koos Aya Sabi omdat ze “een belangrijke en hoognodige stem is, zowel binnen de letteren als in het maatschappelijke debat”.
Concept: Aya Sabi – Spel: nog onbekend – Dramaturgie: Esther Severi – Met steun van C-Mine, TAZ en Mestizo Arts Platform/WIPCOOP.